Caută în baza de date cu peste 300.000 de volume
Evenimente - Noutăţi


Vineri, 12 august 2022, Sediul Central, etaj 1, Sala de lectură, orele 13,30 - Vernisajul expoziției Familia Regală la Iași. Suveniruri din cea de a doua capitală.


Vineri, 12 august 2022, Sediul Central, etaj 1, Sala de lectură, orele 13,30 - Vernisajul expoziției Familia Regală la Iași. Suveniruri din cea de a doua capitală, organizată de Biblioteca Centrală Universitară Iași.
Detalii pe blogul bibliotecii la Blogul bibliotecii din Brasov aici

Familia Regală la Iași

^ Sus


Povești cu Flori la Bibliotecă- expoziție estivală realizată de artista brașoveană Ioana Todor! Până pe 4 septembrie puteți admira lucrările expuse în holul Bibliotecii Județene George Barițiu în “Galeria de pe scară”! Vă așteptăm cu drag de luni până vineri între 8-20.

Povești cu Flori

^ Sus


CONCURSUL DE CREAȚIE LITERARĂ „NOILE ISPRĂVI ALE LUI GUGUȚĂ”

• UPDATE!!! - Rezultate concurs - Noile isprăvi ale lui Guguţă!

Ca urmare a jurizării lucrărilor din concursul Noile isprăvi ale lui Guguţă, conform criteriilor regulamentului de concurs, juriul a apreciat următoarele lucrări:

La categoria clasele III-IV
• Udrişte Ana Maria cu lucrarea intitulată “O oază verde pe placul lui Guguţă” - locul I
(clasa a IV-a D, Şcoala gimnazială “Acad. Marin Voiculescu”, Giurgiu, profesor coordonator Popa Florica)
• Niţu Alessia cu lucrarea „Guguţă în oraşul din viitor” - locul II
(clasa a IV-a B, Şcoala gimnazială “Acad. Marin Voiculescu”, Giurgiu, profesor coordonator Ivan Lucica)
• Deloiu Matei cu lucrarea intitulată “Guguţă salvatorul” - locul III
(clasa a IV-a B, Şcoala gimnazială “Acad. Marin Voiculescu”, Giurgiu, profesor coordonator Ivan Lucica)
Menţiuni speciale:
• Bodiu Natalia cu lucrarea “Guguţă în modernitate”
(clasa a IV-a, Palatul copiilor Bistriţa, profesor coordonator Nuşfelean Ionela Silvia) • Cilibiu Maria cu lucrarea “Visul lui Guguţă”
(clasa a III-B, Şcoala gimnazială “Acad. Marin Voiculescu”, Giurgiu, profesor coordonator Piroi Mădălina)
• Grigoraş Daria Andreea cu lucrarea “Caria lui Guguţă”
(clasa a IV-a D, Şcoala gimnazială “Acad. Marin Voiculescu”, Giurgiu, profesor coordonator Popa Florica)

La categoria clasele V-VI:
• Timiş Varga Maria cu lucrarea intitulată “Guguţă se emancipează” - locul I
(clasa a V-a, Palatul copiilor Bistriţa, profesor coordonator Nuşfelean Ionela Silvia)
• Baciu Antonia cu lucrarea intitulată “Noi isprăvi ale lui Guguţă” - locul II
(clasa a VI-a, Palatul copiilor Bistriţa, profesor coordonator Nuşfelean Ionela Silvia)
• Sidor Cristian cu lucrarea intitulată “Zâna Măseluţă” - locul III
(clasa a VI-a, Liceul cu program sportiv Bistriţa, profesor coordonator Zăgrean Adriana)

Preşedinte juriu Daniel Nazare, manager Biblioteca Județeană George Barițiu Brașov
Felcitări premianților și participanților!
Audio: - premiul I: O oază verde pe placul lui Guguță - lectura bibliotecar drd. Luana Melania Butnariu


Elevii din clasele III-VI sunt provocaţi să imagineze noi aventuri pentru Guguţă, personajul creat, în urmă cu 55 de ani, de scriitorul din Republica Moldova, Spiridon Vangheli.

În acest an, autorul împlineşte 90 de ani. Cu această ocazie este lansat concursul de creaţie pentru copii „Noile isprăvi ale lui Guguţă”, organizat de Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă” Chișinău, Uniunea Scriitorilor din Moldova, Secţia Naţională IBBY din Republica Moldova, Săptămânalul „Florile Dalbe” și Biblioteca Județeană „George Barițiu” Brașov.

Concursul se desfășoară concomitent în Republica Moldova și România. Povestirile trebuie să-l plaseze pe Guguţă într-un context actual şi este necesar să fie trimise până în data de 25 mai, la adresa e-mail a Filialei pentru copii şi tineret a Bibliotecii Judeţene „George Bariţiu” Braşov copii[at]bjbv.ro.

Juriile, câte unul separat pentru România şi Republica Moldova, vor desemna câştigătorii până în 10 iunie. Vor fi acordate câte 3 premii şi menţiuni pe două categorii de vârstă (clasele III-IV şi V-VI), atât în România, cât şi în Moldova.
Lucrările câştigătoare vor fi mai apoi publicate într-o culegere.

Vă așteptăm cu drag la concurs! Ce credeți că ar face Guguţă dacă ar trăi în zilele noastre?

Regulamentul concursului este disponibil aici

Noile isprăvi ale lui Guguţă - concurs

^ Sus


Vă place grafica? Vă invităm la o expoziţie de grafică în holul Bibliotecii Judeţene George Bariţiu.

Elevii din toţi anii de studiu ai Școlii Populare de Arte și Meserii Tiberiu Brediceanu Brașov expun cele mai bune lucrări ale lor în galeria de pe scară a bibliotecii. Cei mai mici artiști au doar 7 ani și sunt foarte talentați! Expoziția coordonată de profesoara Corina Drăgan poate fi vizitată până pe 19 iunie 2022, de luni până vineri între 8-20 și sâmbăta 08-12.
Vă așteptăm cu drag!

Expozitie 23 mai


Copiii refugiaților din Ucraina au nevoie de ajutorul nostru! Copiii refugiaților din Ucraina au nevoie de ajutorul nostru!

Biblioteca Județeană George Barițiu lansează o campanie de sprijin pentru copiii din Ucraina, refugiați la Brașov! Mii de refugiați trec zilnic granița în România. Cei mai mulți sunt copii și femei, iar câteva sute au rămas la Brașov.

Într-o situație de criză trebuie să dăm dovadă de solidaritate! Fiecare copil are dreptul la o copilărie veselă și fără griji! Biblioteca Județeană colectează, începând de luni 18 aprilie la sediul din strada Eroilor 35, cărți de colorat, creioane colorate și jucării pentru micuții ucraineni.

Fiecare donație contează și poate aduce un strop de bucurie în sufletele copiilor greu încercați de conflictul violent din Ucraina. Puteți aduce rechizite și jucării noi, la biroul înscrieri al Bibliotecii Județene, de luni până vineri între orele 8-20. Împreună suntem alături de copiii refugiaților din Ucraina!

Copiii refugiaților din Ucraina au nevoie de ajutorul nostru!

^ Sus


Cursuri gratuite pentru brașoveni la Biblioteca Județeană George Barițiu!
Brașovenii interesați pot urma cursuri de educație financiară, de alfabetizare digitală, poștă electronică, navigare pe internet, inițiere în modelare 3D și altele. De asemenea, specialiștii bibliotecii oferă gratuit asistență în autorecenzare și în utilizarea serviciului de plăți electronice, Ghișeul. Ro.

Serviciul de Informare şi Formare Continuă al Bibliotecii Judeţene Braşov pune la dispoziţia membrilor comunităţii braşovene următoarele programe de formare:
1. Asistenţă în autorecenzare 2022
2. Curs de alfabetizare financiară printr-o nouă abordare
3. Asistenţă în utilizarea de Servicii electronice din cadrul Sistemului Național Electronic de Plată (ghişeul.ro)
4. Sesiuni de iniţiere în modelare 3D
5. Curs de alfabetizare digitală pentru seniori (redactare documente în format digital, utilizare poştă electronică, navigare pe Internet)
6. Ştirile false şi dezinformarea

Doritorii se pot înscrie personal la sediul bibliotecii, mansarda Casei Baiulescu, din Livada Poştei, sau la numărul de telefon 0268419338, interior 107.

Alice Roman, bibliotecar la Centrul de Formare al Bibliotecii Județene a declarat într-un interviu acordat Radio România Brașov FM că, practic, biblioteca reia cursurile pentru comunitate inițiate în anul 2005. Vizionați interviul aici.

cursuri

^ Sus


„Culori din Poezie” - Eveniment-concurs la Biblioteca Județeană George Barițiu!

Vă invităm să (RE)descoperiți lumea poeziei prin culori!
A 4-a ediție a evenimentului-concurs “Poezii ilustrate”, organizat de Biblioteca Județeană George Barițiu Brașov, este prezentată în acest an sub denumirea: “Culori din poezie”. Conceptul evenimentului încadrează realizarea unor lucrări/ilustrații inspirate din versuri de poezie și îmbină astfel două arii ale creației care devin complementare.
Trimite-ne un mesaj/comentariu în care să ne spui care este poezia ta preferată și motivul pentru care o îndragești!
Dintre sugestiile primite vom selecta 6 poezii care vor fi principala sursă de inspirație în realizarea unor lucrări artistice. Ilustrațiile poeziilor împreună cu versurile din care acestea au fost inspirate vor fi prezentate în cadrul unei expoziții, la Sediul Central al Bibliotecii Județene George Barițiu Brașov.
Așteptăm mesajele voastre până în data de 17 aprilie 2022.

Managerul Bibliotecii Județene Daniel Nazare a vorbit despre expoziție și despre surprizele care vă așteaptă în direct la emisiunea Pulsul Zilei, difuzată la Radio România Brașov FM.
Hai să poezim!

^ Sus


"Prietenie … pe o … sfoară … virtuală” în perioada aprilie – iulie 2022.

Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” Braşov anunță derularea Parteneriatului Educațional Internațional „Prietenie … pe o … sfoară ...”, ediţia a X-a, în perioada aprile - iulie 2022. Acţiunile parteneriatului sunt dedicate promovării literaturii pentru copii şi stimulării interesului pentru lectură a celor mici. Sunt încurajate să participe bibliotecile publice, bibliotecile școlare, organizațiile neguvernamentale, cluburile copiilor sau orice alte organizații care desfășoară activități cu copiii și susțin prioritățile parteneriatului.

Tema pe care o propunem în acest an este dedicată celebrării operei lui Antoine de Saint-Exupéry. Consultați comunicatul de presă aici

Prietenie … pe o … sfoară … virtuală

^ Sus


• În căutarea lui Picasso - expoziție on-line

Expozitia on-line "În căutarea lui Picasso" este realizată de elevii Colegiului de științe ale naturii "Emil Racoviță" Brașov.

Participanți: elevi din clasele a IX-a și a X-a din cadrul Colegiului de Științe ale Naturii “Emil Racoviță” Brașov

Coordonator: Muntean Ada-Lorena, profesor de educație plastică

În această expoziție va prezentăm 27 de lucrări realizate de elevii Colegiului de Științe ale Naturii “Emil Racoviță” Brașov. Acestea reprezintă o incursiune în lumea artistică a celebrului pictor spaniol Pablo Picasso. Fiecare elev a avut ca punct de plecare una dintre lucrările marelui pictor, realizand apoi o interpretare a acesteia; astfel putem recunoaște ușor sursa de inspirație, dar putem sesiza și nota personală adusă de micii artiști. Scopul proiectului:
- promovarea valorilor cultural-artistice
- dezvoltarea simțului estetic
- dobândirea de cunoștințe din istoria artelor (perioada Cubistă)
- dezvoltarea unor abilități de lucru în rândul elevilor
Prof. Muntean Ada-Lorena

Expoziția poate fi vizitată aici

În căutarea lui Picasso - expoziție on-line


^ Sus