Dragostea în literatură – expoziție de carte în februarie

Februarie este luna dragostei, iar bibliotecarilor le place să creadă că este luna dragostei pentru cărțile de dragoste. Iată de ce colega noastră de la Secția de împrumut, Mioara Alvirescu, a selectat câteva asemenea volume și gânduri despre dragostea în literatură într-o micuță expoziție tematică.
Dragostea este un sentiment care ne face viaţa mai frumoasă, practic ne face să uităm tot ce se întâmplă în jurul nostru. Iubirea în literatură este descrisă în povești de dragoste devenite celebre, scriitorii explorând acest sentiment, ca un mod de autocunoaștere, și oferind propriile puncte de vedere asupra ei. Dragostea în literatură este o temă importantă, fiind abordată din diverse unghiuri, de-a lungul vremii existând diferite idei referitoare la iubire.
Iubirea în cărţi este pură, te face să înțelegi ce înseamnă o relație specială, să simţi ce înseamnă cu adevărat ataşamentul dintre două persoane, faptul că nu doar iubirea carnală este importantă, ci mai ales sufletul. Cărțile mijlocesc o experiență, te pui în locul personajului, încercând să simţi ce simte el. În poezii, iubirea de obicei este neîmplinită pentru poet, acesta manifestându-şi melancolia si tristeţea. El își închipuie fata perfectă, visează la ea, dar la sfârşit realitatea îl dezamăgește. În proză, iubirea este trăită, dar eşuează de cele mai multe ori, născându-se o poveste frumoasă între cei doi, suferind din cauza neîmplinirii.
Dragostea este o temă veche, inepuizabilă, pentru că originile ei se leagă de originile culturii umane. În literaturile lumii iubirea e un subiect complex, de la Cântarea cântarilor si Epopeea lui Ghilgameş, la mari creaţii moderne ca Anna Karenina de Tolstoi sau Matei Iliescu de Radu Petrescu, în literatura română. Oricât de repetabilă ar fi ea de-a lungul istoriei literaturii, tema iubirii rămâne mereu vie. Este prezentă în operele poeţilor, prozatorilor şi dramaturgilor care vor să o evalueze teoretic si să o faca inteligibila logic: Stendhal, Proust, Ortega y Gasset, Georges Bataille, Erich Fromm, Octavio Paz şi mulţi alţii.
Formele pe care le îmbracă iubirea în literatură sunt de o mare diversitate. Acest sentiment fundamental se asociază cu bucuria, aşteptarea, melancolia, îndoiala, disperarea, frustrarea, gelozia, dorul de moarte, resemnarea şi multe alte stări, unele apropiate de inefabil. Fiecare om are anumite sentimente cu o anumită profunzime. Această profunzime poate fi atinsă doar in unele momente, astfel scriitorii surprind dragostea la diferite vârste ale vieţii. Există mai multe tipuri de iubire, fără a se putea stabili care ar fi cea mai profundă.

Vă dorim să descoperiți cele mai frumoase povești și cărți de dragoste. Lectură plăcută!

Expoziție organizată de Mioara Alvirescu, Secția de împrumut la domiciliu