Cartea săptămânii – Bibliotecarul recomandă

Cartea acestei săptămâni (24-30.01.2022) este de la editura Publica: „De ce nu fac zebrele ulcer: ce este stresul, cum ne îmbolnăveşte şi cum îl putem combate” de Robert M. Sapolsky (2018, 687 pagini), disponibilă la Secţia de împrumut şi la Filiala 5 de pe Bd. Griviţei.

Ajunsă acum la cea de-a treia ediție, cartea de mare succes a lui Robert M. Sapolsky De ce nu fac zebrele ulcer?, tipărită în peste 225 000 de exemplare, prezintă noi capitole despre modul în care stresul afectează somnul și creează dependență, precum și idei privind anxietatea, tulburările de personalitate și impactul spiritualității asupra formelor de management al stresului.
După cum explică Sapolsky, cei mai mulți dintre noi rămânem treji în timpul nopții, nu din cauză că ne frământă răspunsul la întrebarea dacă avem lepră sau malarie.
În schimb, bolile de care ne temem – și cele de care suferim în prezent – sunt boli provocate de acumularea lentă a unor vătămări, precum bolile de inimă și cancerul. Când suntem îngrijorați sau afectați de stres, corpul nostru declanșează aceleași reacții fiziologice întâlnite și la animale, dar noi nu rezolvăm conflictul în aceeași modalitate – luptând sau rupând-o la fugă. Cu timpul, această activare a unei reacții la stres ne îmbolnăvește literalmente.
Combinând cercetări dintre cele mai avansate cu o doză sănătoasă de umor agreabil și cu sfaturi practice, De ce nu fac zebrele ulcer? explică modul în care stresul prelungit provoacă sau intensifică o varietate de calamități, printre care depresia, ulcerele, colita, bolile de inimă și altele. În plus, ne oferă o îndrumare esențială în ceea ce privește controlul reacțiilor noastre la stres. Această ediție nouă promite să fie cea mai cuprinzătoare și mai captivantă de până acum. (Coperta IV)

Din cuprins: De ce nu fac zebrele ulcer?; Glande, piele de găină şi hormoni; Atac cerebral, infarct miocardic şi moarte voodoo; Stres, metabolism şi lichidarea conturilor; Ulcer, diaree şi îngheţată asortată; Nanismul şi importanţa mamelor ; Sexul şi reproducerea; Imunitate, stres şi boală; Stresul şi durerea; Stresul şi memoria; Stresul şi un somn nocturn odihnitor; Îmbătrânirea şi moartea; De ce este stresant stresul patologic?; Stresul şi depresia; Personalitate, temperament şi consecinţele lor legate de stres; Drogaţi, dependenţi de adrenalină şi plăcerea; Cum se vede lumea de jos în sus; Managementul stresului.

Lectură recomandată de Bibliotecar!

Accesaţi cu încredere catalogul nostru online la un clic distanţă la http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/opac/search.do?mode=BASIC&action=search&queryTerm=uuid+%3D+75bed1cac0a801143bf3dd41006637d7&operator=OR&_open=1