Raport Erasmus+ Cracovia 2022
DATA ȘI LOCUL
21.08-03.09.2022
Cracovia – Polonia
ORGANIZATORI:
“Fundacja Instytut Pracy I Kariery” – Cracovia
PARTICIPANȚI:
ROMÂNIA – Biblioteca Județeană “George Barițiu” Brașov
Job shadowing-ul este un program pentru personal legat de formarea acestora în educația adulților. De-a lungul mobilității se urmărește atingerea mai multor obiective, cum ar fi: cunoașterea structurii și specificității funcționării unei instituții culturale – Biblioteca Regionala Wojewodzka Biblioteca Publiczna w Krakowie; familiarizarea cu reglementările din regulamentele interioare și regulile de muncă; cunoașterea politicii culturale actuale, a instrumentelor și metodelor de lucru într-o instituție culturală; elemente de biblioteconomie: găsirea, evaluarea și corelarea informațiilor; noile tehnologii și biblioteca implementarea tehnologiei, cunoașterea funcționării fluxului, a stației de lucru digitale, a setului VR și a aplicațiilor dedicate, a tabletelor grafice, a funcționării imprimantei/plotter-lui 3D; misiune didactică: Capsula culturii românești – prezentare în limba engleză despre România, în conformitate cu liniile directoare furnizate.
Dincolo de aceste obiective profesionale, job shadowing-ul urmărește atingerea și a următoarelor scopuri: îmbunătățirea competențelor lingvistice, îmbunătățirea competențelor culturale, dezvoltarea abilităților personale de interacțiune prin construirea de relații de comunicare cu angajații din bibliotecă/public/utilizatori, dezvoltarea în domeniul competențelor sociale prin observare, colaborare cu mentorul desemnat de organizația locală Erasmus+ Krakow.
DESFĂȘURARE:
Prezentare generală a activităților de observare a locurilor de desfășurare a job shadowing-lui. Agenda celor 12 zile de observare va fi prezentată în continuare sub forma unui jurnal.
- Ziua 1 – 22 august
9.00 – sesiunea de ”Bun venit!” întâlnire preliminară cu Gosia Dziubina (mentor Erasmus+ Krakow) pentru familiarizarea cu orașul, mijloacele de transport, orarul și rutina de transport către locul de desfășurare a job shadowing-lui.
10.00 – Biblioteca Regională Publică Wojewodzka – întâlnire cu Renata Augustyn (coordonator program job shadowing) stabilire program si chestiuni administrative.
11.00 -13.00 – mini-tur de oras ghidat / Cracovia culturală (Gosia). O prezentare non-formală a orașului, a contextului său istoric și social și a circumstanțelor politice actuale. Piața centrală/ Catedrala Sf. Maria (baroc) / Palatul Wavel / plimbare de-a lungul Vistulei/ cartier evreiesc + locație film Lista lui Schindler.
13.30 – Vizită aprofundată în cartierul evreiesc/ghetou din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial. Sinagoga veche/ memorial „The Empty Chairs of Krakow”/ Apoteka Tadeus Pankiewicz/ fragment din zidul ghetoului/ una din portile principale de intrare în ghetou/ The Ghetto Memory Trail/ biserica Josefa Swietego sanktuarium (baroc)
20. – Cina: supa tradițională Zurek
- Ziua 2 – 23 august
10.00 – 15.30 Vizită de lucru în sediul central al Bibliotecii Regionale Publice Wojewodzka Împrumut + sala de lectură, Secția de Limbi străine (eng, rusa, fr, ukrainiana, it, sp, ro, și altele), Împrumut Secția de Muzică + laborator (pian digital + căști/spatiu gratuit pentru repetiții și învățare), Sala de lectură pentru informații despre afaceri și UE (antreprenoriat și afaceri mici/ acces la baze de date și consultanță de specialitate, gratis, on-line/legislatie), Sala de lectură – open space, foarte mare, toate publicațiile cu acces liber la raft, fără depozit, supraveghere video, 180 locuri, cu loc de relaxare și odihnă), Sală de conferinte – momentan pusă la dispoziția refugiaților ucrainieni: loc de joacă cu personal de supraveghere, loc de odihnă și luat masa, acces la internet, cursuri de lb. poloneză, spațiu de muncă voluntară pt. adulți (plase de camuflaj pentru front), Sala de imprumut IT + sala de lectură, Sala Împrumut albume de artă, serviciul Bibliografic regional si local (colecții speciale, depozit, muzeul amintirilor din comunism cu obiecte folosite în bibliotecă în acea perioadă), medalii și colecție de cărți subversive), Împrumut pentru nevăzători – casete audio foarte multe, cărti în Braille, aparatură pentru citit/ascultat cărți în regim de împrumut la domiciliu, Împrumut adolescenti + laborator + sală de lectură + spațiu de lucru pe grupuri/spațiu de relaxare – instrumente pentru muzică/ benzi desenate, serii fantasy, colectii exclusiv pentru categoria young adult + sală de cursuri ținute de voluntari adolescenți străini, Biblioteca pentru copii – loc de joacă, pictura murală, sală de activități, mobilier adecvat, aerisit, Împrumut adulți – 7 săli aranjate pe genuri, clasificare zecimală Dewey.
- Ziua 3 – 24 august
10.00 – prezentare despre Dziady kultury protest – blog cu toată activitatea sindicatului din cultură din Cracovia
10.45 Arteteka – tur ghidat
Clădire împărțită cu un teatru, Nowe Teatr, deschisă în 2012, ei s-au mutat în 2015. 3 etaje, colecții de artă, muzică, filme BD, gameboard, VR room, sală de lectură la fiecare etaj, calculatoate all-in-one cu ecrane tactile, 6 posturi internet pe etaj, spațiu pt conferințe si ateliere, jocuri pe consolă, toalete și oficiu pe fiecare etaj, lift, clădire nouă, spatioasă, aerisită, spatiu cu mobilier adaptat la genul colecției, prize în podea, aer conditionat, toate materiale audio video, filme, jocuri pentru consolă sunt securizate în carcase care se desecurizează la împrumut, NU se împrumută boardgame-urile și jocurile pentru consolă, timp limitat la internet la 3h, fiecare stație de lucru/computer are tastatura și mouse-ul date de bibliotecar.
11.52 Nikolas – prezentare concept literatura experimentală: în cutie de pizza, în sticlă, evantai, cutii diverse, gen pergament, cărti de joc, diverse contaire, conținutul urmează textul.
13.00 demonstrație cu aparatura pentru streaming și broadcast a evenimentelor interne
1.00 – 1.5h timp necesar pentru pregatire echipament. Mixer + conexiune box wi-fi, microfon, cameră video, trepied + computer/laptop. Prelucrare material în OBS studio (free program) înainte de încărcare pe Youtube. Materialele sunt încărcate pe blogul Arteteka și pot fi consultate de public.
Arteteka NU e quiet space!!! Se poate vorbi tare!!! (nimeni nu exagerează însă)
- Vizite culturale
Muzeul Casa Hipollit – casă burgheză tipică din sec. XVII, familie de negustori
Muzeul Casa Matus Pius Niemiec – serie de 14 picturi pe veștminte monahale și obiecte de cult liturgice din secolul al XV-lea
- Ziua 4 – 25 august
10.00 familiarizare cu site-ul bibliotecii
12.00 Sala de lectură Împrumut în Limbi străine – familiarizare cu colecția
13.00 – Întâlnire cu conducerea bibliotecii, director general Jerzy Wozniakiewich și director adjunct Maria Cibika
14.00 – prezentare platforma ebooks – Angelina
Legimi și Empik – provideri de ebooks. Site și aplicație pe telefon, access cu cont și parolă pentru utilizatori. Mai multe biblioteci (consorțiu regional) reunesc bugetul pentru a achiziționa ebooks noi, așa primesc mai multe coduri de acces pentru public. 125 de conturi unice pe lună = 125 de coduri noi. Ebookpoint – bază de date specializată pe cărți din diverse domenii (drept, IT, economie) cursuri online- cu acees pentru utilizatori cu acelasi cont. Acces limitat cu card de acces. Cititorii își deschid un cont pe platformă, primesc un cod imprimat de la bibliotecă – fizic sau pe email în baza unui formular de solicitare, primul venit primul servit. În fiecare lună se dau coduri noi de acces pentru cititorii ok, cu fișa curată, cu vârsta de +18 ani, se împrumută ebook reader-ele la domiciliu. Preț Ebook reader = 100 €. 80 ebook readers, 30 ultimele versiuni, la 5-6 ani se înnoiesc. Acces din 2012, din 2017 au și acces la platforme de ebook. Nu se descarcă nimic! baza de date ebooks are și cărti free date de edituri, iar restul sunt disponibile pe platforma 1 lună. Se pot citi până la 6-7 cărți pe lună. Cititorii au acces pe platformă în fiecare lună, cu un cod nou. Biblioteca organizează cursuri de utilizare a noilor tehnologii, inclusiv pt ebook-readere.
- – discuții despre politica de donații
Biblioteca acceptă toate donațiile, dacă acestea sunt în stare bună.
Circuitul donațiilor este următorul: acestea intră în fondul bibliotecii, sunt ștampilate pe foaia de titlu, puse în diverse cutii intern/extern pentru utilizatori cu titlu gratuit, sunt alimentate de mai multe ori pe zi, limitate la 3 buc. pe zi pentru a descuraja comerțul, periodic 1/lună un bibliotecar face traseu prin cartiere cu bibliobicicleta cu cărti din aceste donații, sunt grupate tematic, NU se ține evidența acestor cărți, scopul este de diseminare și circulație.
- Ziua 5 – 26 august
10.00 – inițiere în utilizarea tabletelor grafice
Artis 12 Pro – model nou – 1 buc, Wacom – 12 buc, Ipad- 1 buc. Tablete grafice cu pen care sunt instalate de catre bibliotecari pe diverse computere din arteteka.
Timp limitat la 3h, cu prelungire 1h la cerere, dacă nu sunt alte cereri pentru utilizatorii initiați. Lucrează pe un program Fire Alpaca64 (debutanți)/ Gimp 2.10 (mai complicat pt avansați)/ Kreta. Bibliotecarul organizează cursuri și ateliere de concepere/desenare pt BD cu durata de 1-1.5 h. Vârsta copiilor 5-19, cu materiale adaptate pe categorii de vârstă. Scopul este familiarizarea cu echipamente și programe de ultimă generație în graffic design. În plus, la cerere, utilizatorii pot beneficia de programe/software (educaționale sau grafic design Photoshop sau Ilustrated) instalate suplimentar de către IT departament, inclusiv pot beneficia de rezervarea unui computer special echipat cu un anume program, cu timp nelimitat (doar daca nu exista alte solicitări) + 1 pian digital cu aceleași condiții de rezervare și acces limitat/nelimitat. Bibliotecar specializat pe BD, cu master de limba și cultură japoneză, care organizează cursuri de limba japoneză si digital drawing în stil manga.
14.00 VR room – Prezentare și demonstrație de utilizare a echipamentului de VR.
În cameră izolată fonic, large TV, 2 scaune de gaming, 1 PS4, 1 casca VR, 25 jocuri.
Parte practică – jocul Mouse ca experiment și familiarizare cu echipamentul (2 persoane).
- Ziua 6 – 27 august
- Tur ghidat 5h la lagărul de concentrare Auschwitz -Birkenau
- Ziua 7 – 28 august
- Tur ghidat 3h la Salina Wieliczka – Patrimoniu Mondial Unesco din 1978
- Muzeul de Etnografie și Folclor – Cracovia
- Ziua 8 – 29 august
- Verificare slide-uri prezentare Romania. Verificare material suplimentar.
- încursiune în istoria locală și națională a Poloniei (bibliotecar istoric). Mozaic cultural (muzica, filme, arhitectura, istorie, război, evenimente actuale, sociale care tulbură Polonia de azi (legea avortului, nationalism, bigotism)
15.30 vizita centrul vechi Cracovia – Florian Gate, barbacana, turnuri de apărare
- Ziua 9 – 30 august
- – întâlnire profesională / schimb de experiență cu bibliotecarii polonezi
2 prezentări bibl. regională:
Workshop for young people – Monika de la Secția pentru Tineret
Les travaux de recherche dans la biblio publique de Wojevodeska – Yvone, Secția Bibliografic
12.00 Prezentare BJBV – cadru general + ultimii 10 ani de activitate în biblio – cu discuții și întrebări – 1.5 h
14.00 – 15.30 workshop Google Drive cu Renata
Demonstrație de utilizare a serviciilor Google în munca de zi cu zi. Tot personalul are cont de google (personal + public) obligatoriu. Toată comunicarea se face exclusiv aici, atât cea intra și inter departamentală, cât și cea cu utilizatorii.
16.00 – 18.00 Vizita Muzeul de Artă Ksiazat Czartoryskich – colectie ev mediu, renastere + Da Vinci cu tabloul celebru Madonna with an ermine, pictat în 1489- 1491.
- Ziua 10 – 31 august
- prezentare Romania pt. seniorii polonezi + Gosia 11 persoane (ppt), cu discuții și întrebări, sesiune de fotografie – 1.5h
14.00 Tur ghidat cu Gosia, mentor Erasmus + Cracovia
Vizită old jewish ghetto (catedrala Sf Joseph Churh sanktuarium, dealul cu panorama, locație film Schindler’s List, carieră exploatare pt. prizonierii evrei)
- Ziua 11 – 1 septembrie
10.00 – 11.00 Întâlnire administrativă cu Gosia Dziubina, mentor Erasmus + Cracovia.
12.30 Întâlnire administrative cu Renata Augustyn – coordonator din partea bibliotecii – concluzii job shadowing.
13. 00 – Prezentarea departamentului de marketing și promovare: demonstratie practică mașina de realizat insigne (etape de realizare a insignelor, detalii tehnice).
14.00 Prezentare proiect „Biblioteca pe roți”
15.00 Vizită culturală – Castelul Wavel
- Ziua 12 – 2 septembrie
10.00 – Secția pt tineret – prezentare detaliată a proiectelor
11.00 – Demonstrație boardgame pt. copii, cu povești tradiționale poloneze – regulile jocului.
Detalii:
Material de banner publicitar stradal, dimensiuni: 2,5 m lat × 3 m lung. Se poate igieniza, se poate ancora (cu cuie pt. cort), se poate plia și depozita ușor, confecționat din material antiderapant, de bună calitate. Joc pentru afară, în principal. Realizat cu finanțare dintr-un proiect câstigat la inițiativa Ministerului Culturii + parteneriat cu un ONG pt. copii. Tipărit local.
12.00 – Concluzii. Final de proiect.
Good-bye Arteteka, Krakow!
CONCLUZII:
Cele două săptămâni de job shadowing la Biblioteca Regională Wojewodzka din Cracovia au fost pline de experiențe inedite, de toate tipurile: de la schimburile profesionale și interacțiunile cu colegii bibliotecari, la experiențele culturale din oraș (orașul vechi, multitudinea de muzee, vechiul ghetou evreiesc) și din afara lui (Auschwitz și Salina Wieliczka), precum și interacțiuni firești și prietenoase cu locuitorii orașului, experiențe pe care cele două bibliotecare le-au notat cu cinci stele.
Biblioteca Wojewodzka din Cracovia este principala bibliotecă publică a provinciei Polonia Mică. Este o bibliotecă deschisă lumii și oamenilor, care oferă acces la cunoștințe, cultură și informații, un loc de întâlnire, întărirea legăturilor sociale și schimbul liber de gânduri și opinii. Misiunea ei este aceea de a oferi servicii de bibliotecă de înaltă calitate – satisfacând nevoile în schimburile de informații, educaționale și culturale ale utilizatorilor – menținând în același timp sensibilitatea socială, promovând diversitatea culturală și dragostea pentru lectură. Valorile promovate sunt dragostea pentru lectură, competența personalului, calitatea serviciilor, sensibilitatea socială și culturală, accesibilitatea online și deschiderea către modernitate, atât în ceea ce privește programarea, cât și tehnologia.
Biblioteca, cu cele două clădiri, este un loc de muncă foarte modern și atractiv. Atmosfera observată este una de profesionalism și dedicație, cu o etică a muncii deosebită. Colaborarea dintre bibliotecari este foarte bună, iar atitudinea lor față de public este una constructivă, caldă, asertivă și orientată spre rezolvarea problemelor.
Cracovia este un oraș foarte frumos, foarte curat și îngrijit, cu clădiri vechi renovate într-o mare proporție, cu muzee spațioase și extrem de elegante, dotate cu noi tehnologii și îngrijite de un personal dedicat, specializat și discret. Organizarea tururilor ghidate este foarte eficientă și accesibilă, cu un personal dinamic și foarte bine informat. Transportul public este foarte eficient, curat și accesibil din toate cartierele. Populația este extrem de diversă. Am putut auzi toate limbile europene (și nu numai) de-a lungul vizitelor culturale. S-a putut observa numărul mare de refugiați ucrainieni, care sunt primiți cu căldură.
A fost o experiență de învățare deosebit de constructivă și eficientă, din care ne dorim să extragem și să adaptăm detalii și tehnici în munca noastră de zi cu zi, spre folosul comunității pe care o deservim.
DISEMINARE: Nocturna Bibliotecii 2022, Clubul Bibliotecarilor Brașoveni, Filiala ANBPR Brașov.