Ziua Mondială a Faunei Sălbatice este o zi dedicată tuturor animalelor sălbatice şi contribuţiei pe care o au la sănătatea planetei şi a oamenilor. În 1973 a fost semnată CITES, Convenţia Internaţională a Comerţului cu specii de floră şi faună sălbatice aflate în pericol. Cu acea ocazie a fost aleasă data de 3 martie ca Ziua Mondială a Faunei Sălbatice.
Tema din anul 2024 se concentrează pe folosirea resurselor digitale în procesul de conservare a faunei şi florei sălbatice şi pe îmbunătăţirea coexistenţei om-animal într-un viitor din ce în ce mai „conectat”. Tehnologiile inovatoare permit cu mai multă eficienţă monitorizarea, fotografierea şi urmărirea animalelor sălbatice, terestre şi acvatice, la un nivel şi pe suprafeţe mult mai mari decât oricând; astfel, datele obţinute pot fi comunicate mai rapid şi mai sigur, iar aceste date, la rândul lor, contribuie la împiedicarea comerţului ilegal cu animale şi plante, dar şi la crearea unor sisteme sustenabile în agricultură şi pescuit.
Expoziţia, organizată de colega noastră Ioana Popa Răduţoiu de la Secţia de împrumut, cuprinde publicaţiile pe tema respectivă, din fondurile tuturor secţiilor, de la enciclopedii şi dicţionare la albume şi atlase, de la studii monografice şi de popularizare la broşuri didactice, de la scrieri literare la pliante despre parcuri naturale şi rezervaţii. Titlurile, în limbile română, germană, maghiară, franceză şi engleză, sunt însoţite de texte cu curiozităţi despre animalele sălbatice, proverbe, citate. Documentată atent, expoziţia încearcă să ofere o imagine exhaustivă asupra temei. Este motivul pentru care vă invităm cu drag să vizionaţi şi să cunoaşteţi expoziţia.
Vă aşteptăm cu drag în sediul central al bibliotecii, la etajul 1, de luni până vineri între 8,00-20,00 şi sâmbătă între 8,00-12,00.