Biblioteca Judeţeană Braşov şi bibliotecile locale – inspiraţie, resurse şi conexiuni între urban şi rural

Pe parcursul anilor 2016 şi 2017, Biblioteca Judeţeană Braşov a continuat să întreţină relaţii apropiate cu bibliotecile publice din judeţ şi să susţină publicul din comunităţile locale, prin oferta sa de activităţi şi evenimente.

Pe lângă serviciul de Bibliotecă Mobilă ce asigură, periodic, împrumutul anumitor publicaţii cititorilor din localităţile Moieciu, Dumbrăviţa, Hârseni, Rupea, Feldioara, Voila, Făgăraş, Vama Buzăului, Racoş şi Vulcan, Biblioteca Judeţeană a colaborat îndeaproape cu bibliotecile publice locale în vederea organizării unor evenimente culturale şi educative.

Vorbim despre sesiuni de informare, la Sânpetru şi Moieciu, asupra impactului tuberculozei şi obezităţii, dar şi despre carnavaluri tematice, cu costume confecţionate din materiale reciclabile, la şcolile din Mândra, Racoş, Sânpetru, Feldioara, Vama Buzăului şi Vlădeni, cu rolul de a sublinia copiilor importanţa reciclării.

De asemenea, jocul educaţional CUIB, creat de asociaţia braşoveană Carpaterra, prin care şcolarii deprind noţiuni despre mediu, migraţia păsărilor, protecţia lor ori lupta pentru resurse, şi-a început caravana, în 2017, la Dumbrăviţa şi Hârseni. A continuat, în 2018, în parteneriat cu voluntarii de la Carpaterra, la bibliotecile publice din Săcele, Râşnov şi Prejmer. Peste tot jocul a stârnit, elevilor şi profesorilor deopotrivă, interes, entuziasm şi apreciere, participanţii fiind atraşi de maniera interactivă de studiu. În organizarea întâlnirilor, am fost susţinuţi de bibliotecari, profesori şi autorităţi locale. Sesiunile de joc au avut chiar efect de multiplicare: aflând despre succesul evenimentului, şcoli din alte localităţi, lipsite de bibliotecă publică, şi-au manifestat dorinţa să organizăm sesiuni de joc şi pentru elevii lor.

Alte jocuri, precum Jocul Poveştilor, ce stimulează creativitatea copiilor şi plăcerea pentru lectură, sau jocuri de divertisment şi societate, au fost împrumutate bibliotecilor publice din Dumbrăviţa, Feldioara, Racoş, Vama Buzăului, Hălchiu şi Sânpetru, pentru a organiza sesiuni de joc cu copiii. Spaţiul bibliotecilor publice locale a devenit, astfel, un loc de întâlnire şi voie bună, un spaţiu de petrecere, în mod util, a timpului liber şi de împărtăşit experienţe comune.

Începând din anul 2017, Biblioteca Judeţeană Braşov, prin Serviciul Metodic, a iniţiat o caravană culturală, în colaborare cu actorii Teatrului Strada. Prin acest demers, Biblioteca Judeţeană a facilitat desfăşurarea unor spectacole de teatru de păpuşi, cu actori păpuşari, povestitori şi mânuitori, pentru copiii din localităţile Hârseni şi Hălchiu. Reacţiile instantanee de bucurie ale micilor spectatori au fost răsplata muncii noastre organizatorice şi ne-au convins că este nevoie să ne implicăm şi pe viitor.

Totodată, în acest an, Biblioteca Judeţeană Braşov va extinde în judeţ proiectul CRESC, destinat aniversării Centenarului Unirii de la 1918, implicând bibliotecile publice din Codlea, Râşnov şi Prejmer.

Nu în ultimul rând trebuie să amintim şi despre Programul EduCaB România. Din anul 2017, acesta a ajuns şi în judeţul Braşov, prin voluntari devotaţi şi entuziaşti ce au contribuit activ la înzestrarea bibliotecilor publice rurale cu cărţi şi jocuri, iar mai recent, în acest an, cu mobilier şi computere, donate cu generozitate de partenerii de la UniCredit Business Integrated Solutions S.C.p.A., cărora le mulţumim şi pe această cale.

Programul EduCaB România îşi propune să ajute bibliotecile din mediul rural să funcţioneze ca nişte hub-uri socio-culturale, în care să se poată desfăşura activităţi cum ar fi spectacole de teatru, proiecţii de filme, cursuri de jurnalism cetăţenesc ori cursuri de vorbire în public. Există diverşi voluntari pe diverse tematici – jurnalişti, oameni de teatru, specialişti în public speaking – care au început să ofere aceste cursuri în mediul rural. Proiectul nu are finanţare, se desfăşoară numai pe bază de voluntariat, fiind implicaţi oameni care cred în dezvoltarea capabilităţilor persoanelor din mediul rural.

Toate aceste proiecte, menţionate aici, au devenit posibile cu ajutorul colegilor de la Serviciul Metodic, al bibliotecarilor din judeţ, care au reuşit să inspire şi să mişte lucrurile, să aducă şi să dăruiască resurse şi bucurie comunităţii lor, dar şi cu asistenţa cadrelor didactice din localităţile respective, ce au răspuns cu entuziasm propunerilor noastre.

Dorim ca în continuare Biblioteca Judeţeană Braşov, alături de partenerii săi, să se implice în evenimente şi activităţi care încurajează lectura, creativitatea şi care sporesc calitatea vieţii în localităţile din judeţ, prin valoarea culturală şi educativă a serviciilor oferite.