Carte de invatatura

Vreau sa povestesc o intamplare. Intr-o zi, in sala de asteptare la un laborator de analize medicale, ma aflam alaturi de o mama si fiica ei, de varsta clasei I. Ca sa nu se plictiseasca, mama a pus-o pe fetita sa citeasca formularul analizei de laborator. Micuta silabisea nesigura, iar mama, atenta si rabdatoare, o indruma. Auzind sfatul dat fetitei de catre mama de a citi perseverent, ma hotarasc sa deschid discutia. Ii spun ca lucrez la biblioteca si ca avem o filiala pentru copii, cu carti si jucarii. E interesata, ii dau adresa si ii explic ce acte are nevoie pentru inscrierea gratuita, unde se afla filiala si cum ajunge. Se bucura si comenteaza ca doar-doar asa baietelul ei mai mare, de clasa a IV-a, s-ar invrednici sa citeasca. „E bun la scoala, prinde din zbor, dar nu vrea sa citeasca. Am carti acasa, dar paote la bilioteca inconjurat de carti, se va indemna mai mult sa citeasca” – ma lamureste doamna. Dupa care, imi marturiseste convingerea ca lectura cartilor dezvolta memoria si are o influenta pozitiva pentru orice tanar. Imi relateaza cu amaraciune cazul unei cunostinte care nu a invatat si citit de mic. Motiv pentru care acum ii este foarte greu sa tine minte cele necesare pentru examenul de sofat. Deja a esuat de doua ori pana acum. Ascultand-o, imi dau seama de un fapt. Cea mai buna reclama pentru lectura cartilor si bibliotecii o fac tot cititorii cu opinia intima ca o carte este si folositoare si placuta in vaita.

6 răspunsuri la “Carte de invatatura”

Este adevarat ca acum in acest „secol al digitizarii” exista tendinta din partea tinerilor mai ales de a evita cititul unei carti, in conditiile in care i-netul iti ofera informatia rapid, insa nu-si dau seama ca gresesc de 2 ori facand acest lucru, informatia de pe i-net nu este intotdeauna sigura si completa! si intervine sedentarismul de tip american de a sta in fata calculatorului ore in sir, toate acestea ducand la aparitia obezitatii! Pe cand cititul iti ofera posibilitatea de a aprofunda ceea ce te intereseaza, ei nu cunosc posibilitatile imense pe care le ofera bibliotecile in ziua de azi, incepand de la simplul imprumut al unei carti si placerea de reciti pasajul care te-a impresionat cel mai mult ori de cate vrei, pana la a sta confortabil intr-un fotoliu, intr-o sala multi-media dintr-o biblioteca, etc. Toate aceste servicii fiind gratuite! Probabil trebuie actionat mai mult din partea noastra, a celor din interiorul acestor organizatii, in sensul de a-i atrage pe tineri spre biblioteci spre acest Univers al Cunoasterii!

Multumesc pentru comentariu! Da, ai dreptate. Exista anumite avantaje ale lecturii cartilor si altele ale internetului, printre care viteza, nu intotdeauna insotita de calitate. Iata de ce noi, bibliotecarii ca breasla, trebuie sa ne implicam mai mult si sa generam continut si informatii de calitate in resurse accesibile via internet. Numai asa putem sa devenim cu adevarat surse de informatii solicitate, folosind resursele noastre si tehnologiile informatiile pentru a ajunge la cititori.

@Catalin
Multumesc pentru reactie! Da, ai dreptate. Intr-adevar, noi, bibliotecarii, trebuie sa facem mai mult pentru a atrage publicul spre lectura. Si nu in ultimul rand sa folosim mijloacele de informare ale internetului pentru a crea continut relevant si de calitate la care sa apeleze cititorii.

Comentariile sunt închise.