În UE

Oficiul European pentru Selecția Personalului (EPSO) va lansa, la 16 martie 2010, o procedură modernizată şi simplificată de selecție a funcţionarilor UE, odată cu primul concurs pentru administratori, care se va desfăşura conform noilor reguli. Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, “noul sistem va fi mai bun, deoarece se vor organiza concursuri anuale pentru profilurile profesionale cel mai des întâlnite, ceea ce le va permite candidaţilor să îşi programeze candidaturile în mod mai eficace şi va contribui la planificarea strategică a resurselor de către instituţiile UE. EPSO a introdus un plan ciclic de trei ani, în cadrul căruia instituţiile îşi evaluează în mod regulat necesarul de personal. Vor exista concursuri de recrutare anuale, în trei cicluri, pentru administratori, asistenți şi lingvişti, completate de concursuri individuale pentru specialişti. Pentru a pune capăt situaţiei des întâlnite în care, timp de mai mulţi ani, candidaţii înscrişi pe lista de rezervă nu găseau efectiv un post, listele de rezervă vor fi valabile doar un an, până la data finalizării ciclului concursurilor din anul următor. Majoritatea candidaţilor de pe listele de rezervă vor fi invitaţi la interviu. Participanţii vor avea posibilitatea de a fi informaţi în legătură cu evoluţia lor în cadrul concursului, evitându-se, astfel, procedurile îndelungate de soluţionare a contestațiilor.

O recrutare mai rapidă şi mai specializată

Noua procedură de selecție a EPSO va îmbunătăţi calitatea şi fiabilitatea procesului. Un principiu esenţial este trecerea de la evaluarea candidaţilor în funcţie de cunoştinţe, la evaluarea acestora în funcție de competenţe. Noua procedură de selecţie va cuprinde doar două etape: un test de preselecţie pe calculator, care se va organiza în fiecare ţară membră a UE, şi o etapă de evaluare, care se va desfăşura la Bruxelles. Noul ciclul va dura între 5 şi 9 luni, şi nu până la doi ani, cum era cazul în cadrul sistemului precedent. Preselecţia va include în continuare teste de abilitate cognitivă şi de comportament în anumite situaţii, precum şi evaluarea competenţei profesionale şi lingvistice, în funcţie de profilul căutat. Testul anterior de evaluare a cunoştinţelor despre UE a fost eliminat din prima etapă a concursului, subiectul urmând a fi abordat odată cu exerciţiile de evaluare a competenţelor specifice postului din etapa de evaluare. Etapa de evaluare va permite testarea corectă şi responsabilă a tuturor competenţelor-cheie, punându-se accentul pe abilităţile corespunzătoare postului, mai degrabă decât pe cunoştinţele teoretice. Exerciţiile vor fi alese astfel încât să permită evaluarea, cel puţin de două ori, a competenţelor căutate. În funcţie de tipul de concurs, această etapă va cuprinde o jumătate de zi sau o zi întreagă de teste. Evaluarea se va face în a doua limbă a candidatului (engleză, franceză sau germană), cu excepţia profilurilor care necesită demonstrarea unor competenţe lingvistice specifice. Aceasta va înlocui procesul îndelungat al testării în două etape, scrisă şi orală. În plus faţă de competenţele şi cunoştinţele profesionale specifice, vor fi evaluate mai multe competenţe de bază, printre care analizarea şi rezolvarea problemelor, comunicarea, obţinerea de rezultate, învăţarea şi dezvoltarea, stabilirea priorităţilor şi organizarea, perseverenţa şi lucrul cu ceilalţi. Candidaţii înscrişi pe lista de rezervă vor primi un „paşaport de competenţe” care va menţiona rezultatele obţinute în centrul de evaluare şi care va fi transmis instituţiilor, pentru a le ajuta în procesul de recrutare.

Adina – Comp. Legis

7 răspunsuri la “În UE”

… [Trackback]

[…] Find More on|Find More|Read More Informations here|There you will find 37475 more Informations|Informations to that Topic: blog.bjbv.ro/?p=407 […]

Comentariile sunt închise.