Caută în baza de date cu peste 300.000 de volume
Recomandări lectură


Saşenka.Trilogia Moscova [vol.1]. Autor: Simon Sebag Montefiore

Simon Sebag Montefiore este un faimos scriitor britanic, romancier cu succes internațional, istoric și om de televiziune, ale cărui opere sunt publicate în peste 45 de limbi. A studiat istoria la Gonville and Caius College, Universitatea Cambridge, unde a primit titlul de doctor și este Fellow of Royal Society of Literature din Marea Britanie.

Saşenka Sașenka este o lectură accesibilă tuturor, romanul prezintă o poveste care îți taie răsuflarea și care scoate cu multă precizie, la lumină, elementele specifice regimului comunist și a luptei sale pentru putere.

Sașenka este o tânără de bani gata, fiica baronului Zeitlin, un evreu care câștigase destule avantaje cât pentru a fi acceptat în marile cercuri și nu deportat ca ceilalți evrei. Mergea la un colegiu despre care nu avea o impresie prea bună și asista la viața vicioasă a mamei sale, ea fiind o tânără cu puternice idei politice. Idei hrănite de unchiul matern. Nimeni nu și-ar fi putut imagina, că o tânără de 16 ani, îmbrăcată în haină de blană și cu un guler alb de vulpe polară ar putea transporta muniție și să manifeste. Pe asta miza și unchiul Sașenkăi, Mendel, când o recrutează în rândurile lor.

În prima parte a romanului - Sankt-Petersburg, 1916, suntem martorii primilor pași ai Sașenkăi într-o lume pe care crede că o cunoaște, o lume poleită cu aur, unde se toarnă unii pe alții.

În cea de-a doua parte - Moscova, 1939, este înfâțișată o Sașenka matură, soție și mamă a doi copii pe care îi adoră. Partidul îndrăgit ajunsese la putere și îi recompensase pe membrii fideli. Totuși siguranța ei începe să se clatine, când arestările se țin lanț în jurul ei.

Ultima parte este cea în care se face lumină și se smulg adevărurile dintr-un trecut condamnat de alții și de interesele lor meschine.

Din nota autorului aflăm că s-a insipirat din nume reale și a brodat în jurul lor această poveste. A îmbinat elementele descoperite, mărturii, întâmplări și a dat naștere unui roman remarcabil.

Cartea poate fi găsită la Sala de lectură, Împrumut și filialele 2 și 5


Mintea independentă Mintea independentă: învaţă să trăieşti viaţa în libertate: discursuri OSHO

Învățăturile lui Osho, unii din cei mai cunoscuți lideri spirituali ai secolului XX, răstoarnă tiparele clasice de gândire, provocându-ne la o permanentă punere sub semnul întrebării a certitudinilor și la un proces de conștientizare de sine.

Cărțile din seria OSHO prezintă viziunea acestuia privind cele mai importante probleme pe care și le pun oamenii interesați de știința transformării de sine și de o spiritualitate adaptată la provocările cotidiene ale vieții contemporane.

Volumul de față a apărut în 2019 și se află în Top 100 cele mai populare cărți din România. Osho vorbește despre gânduri și cum toată lumea este plină de ele, ele provenind de la alții de fapt. În această serie de discuții susținute într-o tabără de meditații, Osho descrie ce înseamnă cu adevărat „gândirea”: libertatea de a trăi o viață independentă, în mod conștient și cu încredere în propria experiență. Doar o minte independentă este capabilă să cunoască sufletul. O minte dependentă nu poate privi dincolo de corpul dependent. Vorbește despre viață și moarte și ceea ce considerăm noi viață este o doar o moarte lentă și treptată și că tot ce alergăm noi ne duce de fapt spre moarte.

“Mintea noastră nu a cunoscut libertatea. Nu doar că purtăm aceleași haine precum ceilalți, nu doar că mâncăm ce mănâncă ceilalți ci și gâmdim ceea ce gândesc ceilalți. Și la nivelul gândirii îi urmăm pe ceilalți – iar cineva care îi urmează pe alții, e un un dependent. Așa că la nivelul corpului suntem dependenți, iar la nivelul minții am făcut de asemenea din noi niște dependenți.” OSHO

Cartea poate fi găsită la Sala de lectură, Împrumut și filiala 2.


Manual de farmacologie - Pentru asistenți medicali și asistenți de farmacie de Crin Marcean și Vladimir-Manta Mihăilescu

Manual de farmacologie La lansarea acestei lucrări, autoruii pornesc de la câteva premize pe care le consideră fundamentale:

Prima ar fi aceea că farmacologia nu poate fi studiată și înțeleasă fără noțiunile de bază din anatomie, histologie, fiziologie, bacteriologie și chimie, în consecință autorul și-a permis să actualizeze unele cunoștințe din aceste discipline. A doua premiză ar fi aceea că asistenții medicali cât și asistenții de farmacie depun o activitate practicâ în teren, au nevoie de o farmacologie aplicativă, căreia să îi fie subordonate noțiunile de farmacologie generală, moleculară și de farmacocinetică.

Lucrarea este structurată pe trei secțiuni, și anume:

Secțiunea unu: Farmacologie generală cu capitolele ei de noțiuni introductive, farmacografie, farmacocinetică, farmacologie moleculară și administrarea medicamentelor.

Secțiunea doi: Farmacoterapie cu capitolele despre medicația aparatului digestiv, a bolilor de nutriție, medicația sângelui, a aparatului cardiovascular, dermatologică, medicația aparatului genital, urinar și al glandelor endocrine.

Secțiunea trei: Farmacotoxicologia care cuprinde acțiunile medicamentelor în funcție de vârstă, în timpul sarcinii și al alăptării și reacții adverse ale medicamentelor. Toate aceste informații le găsiți în acest ghid despre medicamente și tot ce ține de farmacie și nu numai.

Cartea poate fi găsită la Sala de lectură, Împrumut și filiala 2.


Scandalul secolului: Scandalul secolului: texte apărute în presă între anii 1950 şi 1984 , de Gabriel Garcia Marquez

Scandalul secolului Lumea îl consideră pe Gabriel Garcia Marquez un romancier extraordinar: îndrăgitul plăsmuitor al lui Aureliano Buendia și al fabulosului Macondo, al iubirii legendare dintre Fermina Daza și Florentino Ariza, al morții lui Santiago Nasar și al colosalului dictator solitar din „Toamna patriarhului”. Pentru toate acestea i s-au conferit în viață recunoașterea cea mai înaltă pentru un literatură, Premiul Nobel, și întreaga Americă hispanică s-a bucurat văzându-l pe „unul din cei șaisprezece copii ai telegrafistului din Aracataca“ la ceremonia de decernare, în fața regilor Suediei.

El este cunoscut și ca prieten și confident al lui Fidel Castro, Bill Clinton precum și al lui Cortazar și al lui Fuentes. La moartea lui, survenită în 2014, la optzeci și șapte de ani, toată lumea a asistat la funeraliile care au avut loc în frumosul Palacio de Bellas Artes din capitala țării de reședință, Mexic.

Această antologie pune în evidență moștenirea jurnalistului Gabriel Garcia Marquez printr-o selecție din articolele pe care le-a publicat. Începe cu tânărul și boemul Gabo, cum i se spunea, din perioada petrecută pe coasta Columbiei, când abia făcea primii pași ca scriitor și continuă timp de patruzeci de ani pâna la jumătatea anilor optzeci, când ajunsese un autor matur și consacrat. Antologia ne dezvaluie un jurnalist cu un stil alert, în perioada sa inițială, glumeț și dezinvolt care cu greu se distinge de cel al operelor de ficțiune.

„Mai presus de toate sunt jurnalist. Toată viața am fost jurnalist. Cărțile mele sunt cărți de jurnalist, chiar dacă nu prea se vede.” Gabriel Garcia Marquez.

Gabriel Garcia Marquez în colecțiile bibliotecii aici.

Cartea poate fi găsită la Sala de lectură, Împrumut, filialele 2, 3 și 6.


Mama, ultima îmbrățișare. Ce ne spun emoțiile animalelor despre noi înșine, Frans De Waal

Mama, ultima îmbrățișare În Mama, ultima îmbrățișare, Frans de Waal explorează bogăția emoțională a vieții animalelor, începând cu Mama, o venerabilă femelă cimpanzeu care s-a atașat profund de scriitor, un fin observator al comportamentului animalelor. Ca student, fereastra laboratorului său dădea spre o grădină zoologică, apoi fiind cercetător vreme de douazeci și cinci de ani la Centrul Național de Cercetare a Primatelor Yerkes, de lângă Atlanta, Georgia, biroul său a avut o poziție asemănătoare. În acest volum, autorul se concentrază asupra expresiilor emoționale, a limbajului corpului și a dinamicii sociale a animalelor. Aceste lucruri sunt asemănătoare la oameni și la celelalte primate, încât competența lui Frans de Waal se aplică în mod egal amândurora, deși activitatea desfășurată de el le privește mai mult pe cele din urmă.

Încă de la început, cercetătorul descrie un episod de încăierare între doi cimpanzei și observă ca la finalul disputei, cei doi se îndreaptă din nou unul spre celalalt, dar în loc să se ia la bataie din nou, ei schițează chiar gesturi de împacare, începând să se lingă reciproc. El continuă cu exemplul reconcilierii a unei reuniuni prietenești după o confruntare si observă ca la fel ca în cazul de mai sus, împacarea devine o interacțiune emoțională. Senzațiile care însoțesc împăcarea-remușcarea, iertarea, ușurarea le sunt cunoscute numai celor care trec prin această situație, noi nu suntem siguri că ceilalți au aceeași senzații ca noi. Mult prea adesea, se va aduce conflictul în discuție cu prima ocazie. Cercetătorul observă că reconcilierea este un fenomen larg răspândit, apare la toate mamiferele sociale, de la șobolani la delfini, de la lupi la elefanți și chiar la păsări.

Posibilitatea ca animalele să trăiască senzații la fel ca noi, îi face pe unii oameni de știință sceptici. Existența senzațiilor presupune un nivel de conștiință pe care unii oameni de știință nu vor să-l recunoască în cazul animalelor.

Studiind intens comportamentul animal și înțelegându-l cu o rară finețe, Frans de Waal a lărgit mult orizontul unei științe - etologia, și în același timp a schimbat perspectiva asupra naturii umane.

Cartea poate fi găsită la Sala de lectură, Împrumut, filialele 2, 5 și 6.


Bijutieri de legendă. Autori: Laurence Catinot-Crost și Bertrand Meyer-Stabley

Bijutieri de legendă "Luxul e un diamant mare cât Ritz-ul! E un diamant cu multilpe fațete, tăiate astfel încât reflexele lor infinite să surprindă și să vorbească." În lumea bijutierilor, exisă cateva personaje care s au detașat evident față de ceilalți: Mellerio, Chaumet, Faberge, Blvgari, Cartier, Van Cleef & Arpels, Harry Winston.

Multe dintre aceste nume s-au născut în lumea pietrelor prețioase, altele au fost atrase frenetic de aur. Profilurile lor diferă, dar toate au o pasiune comună: pietrele prețioase, nestematele, perlele, caratele de toate felurile. Pentru ele cuvântul-cheie nu e niciodată risipă. Toate numele citate în acest volum, evocă o epocă apusă, ale cărei parfumuri subtile continuă să ne seducă simțurile. Profitând de îmblânzirea vechilor standarde ale secolului al XVIII-lea, primii dintre acești creatori și-au dat liber fanteziei, oferindu-ne astfel, piese unice, care le reflectă extraordinarul savoi-faire, dar și sursele de inspirație.

Volumul de față prezintă în scurte capitole, câteva dintre cele mai prestigioase case de bijuterii aflate încă în activitate. Primul capitol prezintă casa de bijuterii Mellerio sau Meller, un nume care a fost franțuzit în secolul al XVII-lea, ce a reușit să traverseze secolele cu un succes răsunător și care a însoțit capetele încoronate ale Europei, totodată continuând să se diversifice.

Următorul capitol vobește despre cea mai veche casă de bijuterii din Place Vendome, numele ei fiind legat pe veci de Napoleon I, și anume Chaumet, urmând ca în următorul capitol să amintească de primul nume care ne vine în minte când evocăm bijutierii de la Curtea Imperială Rusă - Faberge. Lucrarea continuă cu celebra casă Cartier, care în 1997 a celebrat a 150-a aniversare, etalând “Colierul Șarpe", pavat cu diamante, ornamentat cu două smaralde, tăiat în formă de lacrimă si cântărind 206 grame. Urmează istoria casei Boucheron, casa Garrard, al cărei protector a fost fiul cel mare al regelui George al II lea al Angliei, precum și multe alte case de bijuterii celebre.

Cartea poate fi găsită la Sala de lectură, Mediateca, filialele 2 și 5.


Wuhan: jurnal dintr-un oraş în carantină, de Fang Fang

Wuhan: jurnal dintr-un oraş în carantină Fang Fang, născută în 11 mai 1955, este una din cele mai prestigioase scriitoare ale literaturii chineze contemporane. A urmat cursurile de literatură chineză la Universitatea din Wuhan. A început să scrie poezie în 1975, iar în 1982 îi apare primul roman. Romanele, povestirile și eseurile sale au fost traduse în diverse limbi și au primit importante premii naționale. Este considerată o reprezentantă de seamă a curentului neorealist chinez. Ultimul ei roman, Înmormânatea moale, a primit premiul Luyao pentru literatură în 2016, dar a și stârnit numeroase critici interne, fiind considerat subversiv, prin modul în care sunt prezentate dramele umane din timpul reformei agrare înfăptuite în anii 1950 de Partidul Comunist Chinez. În urma atacurilor critice romanul a fost retras din librării.

Asemeni multor centre urbane, Wuhan nu este doar un nod comercial, ci și un centru industrial și sediul unor importante instituții de cercetare și educație. A îndurat vicisitudinile istoriei și a avut parte de vărsări de sânge și de lacrimi. A suferit afrontul de a avea concesiuni străine stabilite aici și a devenit leagănul unor povești legendare de rezistență. A trecut printr-o explozie a sectorului construcțiilor dar și prin ridicola Revolutie Culturală.Toate dotările de care se bucură orice metropolă modernă dar și toate problemele cu care se confruntă marile aglomerări urbane se regăsesc în Wuhan.

Lucrarea de față este de fapt un jurnal al scriitoarei în care expune îngrijorarea ei, a fiicei sale și a întregilor locuitori ai Wuhanului când în timpul Anului Chinezesc, epidemia a explodat, spitalele nu mai făceau față valului de pacienți, întregul sistem fiind adus în prag de colaps. După impunerea carantinei, întregul transport public al orașului a fost suspendat și pentru că majoritatea locuitorilor din Wuhan nu dețin automobile personale, bolnavii au fost nevoiți să meargă pe jos de la un spital la altul pentru a se putea interna. În același timp au aparut în mediul online filmulețe cu oameni care cereau ajutor sau cu medici epuizați. Acest jurnal a devenit singura formă de eliberare psihică a scriitoarei devenind, deocamdată, un nesfârșit “work-in-progress”.

Cartea poate fi găsită la Sala de lectură și Împrumut.


Francmasoni şi patrioţi: francmasoneria, idealul naţional şi realizarea Marii Uniri, de Mircea Alexandru Birţ, Tudor Sălăgean (coordonatori); autori: Mircea Alexandru Birţ, Daniel Hrenciuc, Gelu Neamţu, Tudor Sălăgean, Mircea Vaida-Voevod, Varga Attila.

Francmasoni şi patrioţi Volumul de față reunește lucrările Simpozionului organizat de Societatea “Simion Bărnuțiu” din Cluj Napoca, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la înființare și a sărbătoririi Centenarului Marii Uniri. Simpozionul îi este dedicat lui Simion Bărnuțiu, cunoscut om politic, filozof, pedagog, profesor, luptător neobosit pentru drepturile românilor, inițiat în francmasonerie, născut pe meleaguri sălăjene, care a contribuit la dezvoltarea învățământului universitar din Moldova pâna la moartea sa. Simion Bărnuțiu a fost un autentic tribun al independenței României, un avocat al drepturilor și libertăților poporului român, un precursor al Marii Uniri. Se vorbește de Alexandru Vaida-Voievod care a amintit in biografia sa de anumite sensibilități climatice printre care că nu se știe dacă personalitați precum Ioan Budai-Deleanu și Simion Bărnuțiu au fost francmasoni, dacă depuseseră jurământul frăției, dar este neîndoielnic prin ceea ce au scris și rostit, prin ceea ce au trăit că gândeau în spirit masonic.

În ceea ce privește apartenența la francmasonerie a unor personalitați politice din România și a impactului pe care l-au avut la conferințele de pace și la tratatele semnate, lucrările încearcă să surprindă contribuția masoneriei în mod real. Personalitățile prezentate nu erau masoni în timpul Primului Război Mondial, dar au devenit ulterior, participând sub diferite forme la Marele Război, la realizarea Marii Uniri.

Un lucru este cert, acela că personalitățile prezentate aici au câteva trăsături definitorii: patriotism înflăcărat, un atașamant de neclintit față de valorile umaniste precum și dedicarea vieților lor în progresul societații.

Cartea poate fi găsită la Sala de lectură și Împrumut.


Cele două vieţi ale lui Zidane, de Jean Philippe și Patrick Fort

Cele două vieţi ale lui Zidane Jean Phillipe este un jurnalist premiat al ziarului Nice Matin care i-a urmărit cariera lui Zinedine Zidane, încă de la primele meciuri din liga franceză de fotbal, el fiind omul din spatele documentarului "Une equipe de reve", filmat în 2005 şi 2006, cu aprobarea lui Zidane.

Patrick Fort este unul din cei mai cunoscuţi jurnalişti sportivi din Franţa, fost corespondent al AFP Madrid timp de 5 ani perioadă în care a avut multe discuţii cu marele campion cât timp acesta a jucat pentru la Real Madrid.

Cartea este o biografie a fotbalistului publicată în 2018 la editura Ebury Press. Zinedine Yazid Zidane a fost un fotbalist francez de origine algeriană, considerat unul dintre cei mai talentați jucatori de fotbal din lume. De-a lungul carierei sale s-a remarcat prin câştigarea numeroaselor trofee printre care Cupa UEFA Intertoto cu Bordeaux şi Juventus Torino, Campionatul Italiei de două ori, Super Cupa Europei cu Juventus și Real Madrid, Campionatul Spaniei şi multe altele.

Cunoscut și sub apelativul de Zizou, Zidane a reprezentat Franţa în 108 meciuri marcând peste 30 de goluri. În 1998 a câştigat Cupa Mondială găzduită de Franţa iar cariera sa s-a terminat cu Cupa Mondială 2006 din Germania unde Franţa a pierdut finala jucând cu Italia.

Cartea de faţă este o lectură excelentă pentru orice fan al lui Zidane şi nu numai. Este recomandată pentru orice iubitor de fotbal care vrea să descopere viaţa şi cariera în amănunt a unuia dintre cei mai talentaţi jucători de fotbal ai epocii noastre.

Cartea poate fi găsită la Sala de lectură, Mediateca, filiala 2 și 6 .


Teatrul ca joc și metodă de formare, de Alinei-Maria Moldovan

Teatrul ca joc și metodă de formare Volumul Alinei-Maria Moldovan se încadrează în aria pedagogiei teatrale, autoarea propunându-și să evite discursul subiectiv. Ea a apelat la instrumente proprii cercetării teatrale, pedagogiei, psihologiei și psihosociologiei.

Cartea de față este formată din trei capitole: Teatrul și pedagogia, Obiectul pedagogiei teatrale și Mijloace ale pedagogiei teatrale, la care se adaugă o Introducere, Din experiența personală, Bibliografia și Anexele, oferind lucrării un contur clar, precis.

Autoarea nu s-a rezumat la o simplă parcurgere și aducere la zi a cercetării în domeniu. Obiectivul major l-a reprezentat trecerea la o etapă exploratorie, ceea ce a condus la elaborarea unei veritabile teze utile teatrului și deopotrivă pedagogiei teatrale prin concluziile și rezultatele obținute.

Lucrarea este rezultatul unei intense preocupări cu privire la rolul teatrului în societate, dincolo de teatru ca spectacol, acolo unde procesul de creație întâlnește jocul, analiza și introspecția psihologică. Adresându-se tuturor persoanelor dornice să se informeze și să înțeleagă mecanismele sau să experimenteze tehnici specifice acestui domeniu, lucrarea își propune să identifice angrenajele definitorii, obiectele și mijloacele pedagogiei teatrale și să atragă atenția asupra posibilităților de care dispune teatrul ca joc și metodă de formare.

Cartea poate fi găsită la Împrumut și Sala de lectură.


Masca. Autor: Ioan Paler

Prozator, esest și istoric literar, membru al Uniunii Scriitorilor din România, a debutat în 1977 cu amplul eseu Cioran - scepticul din Montparnasse (devenit ulterior, Introducere în opera lui Emil Cioran. Carte pubicată la editura Paralela 45 în anul 1997).

Este autorul a trei volume de proză: Viață de sertar - roman, 2003, Colecționara de tristeți - roman, 2006 și Povestiri bizare - proză scurtă, 2015. Preocupat deopotrivă de critica și istoria literară, Ioan Paler a scris și publicat volumele Romanul românesc interbelic în 2010 și O istorie a eșecurilor din literatura română în 2010. A mai publicat volumul de versuri Neliniști pasagere în 2019, carte apărută la Libris Editorial. Timp de trei ani de zile a deținut rubrica permanentă de istorie literară din cadrul revistei ASTRA din Brașov. A colaborat și la apariția a numeroase volume colective de critică și istorie literară.

Masca Romanul Masca a apărut în anul 2020 la editura Creator. Este o poveste ce îmbină viețile celor două personaje principale. Sofia, o programatoare care lucrează la o firmă importantă de IT se confuntă cu depresia devenind pacienta lui Sabin Maican, un psihoterapeut care se confruntă cu probleme de sexualitate și încearcă, la rândul lui, să îl scoată din depresie pe partenerul de viață prin expunerea sistemului de valori și raportarea la lumea din jur. El le explică că nu trebuie să rămână cantonați în ideea că dezechilibrul este în capul lor ci în faptul că în sistemul lor de valori nu trebuie să caute lucruri materiale.

Este o carte de actualitate tratând problema homosexualitații precum și problema standardelor actuale, în zilele noastre ești apreciat dacă ești bine situat, ești iubit dacă arăți bine, ești căutat dacă te evidențiezi în profesia ta, ești bine văzut dacă ai relații sus-puse etc. Toate aceste necesități actuale exercită o presiune asupra individului și astfel viața nu mai devine o luptă pentru supraviețuire ci o goană permanentă pentru a îndeplini aceste visuri ale omului postmodern.

Personajul Sabin Maican crede că ar trebui să se facă eforturi în direcția îmbunatățirii unor segmente ale culturii noastre, pe scurt, cultivarea empatiei la nivelul relațiilor interumane și al altruismului. Este un roman captivant care te atrage de la primele pagini și te pune față în față cu problemele societății actuale.

Ioan Paler în colecțiile bibliotecii.

Cartea poate fi găsită la Împrumut și Sala de lectură.


Parteneriat școală – familie. Organizarea activităților de dirigenție și comunicarea cu familiile elevilor, de Maricica Dănuța (Bîtcă) Bunghez

Parteneriat școală – familie Lucrarea scrisă de doamna profesoară Bîtcă Maricica Dănuța ne propune o deplasare de la relația școală-familie la cea de parteneriat, deoarece școala și familia ar trebui sa funcționeze în parteneriat.

Autoarea prezintă într-o manieră sintetică principalele evoluții ale școlii actuale cât și cele ale familiei contemporane, analizând măsura în care acestea afectează educația elevilor, formarea personalității acestora, mai ales în plan social. Primul capitol pune accent pe cei doi piloni ai socializării și învățarii sociale aflați într-o relație de complementaritate și de competiție.

AL doilea capitol pune accent pe specificul orei de dirigenție, pe rolul pe care acesta îl are în optimizarea rezultatelor școlare, precum și în integrarea socială a elevilor, viitori adulți care își profilează personalitatea prin raportare la valori și norme consacrate dintr-o perspectivă națională dar si multiculturală.

Al treilea capitol reprezintă partea practică a lucrării, cercetare efectuată la Școala Gimnazială "Simion Mehedinți" din Soveja. În concluzie, e nevoie de un învățământ de calitate pentru a forma caractere, oameni capabili să răspundă la provocările viitorului.

Cartea poate fi găsită la Împrumut și Sala de lectură.


Regula de 5 secunde, de Mel Robbibs

Regula de 5 secunde Mel Robbins este vlogger, antreprenoare de succes, autoare de bestselleruri, analist juridic pentru CNN, gazda unor emisiuni de radio și TV de mare audiență și redactor colaborator la revista SUCCES. Printre companiile care folosesc Regula de 5 secunde se numără Microsost, Xerox, Johnson&Johnson, Nestle dar și prestigioase instituții de educație, precum Harvard Business School.

Citind această carte veți descoperi că în doar 5 secunde se poate recăpăta încrederea în propriile forțe, se poate scăpa de îndoială și tergiversări, se poate învinge teama și incertitudinea, te poate impulsiona să îți împărtășești ideile cu curaj.

Mel Robbins povestește întâmplari captivante și anecdote încântătoare dar și concepte ale etologiei pentru a demonstra câtă forță poate declanșa o clipă de curaj. De asemenea, se poate folosi regula pentru a te auto-monitoriza și a controla emoțiile. Directorii executivi de la unele dintre cele mai mari branduri din lume, folosesc această regulă pentru a-și ajuta managerii să se schimbe, să impulsioneze vânzările, să stimuleze echipele și să evolueze.

Autoarea a găsit ideea regulii de 5 secunde, în timp ce privea o reclamă TV care arăta o lansare de rachetă în spațiu numărând de la 5 la 0, în practică, asta însemnând că dacă ai un impuls să lucrezi la obiectivul tău, trebuie să acționezi în 5 secunde, altfel creierul nostru va tinde să renunțe la această idee.

„Toate visurile noastre pot deveni realitate, doar să avem curajul să le infăptuim”. Walt Disney

Cartea poate fi găsită la Împrumut și Sala de lectură, filialele 2, 3 și 5


Training creativ: sociodrama şi consolidarea echipei, de Ron Wiener

Training creativ „Această carte a fost scrisă pentru a ajuta profesori, traineri, consultanți, manageri și pentru oricine dorește să influnțeze sau să ajute grupuri sau echipe. Scopul acestei cărți este de a transforma activitatea de training într-o experiență motivatoare și creativă unde învățarea devine relevantă și trainică.” Ron Wiener

Lucrarea lui Wiener analizează cum este important să evolueze trainingurile, ce este de făcut în cazul echipelor care suferă un blocaj și pune într-o lumină nouă folosirea sociodramei ca instrument de trainig.

Bazată pe îndelungata experiență a autorului ca psiholog comunitar, consultant de training și practician al sociodramei, aceasta carte demonstrează cum intervențiile creative în cadrul grupurilor pot produce cele mai bune rezultate de training. Dacă sunteți trainer sau consultant organizațional sau o persoana ce lucrează cu grupuri aveți ocazia, citind această carte, să descoperiți metode practice de creare a spațiului sigur și creativ care să faciliteze invățarea, conștientizarea, cunoașterea și dezvoltarea grupului sau echipei.

În scopul de a fi parcursă cu ușurință, această carte este alcătuită din trei părți separate, fiecare din ele fiind un modul de sine stătător.

Prima parte este scrisă pentru cei care formează în toate domeniile de activitate și precizează aspecte ce țin de pregătirea și implementarea noilor cunoștințe, deprinderi și atitudini.

A doua parte este dedicată echipelor și modului în care se poate face consultanță cu scopul însănătoșirii acestora, consultantul având rolul de "team-doctor".

Partea a treia este dedicată exclusiv sociodramei vazută ca metodă de învățare socială care poate fi aplicată în prelucrarea evenimentelor traumatice la nivel de grup mare, a explorării unor modalități noi de comunicare.

De experiența lui Rob Wiener au beneficiat mai multe persoane din România, în perioada 2009 – 20212 fiind organizate la București cursuri cu specialiști din diverse domenii de activitate: sănătate, social, educațional, sport, teatru, formarea adulților, consultanță organizațională etc.

Cartea poate fi găsită la Împrumut și Sala de lectură, filialele 2 și 5


Noapte la Lisabona, de Erich Maria Remarque

Erich Maria Remarque, născut Erich Paul Remark, este un scriitor german cunoscut în primul rând datorită operelor sale ce tratează în principal subiecte legate de cele două războaie mondiale. Printre cele mai cunoscute creații ale sale se numără: Nimic nou pe frontul de vest, Arcul de triumf, Soroc de viață și soroc de moarte.

Noapte la Lisabona Înca din anii studenției, Erich Maria Remarque s-a înrolat în armata germană, unde luptă în Primul Război Mondial și este rănit de cinci ori. După război, începe să scrie la primul său roman, în același timp încercând să se întrețină, fiind pe rând, profesor, pietrar, jurnalist sportiv. În 1929, publică în Germania, sub titlul “Pe frontul de vest, nimic nou”, cartea ce va deveni, “fără îndoială, cea mai bună poveste despre Primul Război Mondial”.

Aceeași temă se regăsește și în această carte(apărută în 1962), fiind vorba despre o poveste de dragoste din timpul celui de al doua confruntări mondiale, când razboiul cuprinsese deja o mare parte a Europei. Singura speranță a miilor de refugiați este visul de a fugi în America.

În 1942, doi refugiați germani își împărtășesc în Lisabona drumul sinuos care i-a adus acolo, împărțind speranțe dar și multă teamă, experiențe din închisori precum și senzația obsesivă că sunt urmariți. Unul dintre ei mai are o speranță în ultimul vapor care pleacă spre America, celălalt pierzând orice nădejde se scufundă în amintiri propunându-i companionului său ca în schimbul biletelor si a vizei spre visul său, America, să-i asculte povestea de viață pe care a trait-o cu soția sa, adevărate aventuri prin Europa în fuga de Gestapo.

O poveste care te ține cu sufletul la gură, plimbându-te printre iubire, prietenie și o viață trăită la maxim.

Erich Maria Remarque în colecțiile bibliotecii.

Cartea poate fi găsită la Împrumut și Sala de lectură, filialele 2, 3 și 5


Iubindu-l pe Pablo, urându-l pe Escobar: incredibila poveste de dragoste dintre narcotraficantul cel mai căutat din lume şi cea mai mare vedetă din Columbia - Virginia Vallejo

Volumul de față este o impresionantă confesiune despre povestea de dragoste dintre jurnalista Virginia Vallejo și Pablo Escobar „Regele cocainei”, un traficat de droguri, cu dorinte de om politic ce manevra ițele unei lumi de o bogăție inegalabilă. Banii proveniti din traficul de cocaină se îndreptau spre campania electorală a diverșilor candidați la președinție preferați de el sau diferitelor proiecte caritabile pe care acesta le susținea în orasul natal, Medellin din Columbia.

Iubindu-l pe Pablo, urându-l pe Escobar Virginia Vallejo era deja o jurnalistă celebră în țara ei, avea propriul canal de televiziune, împreună cu o colegă de-ale ei, iar în 1981 a fost singurul jurnalist columbian, care a fost trimis la Londra pentru a transmite în direct de la nunta prințesei Diana. Jurnalista era cunoscută ca singura care putea să îl tempereze și să îl oprească pe Pablo de la toate ticăloșiile pe care intenționa să le pună în practică. Ea a ajutat la prinderea lui pentru că era singura care știa cum gândește si cum acționează.

L-a cunoscut pe regele cocainei, la moșia acestuia, celebra Hacienda Napoles, în 1983, fiind invitată cu iubitul de atunci, nepotul fostului președinte și cu câțiva prieteni. Pablo a intrat în viața acesteia, salvând-o de la înec, el fiind singurul care a observat semnele făcute din vâltoare, ceilalți crezând ca îi salută. Tot el s-a ocupat și de divorțul ei de cel de-al doilea soț, convingâdu-l să semneze actele așa cum a știut el mai bine.

Apărut în 2007, la un an de la fuga Virginiei Vallejo în Statele Unite ale Americii cu ajutorul celor de DEA și Departamentul de Justitie, a avut efecte majore în țara natală, justiția din Columbia redeschizând cazurile asediului de la Palatul de Justiție din 1985 și asasinarea candidatului la președenția Columbiei Luis Carlos Galan din 1989.

În carte este descrisă relația amoroasă dintre cei doi, evoluția uneia dintre cele mai sinistre minți criminale ale timpului nostru, capacitatea sa de a semăna teroare și de a genera corupție. Aparitia și dezvoltarea cartelului de la Medellin, legăturile dintre afacerile ilicite ale lui Pablo Escobar și unii șefi de stat, atacul asupra Palatului de Justitie, asasinatele cărora le-au căzut victime candidați la prezidențiale și perioada atacurilor teroriste dintre 1988 -1993, toate sunt trate în volumul de față.

A fost tradusă în 15 limbi și portretizată în filmul Loving Pablo, personajul Virginiei Vallejo fiind intepretat de Penelope Cruz.

Cartea poate fi găsită la Împrumut și Sala de lectură, filialele 2, 3, 5 și 6


Blestemul Svetlanei Blestemul Svetlanei: povestea fiicei lui Stalin de Beata de Robien

“Ce ciudată a fost soarta acestei fetițe care a trăit cele mai negre vremuri și nu și-a dat seama cu adevărat de asta decât atunci când s-a exilat în Statele Unite ale Americii. O viață tristă, melancolică, magistral povestită.” Francois D”Orcival, Revue des deux Mondes

Beata de Robien reconstituie destinul tragic al unei fiice al lui Iosif Visarionovici Stalin, o femeie pentru care viața a însemnat în primul rând perepetua căutare de sine și fuga de umbra tatălui.

Viețile celor trei copii pe care i-a avut Stalin au fost problematice, fiind influențate într-o manieră decisivă si negativă de filiația cu zeul Uniunii Sovietice. De astfel, într-o tiranie atât de sângeroasă și completă care a reușit să reprime zeci de milioane de oameni, și chiar să se extindă, nici nu se putea ca cei trei copii ai lui Stalin să nu fie afectați psihic de statutul dobândit din naștere.

Dinamicul volum al scriitoarei Beata de Robien, dedicat memoriei bunicului său polonez, care a supraviețuit 12 ani Gulagului sovietic, retrasează nefericita viață a fiicei lui Stalin, din primii ani de copilărie la obscurul sfârșit din 2011, care a avut loc, în mod paradoxal, în Statele Unite, într-un azil pentu oameni săraci dintr-un orășel din Wisconsin. Ea a fost căsătorită legal de patru ori, având trei copii cu tați diferiți.

Cartea are la bază o mare varietate de surse: documente recent declasificate ale serviciilor secrete americane, fotografii și documente de arhivă păstrate în Polonia și Rusia, mărturii și scrieri ale Svetlanei, ale rudelor, cunoscuților și ale prietenilor săi, corespondență inedită, bogată istoriografie despre perioada comunistă. Autoarea le valorifică într-o narațiune ce depășește granițile biografiei, fâcănd din proganista ei eroina unui roman complex, psihologic, sagă de familie, istoric, polițist, un roman de dragoste.

Cartea poate fi găsită la Împrumut și Sala de lectură, filialele 2, 3 și 5


Educatia digitala Educaţia digitală, volum coordonat de Ciprian Ceobanu, Constantin Cucoş, Olimpius Istrate, Ion-Ovidiu Pânişoară.

Volumul de față se poziționează în contextul schimbărilor economice și culturale influențate de noile metode ale tehnologiei în majoritatea domeniilor. Ea reprezintă concretizarea unui proiect mai vechi privind impactul si funționaliatea noilor tehnologii asupra parcursurilor de formare dar și un răspuns la o presiune urgentă de a găsi soluții la situația de criză din ultimele luni.

Autorii prezenți sunt atât factori responsabili cât și actori importanți în derularea celor mai bune parcursuri pedagogice care asigură formarea inițială și continuă a viitorilor profesori.

Acest volum reunește contribuțiile mai multor specialiști în științele educației care converg spre ideea că învățarea în societatea de astăzi presupune o nouă perspectivă asupra conținuturilor învățării prin integrarea oportunităților aduse de noile tehnologii de informare și comunicare.

În cele cinci părți ale lucrarii de față, autorii tratează subiecte ca: perspective socioculturale privind utilizarea tehnologiei în educație, ipostaze ale învățării asistate de tehnologie, m-learning și u-learning, platforme de învățare online, tehnologia ca suport educațional și specificitatea procesului didactic în era tehnologică.

În contextul evenimentelor actuale, autorii își doresc să răspundă la întrebări precum: cum și cât de mult se va regăsi educația tradițională în cea de la distanță, cum să elimine sau să atenueze inegalitățile de acces sau întrebuințare a tehnologiei în rândul elevilor, care este încărcarea optimă de natură tehnologică a procesului educațional, cum va arăta ”noua normalitate” educațională și multe altele.

Acest volum oferă un plus de informație pentru identificarea unor soluții alături de alte resurse valoroase puse la dispoziție cadrelor didactice în aceste zile. Evenimentele recente ne-au arătat că ne aflăm în fața unor provocări majore și digitalizarea educației poate să fie o soluție pentru a flexibiliza modalitățile de abordare și de adaptare la acest viitor. Ne aflăm în fața unui mediu nou, care forțează oarecum cunoașterea să se plieze pe alte coordonate epistemice (de pildă pe structuri de idei, pe înțelegere sau operare cognitivă, pe abordări interdisciplinare).

Cartea poate fi găsită la Împrumut și Sala de lectură, filialele 2, 3, 5 și 6


Frica portarului înaintea loviturii de la 11 metri (titlu original în germană: Die Angst des Tormanns beim Elfmeter) - Peter Handke

Născut în decembrie 1942, Peter Hanke este cunoscut și ca novelist, scenarist, traducatori, poet, regizor de film și scenarist. Deși a început studiile de drept la Universitatea din Graz, le-a abandonat după publicarea primului său roman Die hornissen.

Câștigător al premiului Kafka în 2009, în 2019 câștigă premiul Nobel pentru literatură, decizie neîmpărtășită de către unii membrii ai lumii academice ca urmare a adeziunilor și declaraților sale în privința războiuliu din fosta Iugoslavie și suportul acordat lui Slobodan Milosevic.

Peter Handke și-a câștigat reputația de scriitor important cu o serie de romane și piese de teatru vehemente și ostile: Insultarea publicului (Publikumsbeschimpfung), Kaspar, Frica portarului înaintea loviturii de la 11 metri, Scurtă scrisoare pentru o lungă despărțire. Eliptice și totodata atât de directe, aceste creatii au exprimat preocupari cu precadere postmoderne, de pildă obsesia (sau de-a dreptul dezgustul) față de felul în care limbajul însuși definește și constrânge potențialul uman.

Frica portarului înaintea loviturii de la 11 metri Frica portarului inaintea lovitruii de la 11 metri, o nuvelă scurtă scrisă în 1970 și ecranizată în 1972 de celebrul regizor german Wim Wenders, este povestea dramatică și înduioșătoare a înstrăinării, fiiind primul său mare success în literatură. Joseph Bloch, protagonistul romanului, instalator şi fost portar de fotbal, află, într-o dimineaţă, că a fost concediat. Având acum destul timp la dispoziţie, colindă străzile oraşului, doarme în hoteluri, merge la film. Totul îi pare lipsit de sens, iar oamenii, nişte prizonieri ai convenţiilor și cedând unui impuls de moment, rod al unor tensiuni acumulate de-a lungul zilelor trecute, comite o crima. Alienat și monomaniacal, Josef Bloch cutreieră satele de la granița austriacă unde se ascunde după crima comisă care, aparent, nu îi stârnește nici o trăire. Lipsit de capacitatea de a decoda realitatea așa cum o fac ceilalți, el își construiește cu obsesivitate propriul set de semnificații prin care încearcă să își valideze existența și să simuleze normalitatea. Handke nu face o considerație de ordin psihologic asupra personajului său nicăieri de-a lungul romanului, ci îi construiește alienarea uzându-se aproape în totalitate de descrierea a ceea ce observă privirea lui Josef Bloch.

Roman al însingurării, al absurdului, portretizarea și decăderea mintală a ucigasului amintește de romanul Străinul a lui Albert Camus.

"E caraghios să-l vezi pe portar fără minge, dar alergând încoace şi încolo, în aşteptarea mingii" Joseph Bloch

Peter Handke în colecțiile bibliotecii aici.

Cartea poate fi găsită la Împrumut și Sala de lectură, filialele 2, 3 și 5.


Psihoterapia online Psihoterapia online. Teorie şi practică: intervenţii individuale, familiale, de grup şi organizaţionale oferite prin internet, de Haim Weinberg şi Arnon Rolnick

Această lucrare este scrisă de terapeuții Haim Weinberg și Armon Rolnick. Haim Weinberg este psiholog și psihoterapeut de grup, a coordonat o colecție de cărți despre inconștientul social și a scris articole și volume dedicate grupurilor online. Armon Rolnick, este psiholog clinician interesat de utilizarea tehnologiei în psihoterapie. Este supervizor în TCC și biofeedback și conduce o clinică în Tel-Aviv care integrează diferite abordări psihoterapeutice.

Apărută în iunie 2020, este o carte de actualitate în contextul pandemiei actuale în care autorii descriu aspectele teoretice și practice ale psihoterapiei individuale de familie și de grup desfășurate la distanță prin intermediul ședințelor online. Ea oferă practicienilor din domeniul sănătații mentale o prezentare a modului în care pot folosi instrumentele online pentru a ușura intervenția psihologica, punând la dispoziție informații despre procesele specifice care apar în cazul psihoterapiei online. Această carte reprezintă un ghid valoros pentru psihologii, terapeuții si consilierii care sunt interesați să ofere servicii online.

Împărțită în patru secțiuni, volumul de față tratează subiecte ca: terapia de cuplu și familie, dialectica digitalului, terapia de grup, cyber-supervizarea în psihoterapie, psihoterapia senzorimotorie. Una din particularitățiile aceste cărți, ce o face cu siguranță inovatoare și nu este inclusă în mod obișnuit alături de tratamentele psihologice, este secțiunea dedicată consultanței de la distanță. Una din sarcinile lucrarii prezentate este aceea de evidenția dimensiunea interpersonală a muncii online în domeniul organizațional.

Autorii se concentrează, în principal, asupra terapiei online, deși există cateva capitole în care se discută despre terapia bazată pe mesaje scrise pe forumuri sau pe chat, interesul principal se îndreaptă spre tehnologiile mai avansate care aduc ședințele mai aproape de realitate.

"Este mai ușor să te păcălești singur online? Nu e mai ușor, ci mai diferit. Ființele umane sunt, de fapt, viclene. Sunt pricepute la „a se ascunde". Dacă au fost abuzate sau maltratate, trăiesc un conflict profund în această privință. Pe de o parte le e rușine și doresc să se ascundă de problemă, pe de altă parte doresc să fie tratate empatic și recunoscute ca supraviețuitori. Oamenii se pot „ascunde" într-o terapie de grup realizată în persoană – dar a fi online oferă noi dimensiuni acestei „ascunderi"." - Autorii

Cartea poate fi găsită la Împrumut și Sala de lectură.


culorile Culorile: pasiune şi mister, de David Scott Kastan și Stephen Farthing

Un scriitor (David Scott Kastan) și un pictor (Stephen Farthing) și-au propus să analizeze culorile din mai multe perspective: istorice, literare, culturale, antropologice, filosofice, politice și științifice. A rezultat o carte prețioasă care-ți prezintă lucruri nebănuite despre lumea culorilor.

Volumul de față și-a făcut debutul în 2007, într-un restaurant din satul Amagansett, din Long Island, acolo unde un prieten comun i-a pus față în față pe cei doi autori. Cei doi au găsit o vastă tema de interes comun, desi unul era scriitor și celălalt pictor, descoperând astfel că scriitorul era interesat de pictură iar pictorul era interesat de scris. Cei doi s-au hotărat astfel că merită efortul de a scrie o carte, documentându-se temeinic, punând cap la cap informații și experiențe, rezultând această lucrare. Cei doi au pornit la drum din fața unui set de desene întunecate din muzeul Van Gogh.

Structurat pe zece capitole, volumul analizează “felul în care noi modelăm culorile” și felul în care “culorile ne modelează pe noi” în funție de epoci și culori.

Cartea este plină de informații interesante, de conexiuni între fizică și istoria artei, între teoriile unor gânditori precum Johann Wolfgang von Goethe și picturi dumnezeiesc de frumoase precum frescele lui Giotto din Capela Scrovegni, Padova. Toate capitolele, superb ilustrate – ce pot fi citite în ordine aleatorie, de vreme ce nu există o structură cronologică sau tematică -, te ajută să dezlegi o parte din misterul culorilor, să înțelegi extraordinara interdependență dintre noi și culori, dintre culori și obiecte.

Cartea poate fi găsită la Sala de lectură și Mediateca.


Căţărări şi bouldering: tehnici de căţărare şi asigurare pentru începători - Autor: Stefan Winter

Escalada sportivă este cea mai cunoscută formă de escaladă. Este un sport ce poate fi practicat atât de tineri cât și de cei in vârstă. Această publicație reprezintă un ghid de escaladă, prezentând informații pentru începători, avasansați cât și pentru a putea face trecerea de la sala de escaladă la cățărarea în aer liber.

catarari Cartea scrisă de Stefan Winter, membru al Clubului Alpin German și fost antrenor al echipei naționale germane de ski montan, se adresează pasionaților de munte, de cățărări. Escalada și boulderingul sunt de ani de zile incluse în categoria sporturilor de performanță.

În special pentru copii și adolescenți este foarte atractivă ideea de a-și testa propriul corp și de a experimenta efectele gravitației. În timpul escaladei, adulții se pot bucura mai degrabă de performanțe și de frumusețea naturii. Ca și prim pas, acesta recomandă boulderingul unde se pot învăța și exersa toate tehnicile de cațărare fără confruntarea eventualelor pericole. Materialul de față ia în calcul perioada de înflorire a boulderingului. De aceea, acestei teme îi este dedicată un întreg capitol. Boulderingul nu reprezintă numai o faza pregătitoare înaintea cățărarii pe stanci ci și o disciplina care trebuie tratată separat.

Cartea oferă o imagine de ansamblu asupra tuturor aspectelor relevante cu privire la cățărare dar și sfaturi pentru siguranța și precauția cititorilor pasionați de acest sport. Plină de fotografii și ilustratii în acest volum poți regăsi totul: de la echipamentul necesar, legarea în coarda, tipuri de nod, tehnici de cățărare în sala, pe via ferrata, ca cap de coardă sau bouldering până la eventualele pericole și accidente la care sunt supuși practicanții acestui sport. Chiar și un ghid de bune practici pentru protejarea naturii.

Există atât de mulți factori care fac din escaladă un sport atât de atractiv: stăpânirea propriului organism, experimentarea gravitației, experiența trăită în raport cu natura cât timp vă aflați pe stâncă.

Cartea poate fi găsită la Sala de lectură, Mediateca, filialele 2 și 5.


Vaccinurile: ce trebuie să ştie toată lumea, de Kristen A. Feemster.

vaccinuri Scrisă de o autoritate în domeniul bolilor infecțioase și al educației medicale, lucrarea reprezintă o sursă de informare sigură, precisă și imparțială pentru părinți și pentru orice persoană interesată de eficiența și controverselor vaccinurilor.

Kristen Feemster răspunde la cele mai des întâlnite întrebări despre vaccinuri: ce sunt și cum funcționează, cum au apărut și cum se dezvoltă, ce reacții adverse pot avea.

Vaccinurile sunt un instrument de sănătate publică. Decizia de a vaccina sau a nu vaccina are impact asupra fiecărei persoane cât și asupra celor din jur, de aceea este imperativ necesar să fim bine informați înainte de a lua o decizie în privința vaccinării. În acest sens este utilă înțelegerea modului de funcționare a vaccinurilor, bolilor prevenibile prin vaccinare și importanța vaccinurilor pentru individ și societate.

Scopul prezentării acestei lucrari este de a oferi un instrument informativ obiectiv pe tema vaccinurilor și de asemenea a provocărilor legate de implemantarea imunizării la nivelul populației.

Cartea poate fi găsită la Sala de lectură, Împrumut, filialele 1, 3 și 5.

Pentru mai multe despre vaccinuri în colecțiile bibliotecii - click aici.


mediumMedium medical: secretele din spatele bolilor cronice şi misterioase şi cum te poţi vindeca în sfârşit - Autor: Anthony William

Anthony William, un medium medical fără pereche, a ajutat zeci de oameni să se vindece de boli diagnosticate greșit ori ineficient, sau pe care medicii nu au știut să le abordeze. El s-a născut cu capacitatea de a conversa cu un spirit aflat pe un nivel foarte înalt de conștiință, care îi transmite informații uluitor de corecte legate de sănătate ce depășesc cu mult nivelul cunoașterii din epoca noastră.

Această carte dezvăluie multe secrete medicale neprețuite ale Spiritului. Ea reprezintă răspunsul pentru orice om care suferă de o boală cronică sau de una misterioasă, pe care medicii nu știu să o trateze. Cartea nu se adresează numai bolnavilor ci tuturor oamenilor de pe planetă.

Spre deosebire de alte cărți din domeniul sănătății, care prezintă aceleași teorii vechi în ambalaje noi și cu nume diferite, informațiile prezentate în această carte provin direct de la Spirit și sunt revelatoare pentru prima data in istorie.

Cartea oferă ceva pentru toata lumea, indiferent de programul alimentar, dieta sau convingerile nutriționale pe care le avem. Ea se adresează tuturor celor care își doresc accesul la cea mai avansată cunoaștere despre vindecare disponibilă la ora actuală.

Scopul cărtii este de a ne face să devenim mai buni, să ne simțim mai bine, de a ne găsi energia de care avem nevoie pentru a ne reconecta cu universul.

Cartea poate fi găsită la Sala de lectură, filialele 2 și 3.


chomskyCum merge lumea, de Noam Chomsky.

“Dacă ținem seama de forța lui, de capacitatea intelectuală, de noutatea și influența gândirii sale, Noam Chomsky este, indiscutabil, cel mai important intelectual în viață din zilele noastre” - The New York Times -

Noam Chomsky, 91 de ani, este una dintre cele mai cunoscute și citate personalități ale vieții publice internaționale. Considerat cel mai important intelectual în viață, fost profesor la MIT (Massachusetts Institute of Technology), filozof, lingvist, om de stiință, considerat de mulți părintele lingvistiicii moderne, Chomsky este cunoscut și pentru activitata sa politică și socială fiind un frecvent critic al neo-liberalismului, al capitalismului de stat, al mass-mediei, al politicii externe a Statelor Unite ale Americii și nu numai.

Volumul Cum merge lumea este o colecție de gânduri exprimate de celebrul analist în cadrul unor interviuri, din care reiese cu claritate fluența și argumetația solidă de care poate da dovadă renumitul profesor atunci când își expima ideile oral. În aceste condiții, cartea devine mai mult decat o colecție de discuții editate, trecând în categoria literatură.

Alcătuită din discursuri și interviuri redactate sistematic, această carte oferă cu fiecare idee surprinzatoare, ceva ce nu este ușor de găsit: Chomsky în stare pură, în proză clară, accesibilă, ușor de citit. Un sumar al ideilor sale exprimate în celelalate volume publicate (Hegemonie sau supravieţuire: America în căutarea dominaţiei globale, State eşuate: un abuz al puterii şi un atac asupra democraţiei, Cine conduce lumea?) într-un un stil concis, simplu, inteleigibil, în care se face simțită formarea sa ca om de știință.

Teme ca ipocrizia marilor democrații ce încalcă exact principiile pe care le proclamă, diferențele din ce în ce mai mari dintre săraci și bogați, diferența dintre discursul public și cel din notele interne desecretizate, lupta țărilor sărace de a ieși de sub controlul tărilor bogate și multe altele se regăsesc în aceast volum.

Lucrarea de față are la baza volumul intitulat How the World Works, care aduce laolaltă patru cărți de interviuri conduse de David Bersamian și editate de Arthur Naiman care au aparut inițial în SUA de-a lungul ultimei decade a secolului trecut. Având în vedere ca cititorul român nu este familiarizat cu politica americană, textul este însoțit de note explicative care să ajute cititorul în identificarea unui anumit personaj istoric sau în alcătuirea cronologiei unor evenimente.

Cartea poate fi găsită la Împrumut și Sala de lectură.

Mai multe despre Noam Chomsky, în colecțiile bibliotecii aici.


Manual de scriere creativă: scriitorul de ficţiune: fă-te publicat! apucă-te de scris! - Autor: Nina Munteanu

Nina Munteanu este o cunoscută scriitoare canadiană de origine română, a cărei activitate publicistică este cunoscută și publicului roman, consumator de literatură science-fiction.

munteanuAcest ghid este adresat celor care își doresc să scrie și vor să fie publicați. Cartea îi va ajuta să își îmbunătățească scrisul, ea nu prezintă metode de marketing prin care proaspeții autori pot sa își vândă cartea și care să le arate cum să își găsească editurile potrivite sau să își promoveze creația odată ce a fost publicată. Include însă tot ce are legatură cu partea de scriitură din procesul de dinaintea publicării.

Scriitoarea adună anecdote, observați și sfaturi desprinse din experiența personală furnizând celor hotarâți să urmeze o cariera scriitoricească întreg instrumentarul necesar reușitei: exerciții și ponturi, sugestii și pasi de urmat în parcurgerea drumului de la scrierea unui text narativ și până la publicarea lui.

Manualul de scriere ceativă are un stil direct, oral și datorită formatului accesibil se dovedește un adevarat buchet de sfaturi practice extrem de folositoare oricărui viitor scriitor.

Cartea poate fi găsită la Împrumut, Sala de lectură și filiala 2.


Revoluţie şi minciună

Aleksandr Isaievici Soljenițîn, este un scriitor rus, dezident și prizonier politic, născut în Republica Sovietică Federativă Socialistă Rusă, în 1918. Arestat în 1945 din cauza ideilor sale critice la adresa ideologiei și superiorității Uniunii Sovietice, acesta este condamnat la 8 ani în lagăr de muncă. Această perioadă a servit ca inspirație pentru cele mai importante lucrări ale sale – O zi din viața lui Ivan Denisovici, Pavilionul canceroșilor sau Arhipelagul Gulag.

Câștigător al Premiului Nobel pentru literatură în 1970, pentru romanul Pavilionul cancerosilor, acesta a fost exilat în 1974, după apariția în Franța a romanului Arhipelagul Gulag, reîntorcându-se în Rusia abia în 1994, după căderea regimului comunist.

soljenitinCartea de fata, Revoluție si minciună, este de fapt o culegere de articole și publicistică soljențiană, fiind formată din 3 articole: Să nu trăim în minciună, Reflecții asupra Revoluției din Februarie și Particularitățile a două revoluții.

Prima parte a volumului, scrisă chiar după exilarea sa, trateaza problema intelectualilor care “trăiau în minciună”, în URSS-ul socialist, fiind un apel la responsabilitate și deminitate, totul pe un ton vehement în care indignarea își face simțită prezenta.

Pornind de la notițele culese de Aleksandr Isaievici Soljenițîn pentru Roata rosie, celelalte două articole tratează revoluția rusă. Din cauza incompentenței celor ce intră în guvernul provizoiu, de după revoluția rusă de la 1917, Uniunea Sovietică se îndreaptă spre catastrofă, pe fondului unui țar slab, a unei monarhii slăbite ce nu pune nici un fel de problemă revoluției bolșevice și a slăbirii spirituale a întregi societăți. Cele două articole sunt publicate împreună în Rusia abia în 2017.

„... cea mai accesibilă cheie pentru eliberarea noastră: neparticiparea personală la minciună! Minciuna n-are decât să împânzească totul, minuciuna n-are decât să domine totul, dar să ne încăpățânăm măcar asupra acestui lucru: n-are decât să domine, dar nu prin intermediul meu.” Aleksandr Isaievici Soljenițîn - Să nu trăim în minciună! (12 februarie 1974)

Cartea poate fi găsită la Împrumut, Sala de lectură, filialele 3 și 5.

Aleksandr Soljenițîn în colecțiile bibliotecii.


Dopamina: despre cum o singură moleculă din creierul nostru controlează iubirea, sexul şi creativitatea - şi va hotărî soarta omenirii - Autori: LIEBERMAN, Daniel și LONG, Michael, Bucureşti, 2019

dopamina O carte fascinantă scrisă de Daniel Z. Lieberman, doctor în medicină (Universitatea George Washington) și Michael E. Long licențiat în fizică, speaker, scenarist și dramaturg, în care cei doi explica rolul dopaminei în energizarea dorințelor. Dopamina - substanța chimică a dorinței, care cere întotdeauna mai mult – mai multe obiecte, mai multă stimulare și mai multe surprize.

Aici găsim răspunsul la întrebarea de ce suntem obsedați de lucrurile pe care ni le dorim și odată ce intrăm în posesia lor ne plictisim, sau de ce iubirea trece atât de rapid de la pasiune la indiferență.

În șapte capitole autorul trece de la subiecte ce tratează tematici ca iubirea, armonia sau progresul la droguri, dominație și chiar nebunie. Toate având în prim plan "molecula lui mai mult" (The molecule of more - titlu original în engleză)

Acestea fiind spuse, dacă ești curios de ce faci multe din lucrurile pe care le faci, dacă vrei să-ți înțelegi mai bine motivația (uneori insuficientă) și dacă crezi că poți să suporți (sau chiar să savurezi) o carte complexă și doldora de informații, atunci Dopamina este cartea potrivită pentru tine.

Cartea poate fi găsită la Sala de lectură, filialele 2 și 3.


Amintirile unei printese rebele din familia Romanov Amintirile unei prințese rebele din familia Romanov

scrisă de Olga Romanoff, nepoata țarului Nicolae II, ne spune fascinanta poveste a unei printese nevoită să crească printre străini, ca urmare a revoluței ruse de la începutul secolului XX.

Având-o alături ca co-autor pe Coryne Hall, un expert în istoria Romanovilor și a caselor regale europene, această carte prezintă copilaria din Anglia, educația de care are parte tânara prințesă, o educație atipică a unei mame severe și snoabe cu origini scoțiene și scandinave și a unui tată mai relaxat, a cărui principală ocupație era cea de prinț al Rusiei.

Presărată cu anectode dar si cu unele dintre legendele familiei este o lucrare captivantă despre o istorie întunecată și plină de mistere neelucidate. Stiați ca mama ei dorea să o mărite cu prințul Charles?

Cartea poate fi găsită la Împrumut, Sala de lectură, filialele 2, 3 și 5.

Romanovii în colecțiile bibliotecii - aici


MontessoriEducaţia Montessori pentru copii mici: cum să-ţi creşti copilul pentru a deveni o fiinţă deschisă spre lume şi responsabilă: ghid pentru părinţi" - Autor: Simone DAVIES și ilustrații de Hiyoko IMAI.

Metoda Montessori este dezvoltată de Maria Montessori, prima femeie medic din Italia la începutul secolului XX. Și-a folosit pregătirea de medic și om de știință pentru a observa cu atenție copiii și a conceput o scoală menită să se adapteze nevoii acestora. Profesorii din școala Montessori acționează asemeni unor ghizi și consultanți ajutând copiii pe parcursul procesului de învățare, ei nefiind priviți ca persoane autoritare. Scopul unui professor este să îi observe pe copii și să le prezinte materiale educaționale la momentul oportun. Profesorul nu stă în fața clasei ci lângă un copil sau altul interacționând cu ei.

Educația Montessori implica libertate cu limite binecunoscute, ea se concentrează pe educarea holistică a copilului inclusiv educație fizică, spirituală, socială, mentală și emoțională.

Volumul prezentat se încadreaza în domeniul educației și psihologiei fiind în primul rând un ghid pentru părinți. Simone Davies arată cum să transformi copilaria mică (1-3 ani) într-o perioadă plină de experiențe bogate și satisfacții pentru copil și implicit și pentru părinte.

Este un ghid dedicat cunoașterii și învățării, respectului și descoperirii reciproce, în care se găsesc multe idei practice pentru fiecare aspect al vieții, cum ar fi păstrarea cumpătului atunci când copilul reacționează emoțional și stabilirea limitelor între dragoste și respect. Conține capitole dedicate creerii activităților Montessori potrivite pentru un copil între 1 și 3 ani menite să ajute în creșterea unui copil dornic să învețe și să experminteze lumea din jur. Înglobează informații despre comunicarea non-violentă, disciplina pozitivă precum și principii generale de ținut minte.

Cartea poate fi găsită la Împrumut, Sala de lectură, filialele 2 și 5.

Pentru mai multe despre sistemul Montessori în colecțiile bibliotecii - click aici.