Capodopere ale literaturii universale

Apărut la 18 octombrie 1851 la Londra, în ediţia engleză,  cu titlul „The Whale” (Balena), iar trei săptămâni mai târziu, în ediţia americană, cu titlul „Moby Dick or the Whale – Moby Dick”,  acest roman este considerat una dintre cele mai stranii şi mai extraordinare cărţi scrise în veacul trecut.

Autorul acesteia, Herman Melville, s-a născut pe 1 august 1819 la New York. În amintirile sale afirmă că gustul pentru aventuri l-a dobândit ascultând povestirile tatălui său, Allan, despre valuri marine monstruoase, înalte cât un munte, despre catarguri de corăbii care se rupeau ca surcelele în bătaia furtunilor, despre peripețiile unei călătorii pe mare către Le Havre sau Liverpool.

La câţiva ani după moartea lui Melville, romanul Moby Dick este redescoperit de public, recunoscându-i-se calităţile literare, care i-au asigurat o popularitate crescândă, ca una din creaţiile cele mai importante ale literaturii universale.

Romanul istorisește aventurile căpitanului Ahab al navei Pequod, obsedat de dorința de a ucide legendara balenă albă, Moby Dick, care îi cauzase pierderea unui picior. Povestitorul este un membru al echipajului, Ishmael.

Proza lui Melville este complexă și de o imaginație bogată, ceea ce a făcut din el unul din cei mai fini stilişti ai limbajului din literatura americană, alături de William Faulkner, Henry James și Thomas Pynchon.

Romanul este dedicat prietenului său, scriitorul Nathaniel Hawthorne, care i-a influențat scrierile. După acest roman s-au turnat mai multe filme cinematografice.

Vă aşteptăm la secţie să redescoperim această minunată poveste !

Melania Butnariu
Departament Carte