Brașov – capitala jocurilor tradiționale

Auraş Păcuraş sau cum 400 de copii au reînviat jocurile tradiţionale ale străbunilor

9 iunie 2015… o zi care se anunţă frumoasă în Braşov, perfectă pentru  a alege o activitate in aer liber. Şi pentru nişte copii, oare ce ar fi mai potrivit decât o curte mare, numai bună de a se juca jocurile copilăriei! Şi nu ale copilăriei lor, ci să reînvie jocuri vechi, tradiţionale, parte a culturii imateriale din Ţara Bârsei.

… şi le-a plăcut provocarea lansată de Biblioteca Judeţeană George Baritiu Braşov de a se juca, încât peste 400 de copii braşoveni şi cadre didactice s-au înscris şi au participat cu bucurie, entuziasm şi fairplay la Concursul interşcolar Auraş Păcuraş.  Pentru o zi, Brasovul a devenit capitala jocurilor traditionale! Au reusit sa reinventeze joaca si sa reinvie jocuri de mult uitate.

Terenul de sport al Liceului Aprily Lajos din Braşov a răsunat de veselie, când cei 400 de elevi din ciclurile primare şi gimnaziale de învăţământ s-au întrecut la joacă. Adulţii prezenţi în curtea colegiului au avut senzaţia întoarcerii în timp în copilăria lor, când curtea şcolii era la fel de plină de elevi care se jucau împreună, înainte ca jocurile pe computer şi gadgeturile de orice fel să le fure această plăcere.

Copiii de la 13 şcoli braşovene s-au întrecut în jocuri tradiţionale şi jocuri revitalizate, care fac parte din patrimoniul cultural imaterial din zona istorică a Ţării Bîrsei. Copiii au jucat în total şase jocuri: patru jocuri româneşti vechi, un joc practicat de comunitatea germană şi un joc aparţinând culturii etniei maghiare. „În foc“, „De-a găurelele“, „Tzicul“ (De-a bătutele), Joc săsesc cu cercuri, „De-a borcănelul“ şi „Nuiaua“ sunt doar câteva dintre jocurile vechi scoase la lumină de consultantul ştiinţific al proiectului, istoricul Alexandru Stănescu, care le-a transcris într-un limbaj accesibil generaţiei actuale de copii.
Elevii care au participat la competiţie au fost în ultimele săptămâni familiarizaţi de către profesorii coordonatori ai şcolilor înscrise la acţiune cu regulile celor şase jocuri care au fost derulate în cadrul concursului interşcolar. La rîndul lor, 18 cadre didactice şi 10 voluntari au fost instruiţi asupra modului de derulare a jocurilor tradiţionale şi a instrumentelor folosite în timpul desfăşurării acestora, în cadrul unei sesiuni de formare.

S-au jucat jocuri de strategie, de îndemânare, de viteză, de coordonare, care au stimulat spiritul de echipă, dar şi spiritul de competiţie individuală, care i-au învăţat să respecte reguli, jocuri care le-au pus corpul, dar şi mintea în mişcare. Copiii s-au jucat cu mare poftă, unii continuând la mult timp după ce întrecerea se încheiase. Au fost chiote de veselie, strigăte şi scandări de încurajare, izbucniri eliberatoare după o reuşită, dar şi icnete de efort şi de năduf după o ratare, dar peste toate a fost marele triumf al copilăriei trăite măcar pentru câteva ore în aer liber, cu bucurie fără limite. Școlile cu cei mai buni elevi participanți la concurs au fost premiate cu echipamente/materiale necesare orelor de sport. De asemenea, toți participanții au primit diplome și brelocuri simbolizând logoul proiectului.

Încercăm astfel prin acest proiect să revitalizăm şi valorificăm  jocurilor tradiţionale pentru copii ca şi componente ale patrimoniului cultural imaterial şi ale multiculturalismului din regiunea de Sud-Est a Transilvaniei. Prin activităţiile desfăşurate pînă acum şi prin cele viitoare, un festival al jocurilor tradiţionale, acţiuni de promovare a jocurilor copilăriei străbunilor noştri, contribuim la  conservarea autenticităţii şi frumuseţii obiceiurilor şi elementelor de patrimoniu local, cu accent pe jocurile din tradiţia multiculturală a Braşovului şi din împrejurimile acestuia.

Proiectul intitulat „Braşovul, capitala jocurilor tradiţionale“ este implementat de Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” şi a fost finanţat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein şi Guvernul României, în valoare de peste 65.000 lei, în cadrul Programului PA17/ RO13 Promovarea diversităţii în cultură şi artă în cadrul Patrimoniului Cultural European.

Mulţumim pentru participare şi implicare școlilor următoare:
Şcoala Prems
Şcoala Gimnazială nr. 11 Braşov

Şcoala Gimnazială nr. 14 Braşov

Liceul Andrei Mureşanu Braşov

Şcoala Gimnazială nr. 15 Braşov
Şcoala Gimnazială nr. 9 Braşov

Şcoala Gimnazială nr. 1 Zarneşti
Şcoala Gimnazială nr.2 Braşov

Liceul Aprily Lajos Braşov

Şcoala Gimnazială nr. 5 Braşov
Şcoala Gimnazială nr. 19 Braşov

Şcoala Gimnazială nr. 8 Braşov

Şcoala Gimnazială nr.6 Iacob Mureşianu Braşov

Ramona Ganea

Responsabil comunicare

3 răspunsuri la “Brașov – capitala jocurilor tradiționale”

… [Trackback]

[…] Read More here|Read More|Read More Informations here|Here you can find 81087 additional Informations|Informations on that Topic: blog.bjbv.ro/?p=3809 […]

… [Trackback]

[…] Read More here|Read More|Read More Informations here|Here you can find 41862 additional Informations|Infos to that Topic: blog.bjbv.ro/?p=3809 […]

… [Trackback]

[…] Read More here|Read More|Find More Informations here|There you can find 43868 more Informations|Informations to that Topic: blog.bjbv.ro/?p=3809 […]

Comentariile sunt închise.