DigiPrior

Proiectul DigiPrior sau cum să construim o bibliotecă digitală

Ce și cum alegem când digitalizăm? Care sunt documentele mai importante? Selectăm la întâmplare sau ne orientăm după niște standarde? În cazul ultim, care sunt criteriile de prioritizare a acestora atunci când construim o arhivă, o bibliotecă sau o colecție digitală? Sunt documentele digitalizate accesate sau au nevoie să fie promovate cât mai atractiv și făcute cunoscute? Sunt întrebări legitime, care s-au ivit odată cu crearea marilor biblioteci digitale și portaluri de patrimoniu, a căror dinamică a dus și la problema educației publicului și specialiștilor în selecția și prioritizarea materialului ce urmează a fi digitalizat și promovarea acestuia. Proiectul ERASMUS+ DigiPrior – Priorități în digitizarea cărților, a documentelor, a fotografiilor și abordări moderne de promovare a materialelor digitalizate și-a propus să răspundă la aceste întrebări.

În perioada noiembrie 2021- noiembrie 2023, Biblioteca Județeană ,,George Barițiu” Brașov a desfășurat, în colaborare cu Student Computer Art Society – Bulgaria, Stichting De Domijnen – Olanda, Direcao Geral do Patrimonio Cultural – Portugalia, sub coordonarea Bibliotecii Regionale Petko R. Slaveykov – Bulgaria, Proiectul DigiPrior – Priorități în digitizarea cărților, a documentelor, a fotografiilor și abordări moderne de promovare a materialelor digitalizate, finanțat prin Programul ERASMUS+, în cadrul căruia s-au elaborat produse intelectuale și au fost organizate diferite activități de învățare precum și de multiplicare și diseminare a acestora.

Scopul proiectului este de a crește capacitatea (cunoștințele, abilitățile și competențele) bibliotecarilor, arhiviștilor, colecționarilor și managerilor de biblioteci în sfera de prioritizare a elementelor pentru digitizare și prezentare atractivă/motivantă a artefactelor digitale, prin crearea de materiale de formare adecvate și instrumente de instruire pentru grupurile țintă, precum și pentru viitori formatori, pentru a asigura durabilitatea și reproducerea rezultatelor.

 De aceea, continuăm, chiar și după finalizarea proiectului, să adresăm tuturor specialiștilor din domeniile amintite și oricăror persoane interesate, să se înscrie pe platforma online dezvoltată în cadrul proiectului, respectiv www.digiprior.eu, pentru a putea urma modulele de instruire realizate, la final fiindu-le oferit un certificat pentru urmarea cursului.

Un proiect in cadrul Erasmus +.