În copilărie, toamna se culegeau perele și se puneau în pivniță pe rafturi la copt. Erau două soiuri: cel obișnuit, cu fructul lunguieț, în forma gingașă a corpului unei femei și unul cu fructul îndesat ca un pumnișor. Fiecare fel cu parfumul lui. Dacă perele căzute pe jos și lovite, erau fierte și mâncate cu sucul lor toamna, la ora culesului, iarna mă desfătam cu perele coapte tihnit, în pivnița caldă și adăpostită de pământ.
Această amintire mi-a fost trezită de ideea colegei noastre de la Secția de Împrumut, Ioana Răduțoiu Popa, care a ales să facă o expoziție cu tema Decembrie – luna perelor. Iată prezentarea expoziției de carte organizată de ea, o recomandare de lectură și de sănătate totodată:
Aromate şi zemoase, perele reprezintă un desert delicios, dar şi un remediu natural de toamnă. Fiind foarte răspândite în acest sezon, ar fi păcat să nu profităm de beneficiile pe care ni le oferă. Cunoscute ca fiind unele dintre primele fructe cultivate, perele şi-au făcut treptat apariţia în numeroase ţări ale globului. Dincolo de coaja sa aurie, acest fruct conţine un întreg depozit de vitamine şi săruri minerale benefice organismului şi sistemului imunitar. Consumul de pere oferă atât plăcerea savurării unor fructe delicioase şi parfumate, cât şi posibilitatea asimilării componentelor sănătoase ale acestora.
Spaţiul expozițional cuprinde cărţi de specialitate despre cultivarea şi îngrijirea perilor, dar şi câteva cărţi de bucate cu idei pentru folosirea acestui fruct delicios în diverse reţete.
Vă invităm să savurați textele, să încercați rețetele și să mâncați sănătos, fie doar și un gem sau compot de pere, dacă nu mai găsiți fructele.