Evenimente lunii aprilie

Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” Braşov. Evenimente culturale – Aprilie 2014

Marţi, 01.04.2014, Mansarda Casei Baiulescu, orele 10,00 -12,00 – Atelier de creativitate pentru seniori organizat şi susţinut de Asociaţia Colors Braşov

Asociaţia Colors Braşov desfăşoară activităţi incluzive de divertisment pentru seniori, oferind alternative acestei categorii de a-şi petrece frumos vârsta, de a se simţi utilă şi preţuită, de a valorifica energia, cunoştinţele şi experienţa acumulate, potenţialul creativ, de a se exprima prin artă.

Joi, 03.04.2014, Mansarda Casei Baiulescu, orele 18,00 – Seara de carte

„Seara de carte” este un loc unde oamenii se cunosc și creează oportunități pentru interacțiuni sincere. E un spațiu cald, primitor, care așteaptă să vă primească. Iniţiativa voluntarilor iubitori de carte este găzduită de Biblioteca Judeţeană Braşov, care pune la dispoziţie mansarda Casei Baiulescu, un loc potrivit pentru asemenea întâlniri.

Luni, 07.04.2014, Biblioteca Maghiară, Mansarda Casei Baiulescu, orele 17,00 – Seara filmului maghiar: A legbátrabb város (2008). Regizor: Matúz Gábor. Distribuţia: Dánielfy Zsolt, Gáspár Tibor, ifj. Jászai László

Documentar artistic, 98 minute

Filmul este povestea celor care au dorit să rămână maghiari. Documentarul se întemeiază pe un fapt istoric, prezent în paginile cărţilor de istorie, dar scris cu litere mici, însă de o importanţă capitală. La 29 ianuarie 1919, locuitorii din Balassagyarmat, aflaţi sub autoritatea armatei cehe, s-au revoltat împotriva soldaţilor staţionaţi aproape de oraş. Bărbaţi şi femei deopotrivă au luptat cu curaj, fiind răniţi şi mulţi au murit în confruntare. Dar gestul lor a avut drept efect alungarea militarilor şi eliberarea oraşului, locuitorii salvându-şi viitorul.

Luni, 07.04.2014, Mediateca, Sediul Central, etaj I, orele 17,00 – Convorbiri despre muzică: Artă şi credinţă, cultură şi spiritualitate, prelegere susţinută de Petruţa Măniuţ Coroiu

Convorbiri despre muzică este o iniţiativă organizată în parteneriat cu Facultatea de Muzică a Universităţii Transilvania Braşov. Lector Petruţa Măniuţ-Coroiu propune subiecte de discuţie şi reflecţie din larga tematica privind muzica universală şi cultura lumii. Astfel, prelegeri despre Bach, Verdi, Schubert, Schuman, Enescu, Aurel Stroe ori urmărirea unui motiv muzical (iubirea, anotimpurile) se constituie în adevărate incursiuni culturale, dezbateri şi analize din diferite perspective (muzicologice, istorice, culturale, filosofice, religioase).

Joi, 10.04.2014, Alianţa Franceză, Biblioteca Franceză, Mansarda Casei Baiulescu, orele 17,30 – Cineclub francofon: Tout ça… pour ça! (Franţa, 1993). Un film de Claude Lelouch
Cu Marie-Sophie L., Francis Huster, Fabrice Luchini

Comedie, 116 minute

Francis Barrucq este un judecător sclipitor care are o legătura extraconjugală cu Marie, o avocată ce lucrează în acelaşi birou, la Lyon. Marie îl presează să divorţeze şi cei doi ajung la un consens : ar fi mai simplu dacă soţii lor s-ar îndrăgosti unii de alţii, asta le-ar simplifica lor existenţa. Zis şi făcut, cei patru pleacă împreună, în vacanţă ca să escaladeze Mont-Blanc, dar află mai multe decât şi-au dorit despre căsătoriile lor.
Claude Lelouch a primit premiul Cel mai bun regizor la Festivalul mondial de film de la Montréal în anul 1993, iar Fabrice Luchini a fost distins cu premiul César pentru cel mai bun actor în rol secundar în anul 1994.

Joi, 17.04.2014, Mansarda Casei Baiulescu, orele 18,00 – Seara de carte

„Seara de carte” este un loc unde oamenii se cunosc și creează oportunități pentru interacțiuni sincere. E un spațiu cald, primitor, care așteaptă să vă primească. Iniţiativa voluntarilor iubitori de carte este găzduită de Biblioteca Judeţeană Braşov, care pune la dispoziţie mansarda Casei Baiulescu, un loc potrivit pentru asemenea întâlniri.

Marţi, 22.04.2014, Secţia de Împrumut, Mansarda Casei Baiulescu, ora 17– Seara filmului românesc Occident (2002). Regia: Cristian Mungiu. Distribuţia: Tania Popa, Alexandru Papadopol, Coca Bloos, Dorel Vişan.

Comedie, 105 minute.

Occident este o comedie depre noi, despre ce ni se întamplă, o privire ironic-amară asupra situaţiilor uneori hazlii, alteori ridicole şi de cele mai multe ori fără soluţie în care ne aruncă viaţa în România de azi. În aceeaşi măsură, Occident e şi o poveste despre întamplare, despre coincidenţe, despre surprize şi despre timp.
Occident împleteşte trei istorii diferite care se petrec în aceeaşi săptămână, cu personaje ale caror trasee în viaţa se întretaie, se suprapun şi se condiţioneazţ, cel mai adesea mai presus de voinţa lor. Personajele care sunt principale într-una dintre povestiri devin secundare în celelalte. Anumite secvente se reiau de-a lungul filmului şi aduc de fiecare datţ alte amănunte care pun într-o lumină diferită întâmplările pe care le-am vazut.
Nu exisă un singur final echivoc, prima povestire se opreste în fiecare dintre cele trei părţi ale filmului într-un alt moment ce sugerează soluţii radical diferite pentru personaje.

Miercuri, 23.04.2014, Biblioteca franceză, Mansarda Casei Baiulescu, orele 13,30 – Atelier de semne de carte pe baza ilustraţiei de carte veche – Eveniment organizat în cadrul Săptămânii Naţionale a Bibliotecilor

Joi, 24.04.2014, Mansarda Casei Baiulescu, orele 14,30 – Premierea cititorilor fideli bibliotecii pe anul 2013 – Eveniment organizat în cadrul Săptămânii Naţionale a Bibliotecilor

Joi, 24.04.2014, Alianţa Franceză, Biblioteca Franceză, Mansarda Casei Baiulescu, orele 17,30 – Cineclub francofon: Hasard ou coincidences (Franţa, 1998). Un film de Claude Lelouch. Cu Alessandra Martines, Pierre Arditi, Marc Hollogne

Dramă, 120 minute

Myriam Lini, dansatoare de profesie, îşi vede viaţa întoarsă pe dos când decide să aibă un copil. Îşi pierde partenerul, pe care îl iubeşte, şi este silită să asiste cum cariera ei ia o turnură periculoasă. Câţiva ani mai târziu, ea întâlneşte un alt bărbat de care se îndrăgosteşte, Pierre Turi, un falsificator inteligent. Dar un accident îl va obliga să îşi revizuiască viaţa.
Alessandra Martines a câştigat premiul pentru cea mai bună actriţă la Festivalul internaţional de film de la Chicago, iar filmul a fost nominalizat la premiile César pentru cea mai bună muzică.
Vineri, 25.04.2014, Mansarda Casei Baiulescu, orele 12,00 – Atelier de bibliobijuterii – Eveniment organizat în cadrul Săptămânii Naţionale a Bibliotecilor

Vineri, 25.04.2014, Mansarda Casei Baiulescu, orele 18,00 – Jocuri pentru voluntariat susţinute de Asociaţia Colors Braşov

Asociaţia Colors lucrează intens cu tinerii, iniţiind şi organizând numeroase activităţi dedicate. Printre acestea, Jocurile pentru voluntari au fost gândite ca întâlniri periodice de interacţiune, de prezentare a diferite asociaţii, cu preocupările şi proiectele lor, şi de crearea a unui spaţiu de comunicare prin joc.

Marţi, 29.04.2014, Biblioteca Engleză, Mansarda Casei Baiulescu, orele 17,00 – Seara filmului englez: Carnage (S.U.A., 2011). Regia: Roman Polanski. Distribuţia: Jodie Foster, Kate Winslet, Christoph Waltz

Dramă, 80 minute

După ce băieţii lor în vârstă de 11 ani se bat într-un parc, iar Zachary îi scoate rivalului Ethan doi dinţi cu un băţ, soţii Penelope şi Michael Longstreet pe de-o parte şi soţii Nancy şi Alan Cowan pe de altă parte decid să se întâlnească pentru a discuta cordial despre acest incident. Penelope, Michael, Nancy şi Alan îşi dau arama pe faţă şi demonstrează că în spatele aparentei toleranţe se ascund prejudecăţi rasiale, homofobie şi misoginism.

3 răspunsuri la “Evenimente lunii aprilie”

Comentariile sunt închise.