Biblioteca, muzeul şi biserica din Codlea

Vineri, 10 iunie 2016, împreună cu Crina Buştenaru, am vizitat Codlea, dorindu-ne mult să vedem clădirea reabilitată a bibliotecii municipale codlene.  În urmă cu doi ani, Primăria Codlea obţinea o finanţare de la Regiunea Centru pentru reabilitarea unor clădiri din centrul istoric al oraşului – biblioteca, un muzeu nou amenajat şi casa de cultură. Ne-a impresionat cum arată azi edificiul bibliotecii – renovat complet pe toate nivelele – subsol, parter şi etaj, cu uşi noi din lemn masiv, uşi anti incendiu metalice pentru camera serverului, instalaţii electrice şi conexiune internet noi, spaţiul redefinit şi mobilat modern, luminos, grupuri sanitare pentru utilizatori, aparatură de supraveghere instalată. Lemnăria a fost reînnoită, dar s-au păstrat caracterul vechi şi eleganţa clădirii (vechi elemente de structură arhitectonică, arcade, bolţi, nişe). La parter va funcţiona secţia de împrumut publicaţii la domiciliu pentru tineri şi adulţi. La etaj se vor afla un birou, sala de resurse multimedia – cărţi audio, centru de informare şi sala de lectură pentru ziare şi reviste (publicaţii periodice).  Autorităţile intenţionează să încheie mutarea cărţilor şi amenajarea în iunie-iulie, urmând să se deschidă publicului cât de curând. În noile condiţii, Biblioteca municipală din Codlea este cea mai modernă bibliotecă municipală din judeţul Braşov. Este un spaţiu generos ce urmează să fie pus la dispoziţia comunităţii, cu toate şansele de a deveni un centru comunitar pentru codleni. Acolo pot găsi un spaţiu modern, generos, care să fie al lor toţi codlenii, de la tineri atraşi de aparatură audio la adulţi interesaţi de audiobook, de la pensionari ce se pot întâlni în cluburi de lectură, discuţii la autorităţi ce pot organiza consultări cu cetăţenii, de la ong-uri locale ce pot discuta probleme sociale, de protecţia mediului, de interes local la antreprenori care pot să expună problemele lor şi să caute soluţii de surmontare.

Peste drum, am vizitat nou deschisul muzeu al tradiţiilor codlene, amenajat în incinta zidului de apărare al bisericii săseşti. În subsol, sunt expuse o serie de obiecte, date în custodie de Muzeul Judeţean de Istorie Braşov, dar şi de diferiţi particulari, saşi, donatori al căror nume este trecut pe o listă la intrare. Muzeul are machete, obiecte, piese de mobilier, de port, acte şi documente, reproduceri foto la scară mare a vederilor din Codlea. La momentul acesta, este destul de divers în exponate şi vizitat de grupuri de turişti, străini, dar şi români, care întâi văd biserica săsească, de unde sunt îndrumaţi spre muzeu. Cât timp am vizitat noi muzeul, a ajuns un grup de germani şi aici. Am intrat un pic să văd biserica săsească, despre plafonul căreia citisem mult. Ceea ce am văzut mă face să sper că biblioteca şi muzeul vor contribui la dezvoltarea comunităţii şi că modelul de la Râşnov, Făgăraş, Rupea, unde cetăţile au devenit obiective de patrimoniu şi de interes turistic vizitate şi valorificate de comunitate, se va replica şi la Codlea.  Vă îndemn cu căldură să vă faceţi timp să mergeţi să vizitaţi Codlea, iar cu prilejul festivalului Musica Barcensis să ascultaţi concertul din biserica evanghelică, descoperind comorile acestui vechi târg locuit de saşi şi români. Merită, vă asigur, vizita dumneavoastră cu prisosinţă! Veţi descoperi ce vă poate oferi judeţul Braşov! La doar o aruncătură de băţ puteţi petrece o zi frumoasă, cu bucuria şi plăcerea de a vedea lucruri interesante., clădite prin eforturile oamenilor locului. Iar pentru noi bibliotecarii Codlea va fi cu siguranţă cea mai modernă bibliotecă publică din judeţ. Dorim şi altor oraşe din judeţul nostru să se străduiască să aibă o bibliotecă publică pe măsura oraşului lor şi aşteptăm iniţiative mai ales din partea celor care nici măcar nu au bibliotecă publică funcţională (ne referim aici mai exact la Predeal şi Zărneşti, dar şi la Victoria). Poate modelul bibliotecii din Codlea va ambiţiona administraţiile acestor oraşe, poate va inspira şi vor realiza că o bibliotecă publică este o resursă pentru dezvoltarea comunităţii şi nu o povară.

3 răspunsuri la “Biblioteca, muzeul şi biserica din Codlea”

… [Trackback]

[…] Read More on|Read More|Read More Informations here|Here you will find 58601 additional Informations|Informations on that Topic: blog.bjbv.ro/?p=4116 […]

Comentariile sunt închise.