Cu prilejul celebrării a 90 de ani de la moartea lui Ion I. C. Brătianu, cel care a modelat România modernă în spiritul sistemului democratic pluralist, Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” Braşov organizează un ciclu de conferinţe în memoria omului de stat care a fost Ionel Brătianu (1864-1927).
Vineri, în data de 24 noiembrie, exact când se împlinesc 90 de ani de la trecerea în nefiinţă a lui Ionel Brătianu, va avea loc ciclul Conferinţele Secţiei Periodice. Vor conferenţia dr. Daniel Nazare – Ionel Brătianu şi ştiinţa politicii şi invitatul său, dr. Corneliu Pintilescu – Ion I. C. Brătianu: destin politic, memorie şi reprezentare istorică.
Daniel Nazare, care nu are nevoie de prezentare, va face o introducere în care va trata despre cum a reuşit Ionel Brătianu să aplice perseverent o ştiinţă a politicii în care a urmărit constant anumite obiective conform principiilor riguroase ale unui intelectual cu formaţie ştiinţifică şi tehnică. Astfel, a construit cu stăruinţă un stat ce a căpătat coerenţă asemeni unei lucrări funcţionale de mare măiestrie tehnică.
Corneliu Pintilescu s-a născut în 1981 la Braşov şi este licenţiat în istorie al Universităţii „Babeş Bolyai” Cluj-Napoca (promoţia 2004). În 2010, a susţinut doctoratul la aceeaşi universitate cu o lucrare despre represiunea politică şi justiţia militară în România primului deceniu al perioadei comuniste. Cercetător postdoctorand la universitatea clujeană (2011-2013), lector universitar specializat pe istoria contemporană la Departamentul de Istorie şi Patrimoniu al Universităţii „Lucian Blaga” Sibiu (2013-2016), este în prezent cercetător ştiinţific gradul III la Institutul de Istorie „George Bariţiu” Cluj-Napoca. A publicat lucrarea Procesul Biserica Neagră 1958 (2008) şi Justiție militară și represiune politică în România comunistă (1948-1956). Studiu de caz: activitatea Tribunalului Militar Cluj (2012). Conferinţa sa va prezenta moştenirea istorică lăsată de Ion I. C. Brătianu în contextul centenarului Unirii din 1918. Istoricul îşi propune să înfăţişeze biografia lui Ionel Brătianu şi percepţia faţă de el în diferite perioade, de la epoca interbelică la comunism şi recuperarea sa post 1989. Prelegerea se va concentra în mod deosebit asupra implicării sale în negocierile din timpul Conferinţei de Pace de la Paris din anii 1919-1920, precum şi a rolului său în reforma agrară şi în crearea cadrului constituţional al României Mari. Fiind beneficiarul experienţei politice transmise de tatăl său, Ion I.C. Brătianu s-a afirmat ca un lider care a excelat atât în politica internaţională, cât şi în cea internă, reuşind în decurs de 12 ani (1916-1927) să îşi aducă contribuţia decisivă la realizarea Marii Uniri, la definirea sistemului politic democratic al României interbelice şi la implementarea reformelor economice, pe care le-a schiţat deja înainte de Primul Război Mondial.
Conferinţele Secţiei Periodice fac parte din programul SCIEFEST – Festival de ştiinţă şi industrii creative şi vor avea loc vineri, 24 noiembrie, de la orele 18,00, la Filiala nr. 6 pentru copii şi tineret (Strada Iuliu Maniu nr. 6). Conferinţele vor fi însoţite de o expoziţie tematică de cărţi şi reviste din fondurile bibliotecii.
Vă aşteptăm cu drag la un eveniment despre memoria noastră istorică!