Auzim şi vorbim de visul american, dar dincolo de, să zicem, acest clişeu există realitatea acoperită de cuvinte. Cartea recomandată azi este despre acest mit care a construit un stat, o ţară şi o naţiune. Este vorba un volum de memorii intitulat „Adevărurile noastre – visul american” de Kamala Harris (Bucureşti, Editura Nemira, 2022), disponibilă la Sala de lectură, Secţia de împrumut la domiciliu, Filialele 2 şi 3.
Editura o prezintă astfel pe autoare: Fiică de imigranți, Kamala Harris a crescut într-o comunitate din Oakland, California, cu preocupări pentru dreptatea socială. Pasiunea sa pentru justiție a fost evidentă încă din copilărie, iar când a devenit procuror districtual adjunct imediat după absolvirea Dreptului, s-a impus rapid ca unul dintre cei mai inovatori agenți ai schimbării în domeniul aplicării legii din SUA. A fost aleasă în scurt timp procuror districtual în San Francisco, apoi a devenit șefa organelor de aplicare a legii din statul California. Cunoscută ca o susținătoare a clasei de mijloc a înfruntat marile bănci în timpul crizei executărilor silite, obținând un acord istoric pentru familiile salariate din California.
Iar Kamala Harris afirmă:
„Provocarea mea de fiecare zi este să fiu o parte a soluției, să fiu o luptătoare optimistă în bătălia care va urma. Provocarea pe care v-o lansez este să vă alăturați acestui efort. Să luptăm pentru idealurile și valorile noastre. Să nu ridicăm mâinile a neputință când este timpul să ne suflecăm mânecile.“ …
Nu ne putem rezolva cele mai dificile probleme decât dacă suntem sinceri cu privire la natura lor, dacă suntem dispuși să purtăm discuții incomode și să acceptăm ceea ce faptele ne arată clar.
Trebuie să spunem adevărul: rasismul, discriminarea sexuală, homofobia, transfobia și antisemitismul sunt reale în această țară și că trebuie să înfruntăm aceste forțe. Trebuie să spunem adevărul: cu excepția nativilor americani, cu toții descindem din oameni care nu s-au născut pe teritoriul nostru – strămoșii noștri au sosit în Statele Unite ale Americii fie de bunăvoie, în speranța unui viitor prosper, fie forțat, pe o corabie de sclavi, fie din disperare, pentru a scăpa de un trecut dureros.“
Lectură recomandată de bibliotecar!
Accesaţi cu încredere catalogul nostru online la un clic distanţă la http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/libraryHome.do