Din arhiva despre restaurarea Bisericii Negre – Invitaţie la conferinţă

În preajma Crăciunului, luni, 18 decembrie 2017, de la orele 18,00, vă propunem o ultimă întâlnire pe anul acesta pe un subiect ce interesează pe braşoveni. Vă invităm la conferinţa „Restaurarea Bisericii Negre (1937-2000) – iniţiative locale şi politici de patrimoniu la Braşov reflectate în documente de arhivă” susţinută de dr. Corneliu Pintilescu (Institutul de Istorie George Bariţiu Cluj-Napoca). Evenimentul face parte din Serile Bariţiu şi se desfăşoară sub egida Oraşul Memorabil (OM). Istoricul specializat in istorie contemporană, mai ales în perioada postbelică, face o analiză pe baza documentelor de istorie recentă, interesat atât de condiţionările ideologice şi politice, cât şi de patrimoniul comunitar care este Biserica Neagră, un reper şi simbol pentru oraş. În rezumat, invitatul bibliotecii propune publicului următoarele:

Restaurarea Bisericii Negre, proces care a avut loc cu întreruperi între anii 1937-2000, a reprezentat nu doar unul dintre cele mai complexe şantiere de restaurare a unui monument istoric din România, ci şi o acţiune culturală definitorie pentru identitatea saşilor transilvăneni din Brașov în secolul XX. Procesul de restaurare a evidenţiat limitele tolerării de către regimul comunist din România a unor acțiuni de solidarizare din cadrul comunităților locale în vederea conservării patrimoniului istoric, în contextul dificultăţilor create de Al doilea război mondial şi a inconsecvenței politicilor autorităților în acest domeniu. Prezentarea îşi propune să analizeze iniţiativa locală, care a stat la baza procesului de restaurare, şi formele pe care aceasta le-a luat de la o epocă la alta. Desfăşurată în decursul unor epoci zbuciumate, iniţiativa restaurării Biserii Negre oferă o incursiune fascinantă în conexiunile şi interdependenţele între politică, ideologie, identitate şi patrimoniu.

Vă aşteptăm la mansarda Casei Baiulescu, pentru a afla noi perspective despre restaurarea monumentului din centrul istoric al oraşului, pe care din copilărie l-am văzut înconjurat de schele, pentru ca în noul mileniu să asistăm la încheierea restaurării lui.

Intrarea gratuită