Cărţile digitale – preferate de cumpărători în decembrie

Crăciunul acesta, vânzările de cărţi digitale (e-books) au depăşit vânzările de cărţi tradiţionale . Este pentru prima dată când se întâmplă acest lucru. Ce semnificaţii are, cât şi dacă trend-ul se va prelungi sau nu, rămâne de văzut.

Cărţile au reprezentat întotdeauna o variantă pentru cadourile de Crăciun, dar în acest an mulţi cumpărători au ales sa ofere cărţi pe un iPod, Kindle sau alte dispozitive pentru citirea cărţilor digitale. În topul celor mai vândute cărţi, publicat de USA Today, versiunile digitale ale primelor şase titluri au fost mai bine vândute decât versiunile tipărite.

Este interesant de urmărit ceea ce se va întâmpla în continuare, deoarece au apărut aproximativ 5 milioane de noi cititori on-line, dar nu se ştie dacă aceştia vor continua să downloadeze cărţi şi cât de multe.

Despre evoluţia pieţei de carte se poate vorbi doar în termeni ipotetici pentru că nimeni nu ştie ce vor prefera cumpărătorii. Piaţa tradiţională de carte va fi înghiţită de cea on-line? Vor fi alese e-book-urile pentru că sunt mai ieftine?

Voi pe cine mizaţi şi ce preferaţi să cumpăraţi?

Sursa: Yahoo! News/ bookblog

4 răspunsuri la “Cărţile digitale – preferate de cumpărători în decembrie”

Nu pot miza. Nu fac pronosticuri, deşi am auzit începând din 2000 încoace tot felul de poziţii, care mai de care pronunţându-se ba pentru falimentul vechii producţii de carte, ba pentru succesul copleşitor al cărţilor electronice, ba unele mai rezervate care susţin un caracter hibrid şi complex al industriei cărţii şi bibliotecilor. Certitudine este doar faptul că internetul este în continuă expansiune şi profesioniştii cărţii, ai arhivelor, specialiştii în informaţie vor trebui să gestioneze şi această resursă. Cu profesionalismul şi expertiza pe care o au. Să recunoaştem avantajele ambelor forme ale cărţii – pe hârtie şi electronică. Una îţi permite contactul cu originalul şi împiedică alienarea umană, alta îţi facilitează accesul rapid la informaţie. Una este pentru lectură, alta pentru informare în genere. Însăşi lectura se schimbă în funcţie de nevoile de informare, pragmatismul se impune în locul plăcerii. Personal, încă aleg cartea pe hârtie, pentru frumuseţea ei şi plăcerea pe care o am. Nu poţi percepe cât de frumoasă este o carte precum Care-i faza cu cititul? dacă nu vezi foile fine, colorate galben pal, mov, roz, verde, bleu, cu desene. Încă ceva: internetul încă menţine inegalitatea socială, cartea nu. La Poiana Mărului, biblioteca are şi cărţi, are şi internet. Copiii care stau departe sus, pe dealuri, nu au computere şi internet acasă şi degeaba vin la bibliotecă pentru internet. Pot descărca pe stick ori pe CD o poveste, dar nu au unde să acceseze acele texte. În schimb, pot imprumuta cărti, fiindca o carte este mai ieftina şi mai accesibilă. Nu cere prize, cabluri, monitor, unitate centrală etc. Vreti sa va spun cât de rufoase sunt cărţile pentru copiii la Poiana Mărului pentru că sunt citite şi că bibliotecara se gândeşte la bibliotecă mobilă să facă faţă cererilor? O carte este mai ieftină decât tot costul întreg al unei maşinării. Se citesc cărţile pe hârtie mai mult deocamdată la ţară din cauza sărăciei. Toată discuţia aceasta ridică problema inegalităţii şi discriminării sociale. Trebuie să fim atenţi la expansiunea internetului să nu genereze diferenţe sociale şi mai mari decât există azi în România.

… [Trackback]

[…] Find More here|Find More|Read More Infos here|Here you can find 73757 additional Infos|Infos on that Topic: blog.bjbv.ro/?p=1637 […]

… [Trackback]

[…] Read More here|Read More|Find More Informations here|There you will find 97513 more Informations|Informations on that Topic: blog.bjbv.ro/?p=1637 […]

Comentariile sunt închise.