Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” Braşov, împreună cu partenerii ei, Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor publice din România (ANBPR) şi Biblioteca Naţională a României, are bucuria de a vă invita la vernisajul expoziţiei BibliotecAdolescenţilor. Evenimentul va avea loc vineri, 4 august 2017, orele 14,00, la Biblioteca Naţională a României, parter.
Expoziţia „BibliotecAdolescenţilor” este expoziţia anuală colectivă de fotografii a ANBPR şi oglindeşte activităţile şi proiectele desfăşurate de bibliotecile publice pentru şi cu adolescenţii. Această expoziţie face parte dintr-un proiect drapel al asociaţiei, prin care se urmăreşte să se pună în lumină activitatea bibliotecilor publice pe diferite paliere şi să arate, vizual si imagistic, contribuţia lor în viaţa utilizatorilor şi comunităţilor. Se spune adesea că o fotografie face mai mult decât o mie de cuvinte. De aceea, ANBPR a dorit să facă din aceasta expoziţie un proiect permanent, prin care bibliotecile publice să devină mult mai vizibile şi să se înţeleagă rolul lor în societate. Ediţia din anul 2017 este ediţia a treia a acestui eveniment şi este disponibilă şi virtual la următoarea adresă https://expozitiaanbpr.wordpress.com/2017/07/20/galerie-foto-2017/
Bibliotecile publice din România sunt active şi fac proiecte şi servicii pentru diferite categorii de public. În ultimii ani, s-au diversificat serviciile destinate adolescenţilor, atât prin înfiinţarea Centrului de excelenţă pentru servicii de bibliotecă pentru adolescenţi de la Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” Cluj cât şi prin efortul multor biblioteci publice de a crea spaţiu de exprimare pentru tineri. O expoziţie despre această activitate multiplă se impunea şi ea reflectă varietatea programelor de bibliotecă şi intereselor speciale ale acestei categorii de vârstă, aflată în curs de definire şi maturizare, fluidă, deschisă inovaţiei, plină de energie şi dinamism, care are nevoie de sprijinul nostru al bibliotecarilor.
Expoziţia tematică este deschisă participării tuturor bibliotecilor publice, de la cele judeţene la cele municipale şi orăşeneşti până la cele comunale. De la an la an, bibliotecarii au devenit tot mai implicaţi şi pro activi, răspunzând la apelul de colectare imagini pentru expoziţie şi respectând cerinţele tehnice şi subiectul ales. Este motivul pentru care sunt prezente în expoziţie fotografii de la aproape toate bibliotecile care au trimis imagini despre activitatea lor cu adolescenţii: din 35 de biblioteci respondente au fost selectate 32. Participanţii sunt atât vechi cât şi noi: biblioteci din judeţele Argeş, Brăila, Caraş Severin, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Iaşi, Neamţ, Prahova, Sălaj, Sibiu, Vrancea. Privind fotografiile, se remarcă efortul bibliotecilor de a răspunde nevoilor tinerilor, de a le crea spaţiu de exprimare, de a veni în întâmpinarea dorinţelor lor. Dincolo de acestea, sunt evidente profesionalismul bibliotecarilor şi performanţele bibliotecilor, adesea instituţii extrem de dinamice, devenite adevărate centre comunitare, ale adolescenţilor în cazul de faţă, inspirându-i să viseze şi să se formeze ca adulţi responsabili.