Legende, basme şi poveşti din Şcheii Braşovului şi alte plaiuri româneşti

Legende, basme şi poveşti din Şcheii Braşovului şi alte plaiuri româneşti
un proiect inedit pentru copiii braşoveni

COMUNICAT DE PRESĂ

Biblioteca Judeţeană “George Bariţiu” Braşov, în parteneriat cu Uniunea Junilor din Şcheii Braşovului şi Braşovul Vechi, implementează în perioada august – octombrie 2014 un proiect editorial finaţat de către Administraţia Fondului Cultural Naţional, prin care vor readuce în atenţia publicului braşovean o parte din patrimoniul imaterial al comunităţii braşovene şi anume legendele, basmele şi povestirile româneşti care circulau în Şchei şi Braşovechi în urmă cu un secol şi mai bine.

Proiectul editorial Legende, basme şi poveşti din Şcheii Braşovului şi alte plaiuri româneşti, finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, popularizează frumoasele poveşti şi basme româneşti în rândul copiilor şi publicului braşovean, în scopul dezvoltării spiritului civic şi al sentimentului de mândrie locală. Prin concepţia grafică şi modalitatea de expunere a poveştilor se urmăreşte atragerea copiilor şi adolescenţilor spre lectură, crearea gustului pentru citit şi a reflexelor de cititor avizat şi informat.

Poveştile descoperite de etnograful şcheian Gheorghe Pitiş şi cele culese în perioada recentă de la bătrânii din Şchei, repovestite copiilor din Braşovul zilelor noastre, îmbogăţesc patrimoniul imaterial naţional cu poveşti nemaiauzite ca: Aramza, Trei lămâi, Coase şi chindiseşte, Povestea lui Dumnezeu, Trei fraţi, Ţugui al Babii ş.a. Prin intermediul lor, fabuloasa lume a basmelor şi poveştilor va fi populată cu personaje noi ca frumoasa şi iscusita Armaza, prinţesa roşcată, născută dintr-o sămânţă de portocală, Peneş Împărat, Ţugui al Babii, Împăratul cu Ursul de fier, Împăratul Peştilor, Buhaiul Pustiilor ş.a.

Ilustraţiile cărţii vor fi realizate de artista braşoveană Liana Stănescu, care va aduce în faţa cititorilor personaje, costume şi locuri inspirate mai ales din spaţiul braşovean şi transilvănean.

Proiectul editorial se va desfăşura pe o periodă de trei luni (august – octombrie). În acest interval, pe lângă activitatea de editare a cărţii, vor avea loc activităţi din domeniul educaţiei nonformale în cadrul secţiilor Bibliotecii Judeţene „George Bariţiu” Braşov, precum: lecturi publice, proiecţii de poveşti, ateliere de povestit dedicate părinţilor şi bunicilor.

Beneficiarii direcţi sunt cititorii bibliotecii, bibliotecile din şcoli şi din judeţ, care vor primi gratuit cărţi, şi Uniunea Junilor, care va primi 500 de exemplare pentru membrii asociației.

Este demn de a fi menţionat și faptul că pentru prima dată o bibliotecă publică obţine o finanţare de la AFCN pentru un proiect editorial.