Cartea audio, sau audiobook, este o înregistrare a lecturii cu voce tare a unui text pe un mediu purtător de informaţie : disc audio clasic, bandă magnetică, DVD, disc compact. Ideea acestor cărţi s-a născut în 1931 în Statele Unite, o data cu lansarea proiectului “Cărţi pentru nevăzători”. În 1932 a apărut primul exemplar.
Cartea audio a apărut o data cu dezvoltarea şi popularizarea mijloacelor de înregistrare şi de reproducere a sunetelor şi a fost frecvent utilizată pentru a veni în ajutorul nevăzătorilor sau a celor cu probleme de vedere.
Utilizatorii moderni ai cărţilor audio sunt cei care efectuează o activitate manuală automata şi monotonă, cum ar fi şofatul pe şosele aglomerate. De mult succes s-au bucurat înregistrările unor poezii sau piese de teatru în lectura unor autori sau mari actori. Cărţile vorbite sunt deosebit de utile pentru învăţarea limbilor străine.
Cărţile audio au avantajele lor: unele persoane au memoria auditivă mai bine dezvoltată, fiindu-le mai uşor să înveţe ascultând, nu citind; alţii pot asculta o carte audio în timp ce îşi ocupă timpul cu activităţi care nu necesită o concentrare prea mare (gata cu scuza “Nu am timp să citesc”…); precum cititul, şi ascultarea unei cărţi audio are ca efect îmbunătăţirea vocabularului; iar cei care vor să îşi protejeze vederea pot apela la cărţile audio; naratorii, de obicei actori, însufleţesc personajele din cărţi într-un mod în care mintea noastră nu o poate face întotdeauna, astfel lectura devine mai vie.
Dintre proiectele care au ca subiect cartea audio menţionăm “LECTURA RISIPEŞTE ÎNTUNERICUL”, iniţiat în anul 2007 de Fundaţia “Cartea călătoare” împreună cu Biblioteca Judeţeană Vrancea; ulterior a fost extins în toată ţara. Fundaţia oferă nevăzătorilor playere Daisy şi cărţi audio Daisy imprimate pe CD sau copiate pe memorie SD. Un mare avantaj al acestor playere este că permit lectura selectivă. Standardul Daisy este unul international şi se găseşte în toate marile biblioteci din lume.
În România, aproape fiecare editură de renume, printre care Humanitas Multimedia, Curtea Veche, Cartea Românească, Casa Radio pune la dispoziţia cititorilor cărţi audio. Există şi site-uri româneşti care oferă cărţi audio gratuit, dar calitatea sunetului este inferioară celor puse la vânzare pe suport CD.
La Biblioteca Judeţeană Braşov există o colecţie de cărţi audio Daisy şi cele produse de editurile româneşti, la Secţia de împrumut la domiciliu şi la Mediateca – secţia de artă şi muzică. Microexpoziţia organizată de colega noastră Ioana Popa Răduţoiu de la Secţia de împrumut la domiciliu are drept scop să vă arate colecţia deţinute, aceste noi resurse pe care le puteţi folosi.