Din expoziţiile lunii septembrie – Ziua mondială a păcii

Ziua Mondială a Păcii este marcată anual, din 2002, în data de 21 septembrie. Organizația Națiunilor Unite invită toate națiunile și oamenii ca să onoreze această zi prin încetarea ostilităților și să comemoreze ziua prin educație și conștientizare publică cu privire la problemele legate de pace.
Sărbătorirea păcii reprezintă un demers public de a atrage atenţia guvernelor lumii asupra renunţării la utilizarea armamentului în rezolvarea disputelor, precum şi o invitaţie publică pentru asumarea angajamentului de coabitare în armonie la nivel local, regional sau internaţional.
„Pacea este mai mult decât o lume fără război. Înseamnă societăţi stabile şi reziliente, în care fiecare poate beneficia de libertăţi fundamentale şi poate prospera mai degrabă, decât să se lupte pentru satisfacerea nevoilor de bază”, declara într-un interviu secretarul general al O.N.U., Antonio Guterres.
Pacea se naște în fiecare dintre noi, iar pentru a reuși să promovăm pacea mondială, trebuie să promovăm mai întâi de toate, pacea interioară. Însă, în acest stres existențial, pacea își găsește cu greu loc în sufletele noastre. De multe ori, nu mai gândim colectiv, ci gândim egoist, individual, de parcă am putea ține singuri pe umeri această planetă. Astfel, Ziua Internațională a Păcii devine un memento inspirat despre ceea ce putem crea împreună: PACE!
Expoziția de la Sala de Lectură organizată cu această ocazie își propune să sublinieze importanța înfăptuirii păcii în lume, o preocupare des întâlnită și în literatura universală.