Aniversările lunii iulie – Ziua Malala – 12 iulie

Născută la 12 iulie 1997, Malala Yousafzai este cel mai tânăr laureat al Premiului Nobel, fiind cunoscută pentru promovarea drepturilor omului, aceasta militând pentru accesul la educaţie al femeilor din ţara sa natală, unde talibanii locali au interzis fetelor să meargă la şcoală.
S-a născut în Mingora, Kyber Pakhtunkhwa, Pakistan. La doar 11 ani, în 2008, a început, la iniţiativa BBC Urdu, să scrie sub un pseudonim un blog despre cum talibanii limitau accesul fetelor la educaţie, distrugând şcolile în care acestea învăţau, pentru ca începând cu 15 ianuarie 2009, să le interzică total fetelor să mai meargă la şcoală. La sfârşitul anului 2009, identitatea sa ca autoare a jurnalului este făcută publică, urmând ca în următorii doi ani să fie tot mai vocală pentru apărarea dreptului la educaţie al fetelor, în spaţiul public, apărând la televizor, devenind membră a mai multor organizaţii pentru drepturle femeilor şi oferindu-i-se Premiul Naţional al Tineretului pentru Pace din Pakistan.
Pe măsură însă ce Malala devenea tot mai cunoscută, pericolul care plana asupra ei creştea. În 2012, pe când se întorcea de la şcoală, a fost împuşcată de un grup de talibani. Adolescenta a fost grav rănită la cap, însă a scăpat cu viaţă, trei luni mai târziu fiind externată din spital. De atunci Malala locuieşte în Marea Britanie, continuându-şi activitatea cu şi mai multă dedicare, luptând în fiecare zi pentru dreptul fetelor la educaţie şi încercând să convingă liderii politici să investească „în cărţi, şi nu în gloanţe”.
Tânăra a fondat Fondul Malala, iar în anul 2013 a devenit autorul bestseller-ului internaţional Eu sunt Malala. La vârsta de 17 ani a devenit cea mai tânără laureată a Premiului Nobel.
La 12 iulie 2013, de ziua ei de naştere, Malala a vorbit la ONU, pentru a solicita accesul la educaţie la nivel mondial. ONU a numit ziua de 12 iulie „Ziua Malala”.
Din expoziţie fac parte, pe lângă cartea Malalei, cărţi despre viaţa oamenilor care trăiesc sub regimul islamic. Inițiativa și selecția de titluri aparțin colegei noastre, Valentina Mihăilă, care face astfel către public o invitație la lectură.