Mâine, 6 februarie, sărbătorim Ziua Roșiei Montane

Joi, 6 februarie 2014, în zeci de orașe din țară și străinătate, sărbătorim Ziua Roșiei Montane!

Cu ocazia împlinirii a 1883 de ani de la prima atestare documentară a Roșiei Montane, vă invităm la proiecții de filme documentare, dezbateri și prezentări ale celor care susțin Roșia Montană.
La Brașov programul va începe cu o proiecție de film, urmată de discuții libere susținute de arh. Ștefan Bâlici, și geolog Mihail Iacomir și Georgeta Elisabeta Ionescu.

Ca în fiecare an, vrem să promovăm patrimoniul cultural și natural de la Roșia Montană și să facem cunoscută și recunoscută valoarea acestuia, demnă de includerea în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Anul acesta, Ziua Roșiei Montane va avea loc în peste 20 de orașe:

Alba Iulia // Agnita // Arad // Baia Mare // Brașov // București // Câmpeni // Cluj Napoca // Constanța // Craiova // Cugir // Hunedoara // Iași // Mediaș // Mogoșoaia // Oradea // Râmnicu Vâlcea // Reșița // Sibiu // Slatina // Solca // Suceava // Târgoviște // Timișoara // Turda // Zlatna

Berlin // Copenhaga // Londra // Louvain-La-Neuve // Madrid // Montreal // Paris // Sonderborg // Viena

#ziuarosieimontane

»»»»»»»»»»»»»» INTRARE LIBERĂ «««««««««««««««««

Ziua Roșiei Montane este un eveniment care promovează patrimoniul cultural și natural al Roșiei Montane și care își propune să accentueze importanța și necesitatea conservării și punerii în valoare a acestui patrimoniu de o valoare excepțională. Totodată, evenimentul aduce în dezbatere riscurile la care este supusă zona Roșiei Montane, prin propunerea de proiect minier aurifer în carieră deschisă a companiei Roșia Montană Gold Corporation.

Roşia Montană este cea mai veche localitate minieră din România, fiind atestată documentar acum nu mai puţin de aproape 1883 de ani. Numele localităţii Alburnus Maior, numele latin al Roşiei Montane, apare pentru prima dată menţionat în tăbliţa cerată nr. XVIII, datată 6 februarie 131. Tăbliţele cerate, găsite în minele de la Roşia Montană, reprezintă unul dintre izvoarele Dreptului Roman şi actul de naştere al poporului român.

Peisajul cultural de la Roşia Montană este compus dintr‐o concentrare extraordinară de vestigii care atestă evoluția exploatărilor miniere într‐un interval de timp excepțional – 2 000 de ani – din perioadă pre‐romană până în epocă contemporană.

Situl Alburnus Maior – Verespatak – Roşia de Munte – Roşia Montană este reprezentat, în lumina cercetărilor din ultimii ani, de un sistem de exploatare roman excepţional care conservă mai mult de 7 km de galerii, la care se adaugă peste 80 km de galerii medievale şi de epocă modernă, un târg minier păstrat exemplar încă din perioadă preindustrială şi un peisaj presărat de multe urme ale activităţii miniere dintre care excepţionale sunt lucrările hidrotehnice datând din prima jumătate a secolului al XVIII‐lea.

Patrimoniul cultural de la Roşia Montană este recunoscut la nivel naţional, monumentele sale fiind desemnate ca monumente istorice de valoare naţională excepţională – 7 dintre ele desemnate ca având valoare naţională şi universală.

Mai multe informații: www.rosiamontana.org

https://www.facebook.com/events/714399865246293/

4 răspunsuri la “Mâine, 6 februarie, sărbătorim Ziua Roșiei Montane”

Comentariile sunt închise.