„Un muzeu într-o bibliotecă, o bibliotecă într-un muzeu”
Un parteneriat româno-german
În rândurile următoare relatăm despre un proiect Erasmus+ desfăşurat în Germania, Polonia şi România, având jocul în centrul acţiunilor. Sub titlul sugestiv „Un muzeu într-o bibliotecă, o bibliotecă într-un muzeu” a debutat colaborarea dintre Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” Braşov şi Muzeul Jocurilor din Chemnitz, care este o iniţiativă a Centrului de cercetare pentru tineret şi mediu Solaris din Germania. Primul pas a fost făcut în perioada 6-13 ianuarie 2015 când a avut loc seminarul „Ce uneşte cu adevărat Europa – jocul” la Chemnitz, organizat de Centrul Solaris. A urmat în primăvara anului 2015 vizita tinerilor germani în România, la Braşov şi întâlnirea lor cu adolescenţii români prin intermediul jocurilor. Astfel, într-o primă fază, tinerii au experimentat şi interacţionat prin jocurile aduse şi puse la dispoziţie de Muzeul jocurilor în cadrul unei expoziţii interactive de jocuri intitulată sugestiv „Învaţă jucând – Joacă învăţând”.
Practic, Muzeul Jocurilor din Chemnitz a adus, expus şi oferit spre testat aproape 600 de jocuri în biblioteca destinată copiilor şi adolescenţilor din Braşov între 20 mai şi 20 iulie 2015. A fost o vară plină, în care jocurile aduse de muzeu au atras grupuri mari de participanţi. Atât clase de elevi însoţite de profesorii lor, cât şi grupuri mai mici de prieteni şi membri ai familiilor s-au jucat şi au descoperit bucuria jocului împreună. Jocurile erau din cele mai diverse domenii, pentru toate vârstele, satisfăcând toate gusturile şi interesele, de la cele care presupuneau abilităţi sportive la cele care cereau atenţie, logică şi imaginaţie. Biblioteca a devenit un spaţiu de joacă, experiment şi interacţiune, fiind plină de grupuri ce legau relaţii mai strânse prin jocuri. Astfel, biblioteca a oferit un spaţiu de divertisment şi învăţare prin joc ce a fost una dintre ofertele verii foarte căutate. Pentru o orientare şi înţelegere uşoară a regulilor de joc, s-au tradus instrucţiunile de folosire şi regulamentele jocurilor din limba germană în limba română, ceea ce a uşurat considerabil utilizarea lor.
Proiectul a contribuit la creşterea numărului de utilizatori ai bibliotecii, a vizitelor la bibliotecă şi implicit la creşterea vizibilităţii bibliotecii. Astfel, s-au semnat parteneriate cu 18 grădiniţe şi şcoli, care au adus 558 participanţi. Bbiblioteca a primit vizita a 22 grupuri organizate la sesiunile de joc, însumând 844 participanţi, precum şi alţi 820 participanţi individuali. În total, la sesiunile de jocuri au participat 1664 persoane dintre care 479 utilizatori cu vârsta până la 7 ani, 369 persoane cu vârste între 8-14 ani şi 816 participanţi cu vârsta de peste 15 ani. Parteneriatul a fost mai mult decât reuşit.
Faptul i-a încurajat pe partenerii germani să revină în următorul an, începând din 3 octombrie 2016, cu o serie nouă de jocuri educative la biblioteca din Braşov. Interesul tinerilor braşoveni pentru jocuri era foarte mare, iar întâlnirea cu adolescenţii germani pe tărâmul comun al pasiunii pentru jocurile educative a fost cu siguranţă o experienţă utilă.
Mai mult decât atât, începând din 2016, expoziția interactivă de jocuri a devenit itinerantă, proiectul s-a dezvoltat în întreaga Românie, caravana jocurilor ajungând în bibliotecile publice din Bucureşti, Iaşi, Cluj, Tg. Jiu, Reşiţa, Timişoara şi Deva, precum şi la Muzeul din Alba Iulia. Pretutindeni, publicul a fost interesat şi bibliotecarii dedicaţi au organizat sesiuni de joc, punând accent pe valoarea educativă, stimularea creativităţii şi formarea spiritului de echipă. A fost o perioada plină, în care jocurile au colindat întreaga țară, bibliotecarii le-au preluat cu drag și le-au pus la dispoziția utilizatorilor lor, organizând întâlniri și sesiuni de joc cu tinerii germanofoni, cu cadrele didactice și clasele speciale de limba germană, ce au trăit experiența jocului, a spiritului de echipă în concurs. A fost o provocare să ducem și să aducem jocurile, să intrăm în contact cu atâția colegi de breaslă, să facem posibilă întâlnirea publicului cu jocurile. Această perioadă de intensă caravană și implicare a luat sfârșit joi, 22 noiembrie 2017, în locul unde a început totul, la jucărioteca noastră. Oaspete drag a fost Grațiela Henning, legătura noastră și persoana care ne-a inspirat, manager de proiect și brașoveancă la origine. Împreună cu echipa de la jucărioteca Filialei nr. 6 pentru copii și tineret (Melania Butnariu, Melinda Dinu, Eugenia Ghimbășan și Claudia Popescu) și cu directorul Daniel Nazare, am povestit, am evaluat, am prezentat rezultatele și am făcut planuri de viitor, gândind colaborări în domeniul adolescenților, al științei și inovației. Mulțumim Grațielei, mulțumim Centrului de tineret și mediu Solaris și Muzeului jocurilor din Chemnitz pentru șansa acestui parteneriat, din care am învățat enorm, care ne-a fost util și care ne-a permis diversificarea ofertei noastre și dezvoltarea profesională și personală atât a noastră, cât și a publicului nostru.
Jocurile științifice de la Chemnitz vor fi prezente într-o expoziție și în cadrul SCIEFEST (24-26 noiembrie 2017) și începând din 1 decembrie va ajunge la Chemnitz expoziția de fotografii ale bibliotecilor publice, ediția 2017, coordonată de Biblioteca Județeană Brașov și dedicată activităților și serviciilor bibliotecilor publice din România pentru adolescenți: BibliotecAdolescenților. Punct și de la capăt, într-un parteneriat cu trecut bogat și viitor asigurat, sperăm noi, mereu, prin implicare și creativitate!
4 răspunsuri la “Final de proiect – Muzeul jocurilor din Chemnitz (Germania)”
… [Trackback]
[…] There you will find 79099 additional Information on that Topic: blog.bjbv.ro/?p=4515 […]
… [Trackback]
[…] Find More here on that Topic: blog.bjbv.ro/?p=4515 […]
… [Trackback]
[…] Read More on that Topic: blog.bjbv.ro/?p=4515 […]
… [Trackback]
[…] Here you can find 35314 more Info on that Topic: blog.bjbv.ro/?p=4515 […]