Încă de la naștere putem să comunicăm, fără să folosim cuvinte. Mamele, de pildă, înțeleg foarte bine plânsul diferit al copiilor, în funcție de nevoile pe care aceștia le au. Chiar și mesajele foarte complexe pot fi transmise nonverbal. Cercetătorii spun că peste 60% din comunicarea dintre persoane se realizează astfel, în funcție de circumstanțe putând ajunge până la 100%. Expresia chipului, privirea, felul în care stăm, tonul vocii, modul în care ne mișcăm, hainele pe care le purtăm, de exemplu, pot spune despre noi mai multe decât cuvintele pe care le rostim iar, uneori, mai multe decât ne-am dori.
Limbajul trupului, ca formă de comunicare nonverbală, ne poate oferi indicii prețioase despre adevăratele gânduri, sentimente, intenții ale semenilor noștri. Prin „citirea” corectă a semnalelor pe care le transmite corpul uman prin poziție, mișcări, gesturi sau expresii faciale reușim să ne cunoaștem mai bine, să comunicăm mai ușor, să interpretăm anumite mesaje ori chiar să le transmitem noi. Acesta este și rolul prezentei expoziții, de a ne ajuta, prin cărțile care ne sunt puse la dispoziție, să aprofundăm acest fascinant domeniu al comunicării fără cuvinte.
Dar, cu toate că, în general, reușim să ne exprimăm în tăcere, uneori chiar mai bine decât prin vorbe, valoarea acesteia nu trebuie absolutizată; pentru a putea dialoga eficient și profund, pentru a înțelege cu exactitate ce vrea să ne spună celălalt, pentru a nu greși în decodarea mesajelor transmise, e totuși necesar să găsim un echilibru între cele două forme de comunicare, verbală și nonverbală.
Microexpoziţia cuprinde o selecţie de titluri şi vă invităm să le consultaţi şi citiţi, alături de alte publicaţii din domeniul psihologiei pe care le avem. Expoziţia este organizată şi propusă cititorilor de colega noastră, Mariana Caloinescu, de la Secţia de împrumut la domiciliu.