Începuturi
Primele echipamente de imprimare 3D (5 pixuri 3D și o imprimantă Prusa) au fost achiziționate în anul 2016 grație proiectului LinkInJob, în care echipa Bibliotecii Județene Brașov, formată din Claudia Popescu și Alice Roman, a participat alături de partenerii europeni. Potrivit obiectivelor proiectului, acestea erau destinate șomerilor și tinerilor pentru învățare și folosire, în vederea deprinderii de noi abilități și competențe și stimulării spiritului antreprenorial. Astfel de ateliere au fost organizate, inclusiv la Nocturna bibliotecilor și Salonul Bookfest din Aula Universității în 2017 unde tinerii studenți au experimentat echipamentele și au realizat utilitatea și avantajele lor, faptul că pot crea propriile sigle, materiale de identitate vizuală și promoționale.
Ateliere cu pixuri 3D și imprimanta 3D pentru public
Treptat echipa s-a mărit, bibliotecarii au învățat să folosească echipamentele și la sugestia firmei 3D Dot SRL Brașov, unul dintre partenerii noștri la Sciefest – Festival de știință și industrii creative, am organizat ateliere în cadrul acestui eveniment în mall-ul Coresi în anul 2018. Interesul din partea publicului a fost copleșitor, copii și familii, elevi și tineri au venit în valuri, creând obiecte după șabloanele avute la dispoziție. Reușita ne-a stimulat să continuăm activitățile de instruire în imprimarea 3D la ediția Sciefest din 2019 unde au participat și copiii din cluburile de programare din bibliotecile din județ. În același timp, succesul la public ne-a încurajat să introducem astfel de activități în oferta permanentă a bibliotecii. De aceea am inițiat ateliere de imprimare 3D la filialele bibliotecii, nr. 1 și 2, unde în luna februarie 2019 am susținut astfel de întâlniri, stârnind curiozitatea participanților, precum și în Săptămâna altfel în aprilie 2019 pentru vizitatori și în cadrul Lecturilor pentru alinare din iunie 2019 la care au luat parte copiii vulnerabili și în situații de risc din acest program. Aceștia din urmă s-au bucurat și de o demonstrație cu imprimanta 3D, în care li s-a explicat cum funcționează și au fost tipărite semne de carte tip agrafă pentru ei.
Imprimarea 3D de materiale și obiecte dedicate unor evenimente
Bibliotecarii s-au instruit și au dobândit tot mai multe abilități și cunoștințe de proiectare și imprimare pe măsura provocărilor. Mai multe seminarii de formare au fost făcute de echipe largi din care s-a recrutat în final o echipă: Diana Cristea, Eva Dinu, Ruxandra Nazare, la care s-a adăugat Delia Dăniciuc mai târziu. Am început să confecționăm materiale promoționale practice pentru bibliotecă: brelocuri cu sigla bibliotecii, o machetă a clădirii ei, semne de carte cu numele și site-ul bibliotecii, dar și obiecte practice, precum suportul de ochelari. Din nevoia de înnoire, a venit propunerea colegei de la Sala de Lectură, Mihaela Lupu, care a cerut ajutorul pentru confecționarea jetoanelor pentru cititori. A fost realizată o întreagă garnitură nouă de jetoane, după ce am ales în final forma, legenda, culoarea potrivite. De asemenea, pentru evenimentele bibliotecii, precum Sciefest 2019 ori Conferința de imprimare și robotică în bibliotecile publice din octombrie 2019, s-a tipărit un breloc anume. În mod deosebit menționăm că am tipărit macheta proiectului de mobilier de bibliotecă din proiectul care a ocupat locul I la Concursul de design de bibliotecă în cadrul Sciefest – Festival de știință și industrii creative, ediția 2019.
Proiectele în parteneriat au determinat tipărirea de suveniruri cum au fost brelocurile pentru acțiunea Liderii de mâine desfășurată de Asociația Femeilor de afaceri și femeilor conducătoare de întreprinderi (AFAFCI) cu liceenii din Făgăraș ori modelele de flori tipărite la imprimantă și înfrumusețate postprocesare pentru Atelierul de Ikebana al Centrului cultural japonez din Brașov. Conferința internațională despre mediu din cadrul proiectului Taste of Danube în care era implicată Asociația Soroptimist din Brașov din aprilie 2020 a generat proiectarea și tipărirea unui pește format din piese mobile. Evenimente festive, precum Premiile ANBPR sau Aniversarea de 75 de ani a Bibliotecii Naționale pentru copii „Ion Creangă” Chișinău, au determinat conceperea, testarea și tipărirea de trofee, insigne și obiecte memoriale. Sărbătorile laice și religioase au prilejuit ateliere de creativitate (Sf. Valentin, Dragobetele, 1 și 8 martie, Paștele și Crăciunul).
În mod deosebit subliniem combinarea imprimantei și pixurilor 3D, produsele tipărite la imprimantă fiind completate și ornamentate artistic cu pixurile 3D, uneori rebuturile transformate în obiecte practice (suport de creion). Astfel, obiectele produse de imprimante sunt personalizate.
Imprimarea 3D a fost metoda de promovare a proiectelor și programelor inovative ale ANBPR la Târgul de inovare în biblioteci Generation Code organizat de Fundație Reading and Writing la Biblioteca Parlamentului European pentru europarlamentari. Continuând o mai veche colaborare a ANBPR, în 9 octombrie 2018, Ruxandra Nazare, ca vicepreședinte al ANBPR, a participat la Generation Code, a tipărit obiecte la imprimanta 3D pusă la dispoziție de europarlamentarul Sorin Moisă, a prezentat și distribuit materiale despre Izilit și Jurnalul, proiecte în parteneriat Biblioteca Județeană Brașov – ANBPR, a pledat cauza bibliotecilor și asociației.
Activitatea de imprimare 3D a dus la noi achiziții de echipamente – o imprimantă de producție bulgară ProFab, precum și pixuri 3D, filamente pentru pixuri și imprimante în 2019, pentru ca o nouă imprimantă 3D Prusa să se adauge laboratorului 3D din 2020. În paralel cu testările și lucrările practice, a continuat formarea personalului, un seminar din 9 februarie 2020 susținut de 3D Dot a transmis experiența didactică din proiectul finanțat de Fondul Științescu Brașov. Pandemia de COVID 9 a întrerupt activitatea. Ne-am concentrat pe tipărirea de suporturi pentru viziere pentru personal și activități de tip concurs precum Poezii ilustrate, Amintiri despre Crăciun, premiile constând în ilustrații, semne de carte, ornamente de pom de Crăciun. Desigur, bibliotecarii talentați au continuat să se perfecționeze, să realizeze obiecte în 3 dimensiuni, podoabe, obiecte artistice și chiar jucării, testând și experimentând mereu, cu talent și imaginație.
Așadar, imprimarea 3D la Biblioteca Județeană Brașov s-a concentrat pe învățarea tehnicii, realizarea de obiecte practice și confecționarea de ornamente și jucării cu rost de premii. În viitor, ne-am dori să reușim să organizăm seminarii online de instruire și să fim de ajutor antreprenorilor, stimulându-i să descopere avantajele acestei noi tehnici și să se ajute în afacerea lor.
6 răspunsuri la “Imprimarea 3D la Biblioteca Județeană George Barițiu Brașov”
… [Trackback]
[…] Read More on on that Topic: blog.bjbv.ro/?p=5501 […]
… [Trackback]
[…] Find More to that Topic: blog.bjbv.ro/?p=5501 […]
… [Trackback]
[…] Read More here on that Topic: blog.bjbv.ro/?p=5501 […]
… [Trackback]
[…] Read More on on that Topic: blog.bjbv.ro/?p=5501 […]
… [Trackback]
[…] Information on that Topic: blog.bjbv.ro/?p=5501 […]
… [Trackback]
[…] Read More Info here on that Topic: blog.bjbv.ro/?p=5501 […]