Caută în baza de date cu peste 300.000 de volume
Recomandări lectură


Tyson. Adevărul de necombătut.Autobiografia, de Mike Tyson ,Larry Sloman

Tyson. Adevărul de necombătut.Autobiografia

Cine nu a auzit de cunoscutul pugilist american, care deține recordul pentru cel mai tânăr boxer ce a câștigat un titlu la categoria de greutate supergrea la 20 de ani? Este primul boxer din lume care a cucerit simultan toate cele trei centuri de primă importanță WBC, WBA și IBF. După încheierea carierei în box, carisma lui a ajutat să pășească în cinematografie și televiziune. A jucat în The Hangover partea întâi și a doua iar apoi a fost apreciat pentru show-ul său The Undisputed Truth. A lansat o linie vestimentară și o casă de producție cinematografică. Momentan, trăiește în Los Angeles cu soția și copiii.

Cartea îi dezvăluie viața de la tinerețe la maturitate, de la bogăție și faimă la faliment. Comportamentul nesăbuit al pugilistului precum și acuzarea de viol îl urmăresc toată viața. Cartea începe cu copilăria lui zbuciumată când făcea parte din gașca numită Motanii și se bateau cu baieții din gașca adversă, Băieții Puma, pentru supremație. Ei spărgeau locuințe și deseori aveau arme la ei. Asta pe la zece ani. Amintește de fratele lui mai mare Rodney căruia îi face tot felul de farse și sora lui Denise, cu care fura gogosi, de mama lui care era prietenă cu prostitutatele, și juca poker cu ele și alți prieteni dubioși. De un tată incert, nici ei nu știau dacă el era omul care îi mai lua la plimbare cu mașina prin vecini, sau nu. Ajunge și la școala de corecție unde se ia la bătaie din primele zile și unde începe și să ia primele lecții de box.

Dacă vreți să treceți prin tot haosul vieții lui, prin faimă și decădere recomand această carte care se citește ca un scenariu de film.

Cartea poate fi găsită la Sala de lectură, Muzică, filiale 2 și 5.


Dicționar de instrumente muzicale, de Valeriu Bărbuceanu

Dicționar de instrumente muzicale Valeriu Bărbuceanu, născut în 27 iulie 1941, a fost clarinetist solo în orchestra Filarmonicii George Enescu și profesor asociat la clasa de clarinet la Universitatea de Muzică din București.

Dacă v-ați întrebat vreodată ce este un cruth sau o baglama, o jaleika sau o violină, un san-xuan sau un tumburah sau daca doriți sa vedeți imagini ale acestora, acest dicționar vă va răspunde la toate întrebările. Nu numai că veți găsi cele mai cunoscute și familiare fotografii ale instrumentelor muzicale de până acum dar acest volum vă face o introducere în cunoașterea a celor mai inedite și ciudate instrumente din toata lumea. Vă explică detaliat proveniența lor, etimologia cuvântului, chiar și din secol fac parte. Fiecare instrument necunoscut are și fotogafia adăugată, uneori explicațiile se întind pe două pagini.

Scopul acestei cărți este de informare despre anumite instrumente muzicale necunoscute și despre organologie, care se ocupă cu descrierea și istoria instrumentelor muzicale din toată lumea.

Cartea de față este foarte utilă mai ales pentru compozitori și muzicologi, pentru studenți și profesori din toate liceele și scolile de muzică. Cuprinde și tabelul cu abrevieri aferente, precum și un index de nume de persoane la final.

Prima ediție a fost publicată în 1992 de către Editura Muzicală a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România.

Cartea poate fi găsită la Sala de lectură și Împrumut.


Arta Teatrului Terapeutic, de George V. Grigore

 Arta Teatrului Terapeutic George V. Grigore, născut în 27 iulie 1961 în Pitești, este actor și profesor de teatru la Universitatea Spiru Haret.

Din prima pagină, autorul îl invocă pe Lucian Blaga, citându-i niște versuri din Trei fețe, iar apoi ne explică că orice tip de spectacol indică o participare a spectatorului, el din spectacol - se identifică cu orice personaj.

Teatrul terapeutic se adresează pesoanelor cu probleme de sănătate psihică sau fizică și persoanelor cu probleme de adaptare socială. Scopul acestui teatru este de a trata diferite boli prin diverse tehnici pentru fiecare tip de afecțiune. Acest tip de teatru propune activarea creativității, conștientizarea noțiunilor de armonie în societate și natură, exersarea dobândiriii unei identități.

Fiind profesor de teatru, autorul ne învață că teatrul terapeutic este o formă de psihoterapie dar nu una clasică cum sunt psihanaliza de inspirație freudiană sau care are la bază sistemul elaborat de Gustav Jung. Încă de la începutul secolului XX a crescut foarte mult diversitatea în psihoterapie, fiecare tehnică vizează dezvoltarea armonioasă a persoanei și contribuie la ușurara suferinței psihice.

Cartea prezintă numeroase tehnici de terapie, precum terapia prin muzică, meloterapie, terapia prin dans, cum funcționează și la ce folosește, terapia de întărire a oaselor cu diverse metode, terapia prin dans, prin teatrul de păpuși, și alte numeroase terapii care așteaptă să fie descoperite.

La final autorul propune zece exerciții care vin in ajutorul celor care s-au izolat prin dezvoltarea unor sanșe de integrare socială.

Cartea poate fi găsită la Sala de lectură și Împrumut.


Adevărata călătorie a lui Zahei, de Marius Oprea

Marius Oprea este un istoric, poet și eseist, membru al Uniunii Scriitorilor din România, este născut în 1964, în Târgoviște, a studiat istoria la Universitatea din București.

Adevărata călătorie a lui Zahei Zaheu este un vameș din Ierihon, care l-a ajutat pe Iosif din Arimateea să scoată Sfântul Potir din Palestina și să îl aducă în Europa. Ajuns departe, în Galia, Zaheu își ia numele de Amadur și a sculptat în lemn o statuie a Fecioarei Maria. Acolo, un pelerin rus, Ivan Culighin, căruia cei care l-au întâlnit i-au dat numele de Ioan Străinul a adus cu sine o icoană socotită drept făcătoare de minuni. Unul dintre cei care l-au cunoscut pe Ioan Străinul a fost poetul Vasile Voiculescu. În volumul XVIII din Marea Enciclopedie Franceză se arată că Zaheu, soțul Veronicăi, care i-a șters fața însângerată a Mântuitorului cu vălul ei, a fost creștinat de Iisus. Apoi acesta a părăsit Ierihonul, alături de Iosif.

Poetul Vasile Voiculescu a avut revelația descoperirii locului în care Dumnezeu a așezat Potirul în 13 iunie 1952. El a scris poezii pe teme mistice pintre care și romanul Zaheu Orbul. Eroul său, Zaheu este cel al unui orb plecat în căutarea vederii. Călătoria eroică a lui Zaheu, așa cum și-o imaginează Voiculescu, este una a mucenicului cel nou căutând un izvor despre care se spunea că are o apă mântuitoare și în care Zaheu credea cu tărie. Istoria lui Zaheu a intrat în viața poetului și astfel Voiculescu, ca și eroul său, va plăti scump visul.

Marius Oprea redă călătoria adevăratului Zahei, și a însoțitorilor săi, prin întuneric și temniță. Prezintă tulburătoarea și crudă trăire a poetului de care a avut parte spre finalul vieții, la vârsta de 73 ani, acuzat de a fi scris poezii cu caracter dușmănos contra regimului din Republica Populară România. Scrie această carte cu gândul la Voiculescu parcurgând alături de el calea prin temniță, din clipa când la unu noaptea a fost ridicat din pat și supus unei percheziții de cinci ore, un drum lung de trei ani, opt luni și șaisprezece zile, cât a durat calvarul poetului de la Jilava la arestul de la subsolul Ministerului într-o celulă ca un cavou de beton.

Vasile Voiculescu, Sandu Tudor, Benedict Ghiuș și ceilalți vor plăti un preț scump pentru credința lor, unii decedând în detenție, alții la puțină vreme după eliberare, din cauza suferințelor, alții au apucat să relateze grozăviile din închisori și lagăre. Cea de-a doua ediție, adăugată și revizuită cu câteva pagini de anexe, în care sunt reproduse documente revelatoare despre arestarea, anchetarea și condamnarea celor șaisprezee oameni pentru faptul de a fi crezut în Dumnezeu și în poezie.

Cartea poate fi găsită la Sala de lectură, Împrumut și filialele 2 și 5.


Hemingway și cu mine, de Paula McLain

Hemingway și cu mine Paula McLain este o autoare americană, cunoscută mai ales pentru romanul său, The Paris Wife, un raport fictiv al primei căsătorii ai lui Ernest Hemingway, care a devenit best-seller mai mult timp în New York Times. Paula McLain s-a născut în California, la Fresno, în 1965. Abandonată de părinti, ea împreună cu cele două surori au fost luate în grija statului, crescând la o casă de copii. Ulterior, și-a descoperit pasiunea pentru scris, și a absolvit un masterat în poezie, la University of Michigan, în 1996.

"În 1937, tânăra jurnalistă și scriitoare Martha Gellhorn pătrunde clandestin în Spania măcinată de Războiul Civil. Ajunsă la Madrid pe urmele subiectelor care o pasionează, îl reîntâlnește aici pe Hemingway, scriitor deja celebru, cu care își încrucișase drumurile în timpul unei vacanțe în Florida.

În mijlocul luptelor eroice, al suferinței și tragediei, atracția dintre ei, alimentată de crezuri comune, devine irezistibilă. Legătura pasională destramă cea de-a doua căsnicie a lui Hemingway și o transformă pe Martha în muză și soție
." (Love and Ruin-Hemingway și cu mine).

Martha Gellhorn este unul dintre cei mai cunoscuți corespondenți de război ai secolului XX, relatând practic despre fiecare eveniment major timp de șaizeci de ani și singura soție a lui Hemingway care l-a părăsit și pentru care nu a fost iertată niciodată. Ea a evitat toată viața întânirile cu el și chiar menționarea numelui său în preajma sa. Romanul prezintă în cele șaptezeci de capitole ale sale, transformarea poveștii lor de dragoste înflăcărată dintre ei, în rivalitate profesională, sarcasm și trădare.

Cartea poate fi găsită la Sala de lectură, Împrumut și filialele 1, 2, 3, 5 și 6.


Curajul de a fi vulnerabil, de Brene Brown

Curajul de a fi vulnerabil Brene Brown este cercetător american, lector, profesor, povestitoare, autor și gazdă de podcasturi. Și-a petrecut ultimii zece ani studiind subiecte ca vulnerabilitatea, curajul, rușinea și empatia. Este specialist în domeniul psihologiei și doctor în asistență socială. A acumulat o vastă exeriență prin prisma faptului că a lucrat cu foarte mulți oameni din toate păturile sociale și de toate vârstele. Ține și conferințe în care își prezintă ideile și rezolvările la problemele apărute.

Cartea prezintă exact ce susține și autoarea și anume că este în regulaă, ca noi, ca oameni, să ne simțim vulnerabili, și că este în regulă să ne fie frică, pentru că așa este în natura umană. A ajuns best-seller internațional, iar speechul de la TED a ajuns viral, având peste 38 milioane de vizualizări.

Autoarea deschide volumul recomandat direct cu cuprinsul, etalându-și cele șapte capitole, cuvânt înainte, recunoștința ei îndreptată spre persoanele care au ajutat-o să îl scrie.

"O carte minunată imperios necesară, esențială și amuzantă. N-am putut să o las jos". Seth Godin

Cartea poate fi găsită la Sala de lectură, Împrumut și filialele 1 și 5.


Bastarda Istanbulului, de Elif Shafak

Bastarda Istanbulului Scriitoare de origine turcă, Elif Shafak s-a născut în Franța, la Strasbourg în 1971, și și-a petrecut copilăria și adolescența în Spania, după care a revenit în Turcia împreună cu familia. În prezent este profesor la Departamentul de Studiii despre Orientul Apropiat al Universității din Arizona. Se numără printre cele mai bine cotate scriitoare ale literaturii turce contemporane. Elif Shafak a publicat cincisprezece cărți dintre care zece sunt romane. Opera sa poate fi încadrată în sfera largă a postmodernismului, aparteneța sa la acest curent fiind determinată nu doar de experimentele cât de natura subiectelor abordate, cultivarea ideii de diferență la nivel social și cultural.

Bastarda Istanbulului, al șaselea roman al scriitoare și al doilea în limba engleză a fost cel mai bine vândut roman al anului 2006 în țara sa natală. Fiecare capitol al romanului are ca titlu numele unui ingredient culinar aromat. Primul capitol intitulat Scorțișoară, al doilea Boabe de năut, al treilea Zahăr, apoi Alune prăjite, Vanilie, Sâmburi de rodie, Coji de portocală, enumerând astfel optsprezece arome în capitolele scrise. Titlurile sunt ingredientele unei prăjituri - ashure. Ashure este simbolul continuității și stabilității, întruchiparea zilelor frumoase care vin după fiecare furtună.

Fiecare din aceste arome constituie un reper în povestea personajelor feminine predominante. Romanul este mai degrabă o lecție de istorie care tratează conflictul dintre turci și armeni. Autoarea a prezentat acest impas atât de franc încât a atras oprobriul statului turc. Este o lecție de simbolistică dar și de sociologie. În prim plan fiind rădăcinile date de familie. Este un roman fascinant în care se împletesc libertatea și opresiunea, memoria și uitarea, realul și fantasticul. Pentru gurmanzi poate fi și o lecție de gastronomie, Istanbulul fiind vestit pentru deliciile sale culinare.

Cartea poate fi găsită la Sala de lectură, Împrumut și filialele 1, 2, 3, 5 și 6.


Sissi: împărăteasa Austriei, de Jean Des Cars

Sissi: împărăteasa Austriei Jean des Cars este un cunoscut jurnalist francez, autorul numeroaselor articole în cele mai cunoscute publicatii Paris Match și Le Figaro. Reputat specialist în istoria famililor Grimaldi si Habsburg și a aristocrației, este autorul a mai multor cărți printre care Eugenie, la derniere imperatrice. Printre lucrările cele mai cunoscute se numără Saga Dinastiei de Habsburg, Saga Dinastiei de Windsor și Saga Dinastiei Romanov.

În paginile volumului de față găsim prezentată în detaliu viața frumoasei Sissi sau Elisabeta cum i se spunea la curte, din copilărie până la asasinarea ei. Găsim femeia care domină cartea cu calitățile și defectele ei dar și împărăteasa Elisabeta care aparține istoriei. Frumusețea ei legendară inspiră numeroși artiști, pictori și poeți. Deși considerată cea mai frumoasă femeie a Europei aceasta etichetă nu îi aduce fericirea din cauza restricțiilor pe care le avea. Obisnuită cu libertatea, ca și tatal ei, ducele Max de Bavaria care ura regulile și se simțea bine doar la vânatoare și pescuit, așa și prințesa toată viața a tânjit după o viață lipsită de obligații. Deși în carte este adusă în prim plan iubirea dintre ea și Franz Joseph I, ghicim printre rănduri că tot ce i-a lipsit prințesei a fost libertatea.

Încă de la început, în capitolul introductiv, Jean de Cars reușește să stârnească interesul și admirația. Deși a scris mult despre capetele încoronate ale marilor case regale ale Europei, autorul francez s-a aplecat, în special, asupra destinului familiei lui Franz Joseph I și cu precădere asupra vieții soției sale. Autorul își construiește cu migală eșafodajul, adăugând informații noi cu fiecare capitol.

În primul capitol ni se derulează în fața ochilor copilăria fericită petrecută în Possenhofen a împărătesei, reședința părinților săi iubitori, apoi căsătoria cu Franz Joseph la Viena, în 1854, viața la curte înveninată de împărăteasa - mamă, Sofia, o persoană rigidă, sclava protocolului. În paginile cărții observăm și admirația austriecilor dar mai ales a maghiarilor, cărora le-a redat statutul și demnitatea națională, ea contribuind la constituirea dualismului austro-ungar din 1867, apărând cu pasiune interesele maghiarilor, fără a se gândi la repercursiuni.

Scrisă într-un ritm alert, cartea este însoțită la final și de documente inedite, invitând nu numai la lectură ci și la reflecțe.

Cartea poate fi găsită la Sala de lectură, Împrumut și filiala 6.


Casa regală de Monaco: dinastia strălucirii, tragediei şi scandalului . Autor: John Glatt.

Casa regală de Monaco John Glatt este un autor britanic american, născut la Londra. S-a mutat în 1982 la New York, unde a scris biografii și cărți despre crime adevărate. Are peste 30 de ani de experiență ca jurnalist în Anglia și America, deși a părăsit școala la 16 ani și a avut numeroase slujbe înainte de a se alătura unei echipe de ziariști a unui mic ziar săptămânal. Prima sa carte, Biografia lui Bill Graham a fost publicată în 1981.

"Casa Regala Monaco" este o ediție apărută cu ocazia comemorării a douăzeci de ani de la dispariția prințesei Grace de Monaco.

Montat ca un diamant într-un golf mic, pe Coasta de Azur între franța și Italia, micul principat a înfruntat cele mai aprige furtuni din istoria Europei pentru a-și păstra independența. Familia Grimaldi a intra în istorie în 1927, când Francesco Grimaldi, deghizat în călugăr franciscan, a cerut azil la porțile de piatră ale fortăreței de pe stâncă, pe locul unde se află astăzi Palatul. Grimaldi, cunoscut sub numele de "Il Malizia ", (Francois cel Ranchiunos) atacă și cucerește fortăreața. A doua mare invazie a principatului a fost în 1956, când starul de la Hollywood, Grace Kelly a venit la bordul navei US Constitution, să se mărite cu prințul Rainier și să fie prințesă.

Cartea recomadată are douăzeci și trei de capitole care prezintă de la istoria familiei Grimaldi, la nunta lui Grace Kelly cu prințul Rainier al III -lea, la anii minune petrecuți împreună, la accidentul petrecut împreună cu Stephanie, fiica ei, de la mărturii de la asistente până la o prezentare minuțioasă a principatului și diversele intrigi ale copiilor prințului.

Finalul cărții cuprinde note pentru fiecare capitol, cu diverse informații pentru fiecare povestire sau reacții, precum și un index, în care găsim nume proprii ale persoanelor care se găsesc în ediția recomandată.

Ultimele opt pagini conțin fotografii ale prințesei Grace de Monaco, a familiei Grimaldi, sau ale fetelor lor, Stephanie și Caroline.

Cartea poate fi găsită la Sala de lectură, Împrumut și filiala 2 și 3.


Tocăniță pentru suflet. Autor: Mihaela Bilic.

Tocanita pentru suflet Mihaela Bilic, unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați nutriționiști, născută în Câmpina în 26 mai 1970, a absolvit Facultatea de Medicină și Farmacie, Carol Davila, din București, anul 1996. Și-a efectuat rezidențiatul în cadrul secției Diabet și Nutriție Spitalului Universitar din București, devenind medic specialist în 2002. Din anul 2008, Nihaela Bilic este medic primar în specialiatatea diabet, nutriție și boli metabolice. Dr. Bilic este autoarea mai multor volume de nutriție printre care: "Trăiesc, deci ma abțin", bestseller, vândut în peste 100.000 exemplare, "Sănătatea are gust", o carte de nutriție pentru întreaga familie.

Volumul de față reprezintă un buchet de texte pe care autoarea le-a adunat în urma experienței sale cu pacienții. De la început, propune o abordare diferită a curei de slăbire, parafrazându-l pe Mark Twain care a spus "Să mă las de fumat a fost lucrul cel mai ușor pe care l-am făcut în viață, trebuie că sunt chiar un expert, de vreme ce m-am lăsat de mii de ori". La fel și cu curele de slăbire, pot fi lucrul cel mai ușor din viață, singura condiție e să ne apucăm de ele. Dr. Bilic ne sfătuiește să nu declarăm război mâncării, sau să renunțăm la plăcerile culinare ci să ne împrietenim cu mâncarea. Într-adevăr nimic nu se obține fără luptă dar trebuie să ne ascultăm organismul și vom vedea cât de puțin trebuie ca el să fie satisfăcut.

În capitolele cărții întâlnim numeroase secrete de nutriție și gastronomie, multe sfaturi care susțin moderația, iar în privința piftiei, șampaniei ne dă liber, chiar și la salată de boeuf dacă ne zgârcim cu maioneza.

La final ne prezintă și rețeta tocăniței pentru suflet, dacă sunteți interesați să aflați cartea vă stă la dispoziție la bibliotecă.

Cartea poate fi găsită la Sala de lectură, Împrumut și filiala 1, 2, 3 și 5.

Mihaela Bilic în colecțiile bibliotecii.


În sălbăticie. Autor: Jon Krakauer.

In salbaticie Jon Krakauer este un scriitor american care scrie pentru revista Outside, cunoscut pentru relatările din Into the Air, unde descrie tragicul eveniment petrecut de el pe muntele Everest, el fiiind și alpinist.

"În sălbăticie" s-a menținut peste doi ani pe lista best-seller urilor, filmul omonim, regizat de Sean Penn a fost recompensat cu două Globuri de Aur și nominalizat la două premii Oscar.

Volumul de față prezintă povestea lui Christopher McCandless, o poveste reală și dramatică despre chemarea sălbăticiei, despre un idealist care a dorit să se îndepărteze de civilizație. După ce a absolvit universitatea, si-a donat toate economiile în scopuri caritabile și a plecat să străbata America ajungând până în Mexic.

Krauker scrie romanul, după o minuțioasă documentare, urmărind traseul pe care l-a făcut McCandless, pas cu pas, vorbind cu oamenii cu care acesta s-a intersectat în ultimii doi ani. Vânătorii din Alaska au fost de părere ca tânărul ar fi murit din prostia lui, căci este nepermis să pleci în Alaska fără o hartă bună, fără mâncare și haine suficiente sau fără o busolă. Chris McCandless și-a schimbat numele în Alex Supertrump, a rezistat trei luni în sălbăticia din Alaska, vânând și culegând fructe. Potrivit lui Jon Krauker moartea i-ar fi fost cauzată de o ciupercă formată pe rădăcina cartofului sălbatic, care conținea un alcaloid ce împiedică organismul să mai poată înghiți.

Încercând să îl înțeleagă pe McCandless, Krauker a ajuns să reflecteze asupra unor subiecte mai largi: fascinația pe care o are sălbăticia asupra imaginarului american, vraja pe care o exercită activitățile pline de risc asupra tinerilor, legătura emoțională dintre tați și fii. El introduce în roman, fragmente dintr-o povestire legată de propria lui tinerețe.

McCandless a fost un tânăr extrem de puternic , având o doză de idealism ce nu se împăca cu existenta modernă.

"În sălbăticie este o carte care te inspiră și te pune pe gânduri deopotrivă. Jon Krauker a dat o adevărată fabulă modernă despre confruntarea omului în sălbăticia din el însuși." Marius Chivu, autorul volumului Trei săptămâni în Himalaya.

Cartea poate fi găsită la Sala de lectură, Împrumut și filiala 2, 3, 5 și 6.


Panama Papers: cum îşi ascund banii cei bogaţi şi puternici : cum am găsit miliardele ascunse ale unor premieri, dictatori, funcţionari FIFA, şefi de concerne şi magnaţi - şi banii secreţi din cercul intimilor lui Putin. Autor: BERMAYER, Bastian și OBERMAIER, Frederik

Panama Papers Bastian Obermayer este un jurnalist de investigații din Germania, al ziarului Süddeutsche Zeitung, câștigător al premiului Pulitzer și reporterul care a primit documentele Panama Papers de la o persoană printr-un mesaj de pe laptop; expeditorul prezentându-se ca John Doe, adică a lasat să se înțeleagă că nu dorește să îi fie cunoscută identitatea. John Doe reprezenând la americani, canadieni și englezi, un nimeni, un oarecare. Acel oarecare era dispus să dezvăluie niște secrete, așa că o asemenea ofertă este în măsură să trezească în orice jurnalist de investigație curiozitatea.

Autorul, împreună cu Frederik Obermaier, un alt jurnalist de investigații la același ziar, a inițiat și coordonat revelațiile Panama Papers și au transformat această investigație într-o publicație interesantă, un best-seller internațional, care a fost editată în engleză, spaniolă, franceză și alte câteva limbi internaționale.

Cartea cuprinde 30 de capitole, cu dezvăluiri din interior despre cum multe guverne și corporații s-au implicat în fraude și furturi sistematice, își ascund banii sau îi investesc sub diferite nume inexistente, în statul Panama. Ancheta pornește de la o firmă de avocatură, numită Mossack Fonseca, care se ocupă cu înființarea de firme offshore.

La finalul cărții găsim un glosar unde toate cuvintele necunoscute sunt explicate pe larg cum ar fi: firmă offshore, bearer share, acționari de fațadă, holding și altele. Tot acolo găsim și notele autorilor ce conțin detalii despre anumite informații cuprinse în volum.

Cartea poate fi găsită la Sala de lectură, Împrumut și filiala 2 și 5.


Întoarcerea în Tibet. Autor: Heinrich Harrer

Întoarcerea în Tibet Heinrich Harrer, născut în 1912 în Austria, a fost un sportiv, alpinist, geograf și scriitor, cunoscut ca fiind membru al echipei de patru alpiniști care au efectuat prima ascensiune e versantul nordic al mumtelui Eiger din Elveția. Este cunoscut și pentru cartea sa Șapte ani în Tibet, publicată in 1952, carte care a fost tradusă în toate limbile importante ale Pământului și s-a bucurat de un succes mondial.

Acest volum continuă descrierea experienței lui Harrer cu Tibetul. Cele două cărți nu pot fi comparate, deși amândouă arată ceva din misticul Tibetului. După treizeci de ani, Harrer vizitează din nou Tibetul, în 1982 și scrie volumul de față. El găsește o cu totul altă țară, total diferită de Tibetul liber, care i-a marcat viața, o fantomă a Tibetului fericit din 1950; autorul ajungând acolo cu o excursie de grup, căci de ceva timp, Tibetul nu mai era deschis decât pentru un număr limitat de vizitatori. Ceea ce oferă un plus față de cele spuse despre Tibet în ultima vreme este punerea față în față a situației din trecut și a situației din prezent. Autorul este foarte întristat de cele văzute acolo, cu multe mânăstiri tibetane distruse și localnici resemnați.

Prin această carte, autorul dorește să atragă atenția asupra unor valori culturale foarte prețioase care s-au pierdut și să arate cât de important este să se găsească o cale a salva autonomia și patria acestui popor fascinant din multe puncte de vedere.

În mai multe capitole îl gasim pe Dalai Lama, un personaj care radiază de optimism și are un râs tonic, Tenzing Noray, faimosul șerpaș care a escaladat Everestul cu Edmund Hillary, în 1953, precum și Peter Aufschnaiter, alpinistul austriac cu care Harrer a străbătut drumul spre Lhasa.

"Prin această carte doresc să atrag atenția în primul rând asupra unor valori culturale foarte prețioase care s-au pierdut și să arăt cât este de important să se găsească o cale de a salva autonomia și patria acestui popor fascinant din multe puncte de vedere, un popor al cărui destin m-a impresionat foarte puternic". Heinrich Harrer

Cartea poate fi găsită la Sala de lectură, Împrumut și filiala 2 și 6.


Viața secretă a lui Fidel Castro: 17 ani în intimitatea lui líder máximo, de Juan Reinaldo Sanchez și Axel Gyldén

Viața secretă a lui Fidel Castro Juan Reinaldo Sanchez a fost timp de 17 ani garda de corp cu responsabilități importante a conducătorului Cubei Fidel Castro. A avut gradul de locotenent - colonel. Axel Gylden, născut în 1969 este reporter internațional la L"Express, autorul unei istorii a Braziliei, și coautor al volumului de convorbiri Limonov.

Fidel castro, pe numele său complet, Fidel Alejandro Castro Ruiz, a fost un revoluționar cubanez care a participat la răsturnarea dictaturii lui Fulgencio Batista și transformarea Cubei în primul stat comunist din emisfera vestică. A condus țara 47 de ani din 1959 până în 2006. Pentru o parte din oameni Castro a fost un dictator fără milă și un tiran comunist, pentru alții un liberator, un avocat loial al egalitarismului.

Fără îndoială, Castro a fost una dintre cele mai cunoscute personalități mondiale din a doua jumătate a secolului XX și începutul secolului XXI.

Fidel Castro a fost celebrat ca și erou pentru că a răsturnat regimul lui Fulgencio Batista. El este faimos și pentru barba sa pe care o purta ca pe o emblemă a onoarei, el având rare ocazii să se bărbierească în sălbăticia munților Sierra Maesta unde se afla cu colegii revoluționari. Castro a păstrat barba ca un simbol al triumfului revoluției. În 2006 revista Forbes a publicat un articol consacrat bogăției regilor și dictatorilor lumii. Averea lui Fidel Castro era situată între primele zece. Publicația americană l-a înfuriat pe Castro care a răspuns acestor "infame calomnii" cum că nu deține decât două zeci și cinci de mii euro, adică salariul său lunar. În ce privește afacerile, Fidel gândea uneori ca un pirat din Caraibe, să se situeze deasupra legii, în afara regulilor, să practice contrabanda.

Cartea poate fi găsită la Sala de lectură, Împrumut și filiala 3, 5 și 6.


Viața la 40 de ani, de Cosmin Neidoni

Viața la 40 de ani Cosmin Neidoni s-a născut la Timișoara în 8 martie 1975. A absolvit Facultatea de Filosofie în cadrul Universitații de Vest, fiind apoi bursier Erasmus al Universității din Koln, Germania. A făcut studii de politică europeană în cadrul școlii masterale Jean Monet cu o teză de absolvire despre problematica războiului rece.

Cosmin Neidoni are certe calități de psihoterapeut, el ghicind gândurile femeilor ca și când ar avea un dar deosebit pentru asta. Are o organizare aproape geometrică, este un om simplu, care se bucură de lucrurile mici, care vede dincolo de aparențe. În eseurile sale, regăsim și tema dragostei, care până în urmă cu câteva decenii a fost rezervată poeților și filosofilor. De la Platon, cu a sa iubire absolută, până la Julius Evola, cu a sa metafizică a sexului, aproape toți marii filosofi au reflectat asupra fenomenului de îndrăgostire.

Găsim de asemenea, și îndemnuri către rugăciune, dar nu rugăciunea pentru a cere ceva ci pentru a mulțumi, sau doar pentru a ne apleca capul restabilind echilibrul metafizic al lumii prin recunoașterea zilnică a propriilor slăbiciuni.

Cartea cuprinde și un eseu despre poezie, starea poetică, despre curajul de a fi imperfecți. Găsim aici arhetipurile mari feminine, mama și fiica, bunica, dar și iubita, obiect magic al îndrăgostirii, stare care are propriul eseu "Cum suntem când ne îndrăgostim?", fiindu-i recunoscut în acest fel magia și grația.

Autorul evadează către femeie și împreună cu ea descoperă o altă lume, și de aceea așteptăm pentru ca el ne spune "sunt convins că ne vom revedea" - un eseu ce seamană cu melodia a lui Igor Krutoy - You are my September.

Cartea poate fi găsită la Sala de lectură, Împrumut și filiala 2.


Cine l-a ucis pe John Lennon, de Lesley Ann Jones

Cine l-a ucis pe John Lennon Autoarea, Lesley Ann Jones, este un jurnalist muzical britanic, care a crescut pe lângă marii rockeri ai secolului trecut, care a scris biografiile mai multor rock staruri cum ar fi Freddie Mercury, David Bowie, Kylie Minogue. Scriitoarea a adunat mai multe informații ca să poată scrie biografia lui John Lennon și să apară exact la 40 de ani de la moartea artistului.

John Lennon a fost compozitor, cântăreț, textier, activist și unul dintre fondatorii trupei The Beatles, revelația anilor '60. Născut în 9 octombrie 1940, în Liverpool, a avut o viață agitată și contradictorie. Își schimba constant propria istorie și modul de gândire. Era un rebel, un inadaptat, copil suferind, bărbat furios, personalitate puternică, căutând să fie mereu în centrul atenției. A murit in 8 decembrie 1980, în New York, într-o noapte vijelioasă, când John și Yoko Ono se întorceau cu limuzina, după o sesiune de lucru la studioul de înregistrări, când au ajuns în fața clădirii Dakota și au fost abordați de un necunoscut care avea asupra lui un pistol și un exemplar din cartea lui J.D.Salinger, The veghe în lanul de secară.

Mark Chapman l-a așteptat și a tras cinci gloanțe spre John, patru dintre ele nimerindu-l.

Autoarea trece prin revistă, în cele 21 de capitole ale cărții, anii glorioși ai Beatles-ilor, felul în care au excelat încălcând reguli de structură a pieselor, de compoziție, versuri, de prezentare personală. Insistă pe agerimea minții lui Lennon, pe vulnerabilitatea lui extraordinară, pe curajul de a se juca cu imposibilul. Lucrarea se termină cu câteva pagini unde sunt este descrisă opera cu cele 12 albume Beatles.

Cartea poate fi găsită la Sala de lectură, Mediatecă, filiala 2,5 și 6.


Cazul doctorului Kukoțki, de Ludmila Ulițkaia

Cazul doctorului Kukoțki Ludmila Ulițkaia este una din cele mai cunoscute romanciere contemporane. S-a născut în anul 1943, într-un sat din Urali. Licențiată în biologie la Universitatea din Moscova, lucrează în cadrul Institutului de Genetică. La sfârșitul anilor '70, s-a angajat consilier la Teatrul Evreiesc din Moscova și scrie scenarii de film. Primul său roman, Soniecika îi aduce instantaneu notorietatea, fiind nomimalizat pe lista scurtă la Premiul Booker pentru Literatură Rusă. În 2014 a primit premiul prestigios de stat austriac pentru opera sa.

În cartea recomandată, personajul principal este un doctor ginecolog care se confruntă cu interzicerea avorturilor din perioada stalinistă în anul 1936. El are un dar extraordinar, acela de a vedea în fiecare pacient fiecare boală pe care o are, darul dispărând de fiecare data când medicul întreține relații sexuale; de aceea el evită orice legătură amoroasă până când apare Elena Gheorghievna, actuala soție.

Acțiunea se desfășoară în Moscova și St. Petersburg și cuprinde povestea a două familii unde sunt puse în discuție valori umane și eterne întrebări despre dragoste, iertare, moralitate într-o narațiune care te ține cu sufletul la gură de la prima pagină.

"Cazul doctorului Kukoțki este saga unei generații și o explorare îndrăzneață a memoriei, medicinei, eticii, misticismului și iubirii." - Foreword Reviews

Cartea poate fi găsită la Sala de lectură, Împrumut, filiala 1,2,3,5 și 6.

Ludmila Ulițkaia în colecțiile bibliotecii


Spioana, de Paulo Coelho

Spioana Paulo Coelho s-a născut la Rio de Janeiro, în 1947. Este unul dintre cei mai de succes romaniceri ai lumii, cărțile sale traduse în 81 de limbi și editate în peste 170 de țări, atingând până în prezent vânzări de peste 210 milioane de exemplare în întreaga lume, iar în România de peste un milion de exemplare. I s-au decernat numeroase premii, printre care premiul german Bambi 2001, acordat personalității culturale a anului și premiul italian Fregene penttu literatură și importante distincții. Ideile sale de bază sunt drama și psihologia.

Romanul Spioana este bazat pe fapte reale. Autorul relatează povestea Margaretei Zelle, o dansatoare, devenita celebră sun numele de Mata Hari, în anii Primului Război Mondial.

Povestea începe cu ziua execuției spioanei, 15 octombrie 1917, și continuă cu relatarea evenimentelor din viața dansatoarei, chiar de către aceastea. într-o scrisoare adresată avocatului său, dl Clunet.

Mata Hari s-a născut în Olanda și s-a făcut remarcată la Paris, devenind celebră datorită dansurilor sale vulgare și neobișnuite pentru acea perioadă. A fost amanta multor oameni cu influență și funcții înalte în politica franceză, lucru care i-a oferit statutul de curtezană de lux.

A călătorit foarte mult și fiind mereu in preajma oamanilor importanți și influenți, Mata Hari ajunge în biroul Consulului German de la Haga, Dl. Cramer care îi propune să devină spionul nemților și să afle ce plănuiesc dușmanii francezim sub numele de H21.

Cartea recomandată reprezintă o călătorie în anii Primului Război Mondial, alături de o femeie nedreptățită, fiind o lectură ușoară și captivantă.

Cartea poate fi găsită la Sala de lectură, Împrumut, filiala 1,2,3,5 și 6.


Manual de limba bengali. Autor Bhose Amita

Manual de limba bengali Lucrarea recomandată este concepută ca un îndrumar al limbii bengali contemporane, se adreseaza in special studențilot care frecventează cursuri facultative de limba bengali. Acest manual cuprinde 30 de lecții, însoțite de texte, elemente de cultură și civilizație. Primele patru lecții sunt dedicate scrierii și citirii. Semnele consoanelor compuse se regăsesc abia în lecția XVI, după ce studenții s-au familiarizat destul de bine cu semnele simple.

O caracteristică a limbii bengali constă în a avea două tipuri de conjugare și declinare, unul folosit în literatura clasică, celălalt în limba contemporană scrisă și vorbită. Lecțiile din acest manual tratează gramatica vorbită și a limbii literare curente, în lecția XXVII - a sunt prezentate formele gramaticale clasice.

Manualul de față este primul îndrumar al limbii bengali vorbite pentru studenții străini. De asemenea, studenții vor avea avantajul de a conversa în bengali. Este indicat ca studenții să folosească vocabularul și regulile gramaticale însușite în lecțiile anterioare. Textele din lecțiile a IX-a si a XXVI-a constituie o povestire, al cărui personaj principal este un elev din Calcutta. Apariția manualului vine în întâmpinarea celor care sunt interesați să invețe limba bengali.

Cartea poate fi găsită la Sala de lectură.


Ceaușescu: Ultimul an, de Sorin Şerb

Ceaușescu: Ultimul an Ceaușescu trăise în paradisul său comunist, ținut cumva deoparte de o armată de politruci (membri de partid și activiști de la toate nivelurile, gazetari, factori de influență externă) care trăiau de pe urma revoluției permanente și a terorismului de stat ceaușist. Făcea figură de revoluționar de profesie, i se spunea că este un om nou al unei lumi noi, și în această calitate promitea un viitor luminos al Românieri. Îi plăcea să se creadă o personalitate mondială, la intersecția plăcilor politice mondiale, mediator între Est și Vest și între Nord și Sud. Trăia într-o revoluție permananetă, din care s-a dezmeticit prea târziu. Anul 1989 l-a trezit din acest frumos. Ceaușescu, ultimul an este o lectură care ne ajută să avem o privire de ansamblu față de ceea ce însemna și ajunsese să reprezinte Ceușescu pentru România în anul 1989. Viteza cu care conducătorul lua decizii pentru țară ajunsese egală cu saturația românilor față de acestea. În această carte vom putea urmări evoluția lucrurilor fiind martori la ședințe, vizite și discuții șoptite. Cei care am trăit aceste evenimente ne vom aminti cu indignare sărbătorile care aveau un singur punct central: omagierea lui Ceaușescu.

Această carte nu este o biografie a lui Ceaușescu și nici măcar al ultimului an al dictaturii sale personale ci este carte-document care consemneaza cronologic evenimente majore în care a fost implicat Nicolae Ceaușescu în anul 1989.

Cartea poate fi găsită la Sala de lectură, Împrumut și filiala 2, 3 și 5.

Nicolae Ceaușescu în colecțiile bibliotecii.


Născut într-un ceas bun, de David Lodge

Născut într-un ceas bun David Lodge s-a născut în 28 ianuarie 1935 în sudul Londrei, a crescut într-o familie catolică. La începutul celui de-al doilea război mondial, familia Lodge părăsește Londra, fiind evacuată în Comwall. După terminarea războiului, Lodge a urmat liceul catolic St.Joseph Academy din Londra, apoi, după 3 ani, University College din Londra. Prima operă publicată în 1958 și intitulată About catholic Authors este o operă critică. Primul roman, publicat în 1960, intitulat Picturegoers vorbește despre experiențele legate de copilăria autorului.

Cartea recomandată prezintă memoriile lui David Lodge din 1935 până în 1975. Este o frumoasă incursiune în Anglia secolului trecut. Anglia, în acea perioadă, era dominată de dogma catolică, de constrângeri, de restricții, iar David Lodge le-a simțit pe pielea lui, ceea ce însemna monotonie sexuală, abstinență, chiar cenzură.

Omul din spatele ficțiunii lui David Lodge intrigă, dar nu prin nonconformism, evenimente bizare, întâmplări spectaculoase care să îi fi proiectat traiectoria de scriitor, ci prin simplitatea vieții sale. Printre primele lucruri pe care le aflăm despre Lodge este importanța catolicismului în viața sa, fiind un membru practicant și respectând cu sfințenie dogmele religioase, cel puțin în prima parte a vieții sale. Educația catolică, spre deosebire de James Joyce, scriitorul pe care îl venera, l-a definit în mod pozitiv și i-a stimulat inteligența, deși pe parcursul vieții sale nu ezită să critice irationalitatea din spatele unor practici religioase.

"Lodge își descrie primii patruzeci de ani de viață începând cu nașterea sa la puțin timp înainte de izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, cuprinzând perioada studiilor gimnaziale și universitare, serviciul în armată și cariera universitară și scriitoricească și încheind cu publicarea încununată cu succes a romanului pe care mulți îl consideră capodopera sa, Schimb de dame." The Express

Cartea poate fi găsită la Sala de lectură, Împrumut și filiala 3 și 5.

David Logde în colecțiile bibliotecii


Clubul Bilderberg, Stăpânii Lumii de Cristina Martin

Ajută-te singur, in caz de anxietate socială Cristina Martin, autoare specializată în jurnalism politic și social. Este prima care a îndrăznit să vorbească despre unul din cele mai controversate subiecte ale istoriei noastre recente. Ea mărturisește: "Când am auzit prima dată de Clubul Bilderberg, m-au trecut fiorii. Totul părea mai degrabă ficțiune nu realitate. Am contactat imediat un cercetător despre care știam că îi urmărește de mulți ani și al cărui nume nu îl voi dezvălui pentru a-i proteja viața. El mi-a spus: Bilderberg este un Big Brother - ochiul care vede și controlează totul. Și nu o fac pentru bani, ei deja sunt foarte bogați. Adevăratul lor obiectiv este puterea absolută, forța de a tranforma oameni în sclavi."

Clubul Bilderberg este prima carte scrisă despre puternicul grup care domină lumea și îți controlează viața, fiind rezultatul unor investigații, extrem de riscante, care dezvăluie adevăratele nume și intenții ale membrilor săi. Încă din 1950 au început să aibă în eu loc anual reuniuni internaționale secrete în Europa, SUA și Canada, la care participau cele mai influente persoane din lume - politicieni, reprezentanți ale caselor regale, oameni de afaceri, jurnaliști. Fondatorii și principalii arhitecți ai Grupului Bilderberg sunt David Rockefeller și Henry Kissinger.

Puterea este ceea ce îi unește și îi determină să acționeze. Deși toate acestea pot părea stranii, așa a început totul și așa continuă și azi. Lumea, așa cum arată ea este opera grupului Bilderberg. Membrii săi sunt creatorii actualului sistem de conviețuire, semizeii pământului, așa cum au fost și strămoșii lor în epoci anterioare. Majoritatea oamenilor nu bănuiesc până unde ajung rețelele acestora, iar cei care nu cred în influența lor, nu vor putea să fie convinși din cauza spălării creierelor și radiaților care sunt proiectate zilnic.

Cartea poate fi găsită la Sala de lectură, Împrumut și filiala 2.
Ajută-te singur, în caz de anxietate socială. Autor: Radu Vrasti

Ajută-te singur, in caz de anxietate socială Această carte a fost scrisă pentru a ajuta persoanele timide să se cunoască mai bine, să își afle rădăcinile problemelor și să îi invețe abilități prin care pot face o schimbare benefică majoră. Cartea este scrisă de pe pozițiile experienței lui Radu Vrasi, autorul acesteia, care este de părere că nu există anxietate socială ci doar o medicalizare excesivă a trăsăturilor de timiditate, jenă și rușine, trăsături care sunt prezente în grade diferite la fiecare individ, dar și conform unor consultări bibliografice extinse. Cu toții purtăm mai multe măști pe parcursul existenței noastre cu scopul de a primi aprobarea celor din jur. Emoțiile precum jena și rușinea sunt esențiale pentru menținerea relațiilor interumane. Ele ne determină să ne comportăm moral și adecvat din punct de vedere social.

Cartea nu este de ajutor dacă doar o cumperi, și ocazional citești din ea. Este o carte care conduce de-a lungul unui program riguros, ce necesită motivație și tenacitate, în urma careia fiecare va deveni capabil să înfrunte și să gestioneze problemele astfel încât să aibă o viață mai bună.

Lucrarea cuprinde mai multe instrumente ajutătoare: tabele, grafice și casete recapitulative. Autorul prezintă detaliat și cazuri concrete ale persoanelor care s-au eliberat de anxietate socială urmând programul lui lui de sprijin.

Cartea poate fi găsită la Sala de lectură, Împrumut și filiala 2 și 5.

Dezoltarea personală în colecțiile bibliotecii - aici


Povestea lui Genji. De Murasaki Shikibu
Povestea lui Genji
Povestea lui Genji constituie un cuprinzător tablou de epocă, nu este doar o sursă de informații ci o lucrare literară prețioasă ce își merită pe deplin calificativul de "capodoperă absolută a literaturii japoneze" așa cum a numit Yasunari Kawabata primul roman psihologic al lumii. Deslușim trăiri bine conturate, pe un fundal realist, populat cu personaje incredibile ale căror gânduri și emoții se dezvăluie fără rezerve. Romanul cuprinde 54 de capitole, iar acțiunea se întinde pe parcursul a 75 de ani și implică trei generații și patru domnii.

Din punct de vedera al structurării evenimentelor, autoarea ne surprinde de mai multe ori prin aluzii vagi, ca să aflăm mai târziu răspunsurile la întrebările care ne-au chinuit mai devreme. Uneori lasă impresia că pune memoria sau imaginația cititorului la grea încercare. Dacă unele episoade par răzlețe, conexiunie se fac pe parcurs și vin să întregească unitatea artistică a carei formă este conturată cu grijă.

Povestea lui Genji este un roman cu o multitudine de nume, ranguri ale unor persoane sus-puse, dar și evenimente care se petrec dintr-o regiune în alta. Acțiunea se desfășoară într-un ritm alert, pe alocuri, multe pasaje descriptive în ceea ce privește înfățișarea și îmbrăcămintea personajelor, mai ales ce semnifică culoarea unui kimono, ce efect are asupra bărbaților sau ce semnifică modelul floral.

Povestea lui Genji este pe drept considerată una din cele mai importante creații ale literaturii univesale. Cartea prezintă într-un mod fragmentar povestea vieții prințului Genji supranumit Strălucitorul (Hikaru) și a numeroaselor povești de dragoste. Redactată în perioada Heian, acțiunea este plasată câțiva ani mai devreme și cu toate ca majoritatea personajelor sunt fictive, anumite întămplările povestite fac aluzie la evenimente istorice.

"Murasaki Shikibu urmărește intrigile erotice, urzelile de la Curte, căsătoriile politice, vârtejul de ușurătați și lingușeli din jurul ei cu privirea atentă, uneori ironică, a unei Jane Austen." The New Yorker

Cartea poate fi găsită la Sala de lectură și filiala 5.


Istanbul: oraşul imperial, de John Freely

Istanbul John Freely s-a născut la New York în 1926. A intrat în marina militară americană la 17 ani și a servit în cadrul unei unități de comandă în Birmania și China în ultimele două luni ale celui de-al doilea război mondial. A obținut un doctorat în fizică la New York University în 1960 și a urmat studii postdoctorale la Oxford University. Este autorul a peste 40 de lucrări, printre care mai multe cărți de istorie și călătorie care au cunoscut un mare succes. S-a stins din viață în 2017, numele său rămânând sinonim cu memoria orașului Istanbul.

John Freely a încercat prin această carte să facă o introducere ilustrată în istoria orașului imperial cunoscut rând pe rând ca Bizanț, Constantinopol și Istanbul, capitală a Imperiului Bizantin si apoi al celui Otoman. Este mai degrabă o biografie a orașului în sine și o dare de seamă asupra vieții sociale a locuitorilor săi, de la primele așezări până în ziua de azi. Este de asemenea, un ghid al monumentelor Istanbulului, descrise în contextul istoriei orașului, în special cu referire la rolul pe care ele l-au jucat în viața politică, religioasă.culturală, artistică si socială.

Cartea este utilă in special celor care vor să viziteze Istanbulul. Vizitatorul modern va avea ocazia să își compare impresiile cu cele ale unor călători din alte timpuri, citați în această carte, ale căror comentarii acoperă o perioadă de peste 2000 de ani. Toți locuitorii chiar când se plâng de greutățile și frustrările locuirii în acest oraș, recunosc, până la urmă că se află sub vraja lui, a uneia din cele mai vechi metropole ale lumii.

"Dacă vă gândiți să faceți o vizită la Istanbul, nu plecați fără a citi această carte din scoarță în scoarță cel puțin de două ori." Irish Time

Cartea poate fi găsită la Sala de lectură, Împrumut și filiala 3, 5 și 6.


Vinerea neagră, de Doru Munteanu

Vinerea neagră Doru Munteanu s-a născut în familia unor profesori, la 10 septembrie 1946, în comuna Râciu de Câmpie, județul Mureș. Urmează școala generală și liceul la Colegiul Național Mihai Viteazu din Turda, apoi studii universitare la Facultatea de Filologie din Cluj. După 1969, se stabilește în Brașov și ocupă diverse funcții, lucrând în învățământ și mass-media, conducând în perioada 2006 - 2009, Editura și revista Astra. Intrarea în literatură și-o face cu romanul "Duminica mare" ( Editura Dacia, Cluj, 1983) căruia îi urmează " Vinerea neagră" și "Miercurea regală" la aceeași editură.

Cartea continuă trilogia Zilele Ființei, o trilogie care are rolul de a ne aduce la cunoștiință tot ceea ce ascunde trecutul și tot ceea ce ar trebui să știm despre el. În Vinerea Neagră autorul își etalează talentul cu privire la cunoștințele pe care le posedă, iar faptul că dispune de o trăire de viață vastă ne determină să spunem că acest aspect se reflectă și în paginile cărții, deoarece Doru Munteanu cunoaște o multitudine de innformații pe care ni le împărtășește și nouă.

Horațiu, protagonistul cărții are o fobie față de cuvinte. Nu îi este frică de nimic altceva decât de cuvinte pentru că acestea au o putere catastrofală, mai ales când sunt aruncate fără să fie gândite. Limbajul folosit de autor este unul uzual, cu o tentă ardelenească fapt care reiese și din felul în care în cadrul acestui volum se amintește de Ardeal și de alte orașe din cadrul acestei regiuni, precum Turda.

Făcând referire la perioada comunistă, cartea reliefează o serie de aspecte ce ne aduc la cunoștință o parte din ideile ce se perindă în mintea societății comuniste putând spune că o mare parte din istoria României este consemnată în paginile aceste cărți.

Cartea poate fi găsită la Sala de lectură și filiala 6.


Lebăda neagră: impactul foarte puţin probabilului, de Nassim Nicholas Taleb

Autorul, Nassim Nicholas Taleb, născut în 1960, în Amioun, Liban provine dintr-o familie aristocrată cu rădăcini greco-siriene. A obținut diplomele de licență și de masterat la universitatea din Paris și deține un MBA de la școala Wharton de la universitatea din Pennsylvania (1983). A devenit doctor în științe de management la univeristatea din Paris. În 1998, Taleb și-a schimbat cariera și a devenit cercetător matematic și eseist filosofic în 2006.

Lebada neagră Prima ediție a cărții Lebăda Neagră a apărut în 2007 și a fost un succes. Cea de-a doua ediție a apărut în 2010 și s-a vândut în aproape 3 milioane de copii. Titlul cărții Lebăda neagră provine dintr-o expresie latină scrisă de poetul Iuvenal, care presupune că un om bun este la fel de rar ca o lebădă neagră. Deci o expresie folosită pentru a evidenția imposibilitatea realizării unui lucru. După ce exploratorul olandez Willem de Vlamingh a descoperit lebede negre în vestul Australiei în 1697, expresia a început să fie folosită pentru a defini un lucru imposibil ce poate deveni posibil mai târziu.

Construcția acestei metafore "Lebăda neagră" a pornit de la faptul că oamenii de știință cunoașteau doar lebedele albe, iar când o lebădă neagră a fost descoperită în Australia s-a acceptat ideea fragilității cunoașterii empirice. Taleb insistă mult în cartea lui asupra obsesiei fiecăruia dintre noi de a încerca iar și iar să găsim măcar un element care să fi fost luat în calcul pentru ca apariția persoanei să pară că a fot pregătită conștient. Combinația dintre predictibiltatea scăzută și impactul semnificativ face din Lebăda neagră o mare enigmă iar ideea cărții țintește orbirea noastră în privința aleatorului. Taleb observă că atât oamenii simpli cât și oamenii de știință avem tendința de a acorda importanță detaliilor și de a nu ne concentra asupra evenimentelor majore semnificative.

Lebăda neagră este o carte aparte deoarece vorbește despre o parte a realității care rămâne de multe ori ascunsă. Putem spune că avem o încredere nejustificată în certitudinea fictivă a zilei de mâine și că suntem orbi atunci când este vorba de neprevăzut.

Cartea poate fi găsită la Sala de lectură, Împrumut și filialele 1 și 5.


Femei de seamă din România de ieri şi de azi, de George Marc

Femei de seamă din România
George Marcu, licențiat în 1977 și master în 1999 în istorie, Facultatea de Istorie, Universitatea din București, studii de politologie (1998-2002), Facultatea de științe politice și administrative, Universitatea din București, specialist în istoria medievală românească și universală, și în cea a sud-estului european, este autor al mai multor articole și studii de istorie, politologie și știința educației.

Femei de seamă au existat în România în toate timpurile, dar doar în epoca modernă, acestea au putut pătrunde cu adevărat în spațiul public, odată cu accesul la domenii ale cunoașterii și acțiunii până atunci rezervate bărbaților. Au trebuit, ca pretutindeni în Europa, să își cucerească acest drept printr-o luptă continuă reflectată pe larg în această lucrare.

Rezultatele victoriei lor, vizibile în artă, muzică, teatru, film, literatură, educație, presă, sport, știință, afaceri, diplomație, justiție sau politică au avut repercursiuni asupra întregii vieți sociale. De cele mai multe ori benefice, ele constituinde-se în adevărate modele de urmat pentru noile generații și oferind reale motive de mândrie națională. Tuturor acestora li s-au întocmit fișe cu o structură unitară, după norme ce țin de specificul lucrărilor encicopledice, care impun ierarhizarea după anumite criterii, între care cel mai importantă l-a constituit notorietatea națională și internațională. Structura unei fișe cuprinde numele, prenumele, data și locul nașterii și decesului (unde este cazul), profesia sau funcția deținută, date despre familie, studii, activitatea profesională și importanța în domeniul de activitate.

Dicționarul poate fi citit cu plăcere și interes, de la prima la ultima pagină, ca un roman captivant cu sute de personaje, dar poate fi și numai păstrat în casă pemtru a fi consultat, atunci când vrem să aflăm mai multe despre o anumită scriitoare, sportivă sau cercetătoare.

Cartea poate fi găsită la Sala de lectură, Împrumut și filialele 2, 5 și 6.


Afacerea Jivago: Kremlinul şi CIA în lupta pentru o carte interzisă, de Peter Finn și Petra Couvée

Afacerea Jivago Unul dintre autori, Peter Finn este editor pe subiecte de securitate națională la The Washington Post, iar în trecut a lucrat ca șef de birou la Moscova, pentru același ziar. Petra Couvee este scriitoare și translator și predă în prezent la Universitatea de Stat din Sankt Petersburg.

Romanul nu este numai despre "Doctor Jivago", interzis în Rusia acelor vremuri, dar și o frescă a istoriei, de la Lenin până la Hrușciov, o oglindă a vieții sociale, a relațiilor interumane, a măririlor și decăderilor. Cartea este mai ales depre personalitatea lui Boris Pasternak, poet, traducător, veșnic îndrăgostit, un om care ura să se conformeze tiparelor.

Numele cărții, după propria-i mărturisire, este inspirat de o veche rugăciune ortodoxă. Eroul trece prin toate etapele vieții lui Pasternak, caracterul lui, gândurile lui sunt toate ale scriitorului. Pasternak încearcă cu toată teama să fie echidistant și la un moment dat încetează să mai citească presa și nu răspunde atacurilor făcute de "colegii" lui. Până la urmă descurajat de respingerea de țară, Pasternak dă manuscrisul unui editor italian. Astfel, după lupte îndelungate, diferite piedici, cartea apare în mai multe țări din Europa, în mai multe limbi străine, iar Academia Suedeză îl propune pentru premiul Nobel. Va fi nevoit să refuze această distincție, pentru a nu atrage asupra sa mânia regimului.

"O carte desăvârșită care se bazează pe cercetări minuțioase, Finn și Couvee au preluat un eveniment istoric, complex și dificil, pe care au reușit să îl transforme într-un thriller intelectual. Deși în carte se regăsește foarte multă informație, autorii reușesc să țină povestea sub control menținând un pas antrenant și uneori chiar alert." Washington Post

Cartea poate fi găsită la Sala de lectură, Împrumut și filialele 2, 3 și 5.


Saşenka.Trilogia Moscova [vol.1]. Autor: Simon Sebag Montefiore

Simon Sebag Montefiore este un faimos scriitor britanic, romancier cu succes internațional, istoric și om de televiziune, ale cărui opere sunt publicate în peste 45 de limbi. A studiat istoria la Gonville and Caius College, Universitatea Cambridge, unde a primit titlul de doctor și este Fellow of Royal Society of Literature din Marea Britanie.

Saşenka Sașenka este o lectură accesibilă tuturor, romanul prezintă o poveste care îți taie răsuflarea și care scoate cu multă precizie, la lumină, elementele specifice regimului comunist și a luptei sale pentru putere.

Sașenka este o tânără de bani gata, fiica baronului Zeitlin, un evreu care câștigase destule avantaje cât pentru a fi acceptat în marile cercuri și nu deportat ca ceilalți evrei. Mergea la un colegiu despre care nu avea o impresie prea bună și asista la viața vicioasă a mamei sale, ea fiind o tânără cu puternice idei politice. Idei hrănite de unchiul matern. Nimeni nu și-ar fi putut imagina, că o tânără de 16 ani, îmbrăcată în haină de blană și cu un guler alb de vulpe polară ar putea transporta muniție și să manifeste. Pe asta miza și unchiul Sașenkăi, Mendel, când o recrutează în rândurile lor.

În prima parte a romanului - Sankt-Petersburg, 1916, suntem martorii primilor pași ai Sașenkăi într-o lume pe care crede că o cunoaște, o lume poleită cu aur, unde se toarnă unii pe alții.

În cea de-a doua parte - Moscova, 1939, este înfâțișată o Sașenka matură, soție și mamă a doi copii pe care îi adoră. Partidul îndrăgit ajunsese la putere și îi recompensase pe membrii fideli. Totuși siguranța ei începe să se clatine, când arestările se țin lanț în jurul ei.

Ultima parte este cea în care se face lumină și se smulg adevărurile dintr-un trecut condamnat de alții și de interesele lor meschine.

Din nota autorului aflăm că s-a insipirat din nume reale și a brodat în jurul lor această poveste. A îmbinat elementele descoperite, mărturii, întâmplări și a dat naștere unui roman remarcabil.

Cartea poate fi găsită la Sala de lectură, Împrumut și filialele 2 și 5.


Mintea independentă Mintea independentă: învaţă să trăieşti viaţa în libertate: discursuri OSHO

Învățăturile lui Osho, unii din cei mai cunoscuți lideri spirituali ai secolului XX, răstoarnă tiparele clasice de gândire, provocându-ne la o permanentă punere sub semnul întrebării a certitudinilor și la un proces de conștientizare de sine.

Cărțile din seria OSHO prezintă viziunea acestuia privind cele mai importante probleme pe care și le pun oamenii interesați de știința transformării de sine și de o spiritualitate adaptată la provocările cotidiene ale vieții contemporane.

Volumul de față a apărut în 2019 și se află în Top 100 cele mai populare cărți din România. Osho vorbește despre gânduri și cum toată lumea este plină de ele, ele provenind de la alții de fapt. În această serie de discuții susținute într-o tabără de meditații, Osho descrie ce înseamnă cu adevărat „gândirea”: libertatea de a trăi o viață independentă, în mod conștient și cu încredere în propria experiență. Doar o minte independentă este capabilă să cunoască sufletul. O minte dependentă nu poate privi dincolo de corpul dependent. Vorbește despre viață și moarte și ceea ce considerăm noi viață este o doar o moarte lentă și treptată și că tot ce alergăm noi ne duce de fapt spre moarte.

“Mintea noastră nu a cunoscut libertatea. Nu doar că purtăm aceleași haine precum ceilalți, nu doar că mâncăm ce mănâncă ceilalți ci și gâmdim ceea ce gândesc ceilalți. Și la nivelul gândirii îi urmăm pe ceilalți – iar cineva care îi urmează pe alții, e un un dependent. Așa că la nivelul corpului suntem dependenți, iar la nivelul minții am făcut de asemenea din noi niște dependenți.” OSHO

Cartea poate fi găsită la Sala de lectură, Împrumut și filiala 2.


Manual de farmacologie - Pentru asistenți medicali și asistenți de farmacie de Crin Marcean și Vladimir-Manta Mihăilescu

Manual de farmacologie La lansarea acestei lucrări, autoruii pornesc de la câteva premize pe care le consideră fundamentale:

Prima ar fi aceea că farmacologia nu poate fi studiată și înțeleasă fără noțiunile de bază din anatomie, histologie, fiziologie, bacteriologie și chimie, în consecință autorul și-a permis să actualizeze unele cunoștințe din aceste discipline. A doua premiză ar fi aceea că asistenții medicali cât și asistenții de farmacie depun o activitate practicâ în teren, au nevoie de o farmacologie aplicativă, căreia să îi fie subordonate noțiunile de farmacologie generală, moleculară și de farmacocinetică.

Lucrarea este structurată pe trei secțiuni, și anume:

Secțiunea unu: Farmacologie generală cu capitolele ei de noțiuni introductive, farmacografie, farmacocinetică, farmacologie moleculară și administrarea medicamentelor.

Secțiunea doi: Farmacoterapie cu capitolele despre medicația aparatului digestiv, a bolilor de nutriție, medicația sângelui, a aparatului cardiovascular, dermatologică, medicația aparatului genital, urinar și al glandelor endocrine.

Secțiunea trei: Farmacotoxicologia care cuprinde acțiunile medicamentelor în funcție de vârstă, în timpul sarcinii și al alăptării și reacții adverse ale medicamentelor. Toate aceste informații le găsiți în acest ghid despre medicamente și tot ce ține de farmacie și nu numai.

Cartea poate fi găsită la Sala de lectură, Împrumut și filiala 2.


Scandalul secolului: Scandalul secolului: texte apărute în presă între anii 1950 şi 1984 , de Gabriel Garcia Marquez

Scandalul secolului Lumea îl consideră pe Gabriel Garcia Marquez un romancier extraordinar: îndrăgitul plăsmuitor al lui Aureliano Buendia și al fabulosului Macondo, al iubirii legendare dintre Fermina Daza și Florentino Ariza, al morții lui Santiago Nasar și al colosalului dictator solitar din „Toamna patriarhului”. Pentru toate acestea i s-au conferit în viață recunoașterea cea mai înaltă pentru un literatură, Premiul Nobel, și întreaga Americă hispanică s-a bucurat văzându-l pe „unul din cei șaisprezece copii ai telegrafistului din Aracataca“ la ceremonia de decernare, în fața regilor Suediei.

El este cunoscut și ca prieten și confident al lui Fidel Castro, Bill Clinton precum și al lui Cortazar și al lui Fuentes. La moartea lui, survenită în 2014, la optzeci și șapte de ani, toată lumea a asistat la funeraliile care au avut loc în frumosul Palacio de Bellas Artes din capitala țării de reședință, Mexic.

Această antologie pune în evidență moștenirea jurnalistului Gabriel Garcia Marquez printr-o selecție din articolele pe care le-a publicat. Începe cu tânărul și boemul Gabo, cum i se spunea, din perioada petrecută pe coasta Columbiei, când abia făcea primii pași ca scriitor și continuă timp de patruzeci de ani pâna la jumătatea anilor optzeci, când ajunsese un autor matur și consacrat. Antologia ne dezvaluie un jurnalist cu un stil alert, în perioada sa inițială, glumeț și dezinvolt care cu greu se distinge de cel al operelor de ficțiune.

„Mai presus de toate sunt jurnalist. Toată viața am fost jurnalist. Cărțile mele sunt cărți de jurnalist, chiar dacă nu prea se vede.” Gabriel Garcia Marquez.

Gabriel Garcia Marquez în colecțiile bibliotecii aici.

Cartea poate fi găsită la Sala de lectură, Împrumut, filialele 2, 3 și 6.


Mama, ultima îmbrățișare. Ce ne spun emoțiile animalelor despre noi înșine, Frans De Waal

Mama, ultima îmbrățișare În Mama, ultima îmbrățișare, Frans de Waal explorează bogăția emoțională a vieții animalelor, începând cu Mama, o venerabilă femelă cimpanzeu care s-a atașat profund de scriitor, un fin observator al comportamentului animalelor. Ca student, fereastra laboratorului său dădea spre o grădină zoologică, apoi fiind cercetător vreme de douazeci și cinci de ani la Centrul Național de Cercetare a Primatelor Yerkes, de lângă Atlanta, Georgia, biroul său a avut o poziție asemănătoare. În acest volum, autorul se concentrază asupra expresiilor emoționale, a limbajului corpului și a dinamicii sociale a animalelor. Aceste lucruri sunt asemănătoare la oameni și la celelalte primate, încât competența lui Frans de Waal se aplică în mod egal amândurora, deși activitatea desfășurată de el le privește mai mult pe cele din urmă.

Încă de la început, cercetătorul descrie un episod de încăierare între doi cimpanzei și observă ca la finalul disputei, cei doi se îndreaptă din nou unul spre celalalt, dar în loc să se ia la bataie din nou, ei schițează chiar gesturi de împacare, începând să se lingă reciproc. El continuă cu exemplul reconcilierii a unei reuniuni prietenești după o confruntare si observă ca la fel ca în cazul de mai sus, împacarea devine o interacțiune emoțională. Senzațiile care însoțesc împăcarea-remușcarea, iertarea, ușurarea le sunt cunoscute numai celor care trec prin această situație, noi nu suntem siguri că ceilalți au aceeași senzații ca noi. Mult prea adesea, se va aduce conflictul în discuție cu prima ocazie. Cercetătorul observă că reconcilierea este un fenomen larg răspândit, apare la toate mamiferele sociale, de la șobolani la delfini, de la lupi la elefanți și chiar la păsări.

Posibilitatea ca animalele să trăiască senzații la fel ca noi, îi face pe unii oameni de știință sceptici. Existența senzațiilor presupune un nivel de conștiință pe care unii oameni de știință nu vor să-l recunoască în cazul animalelor.

Studiind intens comportamentul animal și înțelegându-l cu o rară finețe, Frans de Waal a lărgit mult orizontul unei științe - etologia, și în același timp a schimbat perspectiva asupra naturii umane.

Cartea poate fi găsită la Sala de lectură, Împrumut, filialele 2, 5 și 6.


Bijutieri de legendă. Autori: Laurence Catinot-Crost și Bertrand Meyer-Stabley

Bijutieri de legendă "Luxul e un diamant mare cât Ritz-ul! E un diamant cu multilpe fațete, tăiate astfel încât reflexele lor infinite să surprindă și să vorbească." În lumea bijutierilor, exisă cateva personaje care s au detașat evident față de ceilalți: Mellerio, Chaumet, Faberge, Blvgari, Cartier, Van Cleef & Arpels, Harry Winston.

Multe dintre aceste nume s-au născut în lumea pietrelor prețioase, altele au fost atrase frenetic de aur. Profilurile lor diferă, dar toate au o pasiune comună: pietrele prețioase, nestematele, perlele, caratele de toate felurile. Pentru ele cuvântul-cheie nu e niciodată risipă. Toate numele citate în acest volum, evocă o epocă apusă, ale cărei parfumuri subtile continuă să ne seducă simțurile. Profitând de îmblânzirea vechilor standarde ale secolului al XVIII-lea, primii dintre acești creatori și-au dat liber fanteziei, oferindu-ne astfel, piese unice, care le reflectă extraordinarul savoi-faire, dar și sursele de inspirație.

Volumul de față prezintă în scurte capitole, câteva dintre cele mai prestigioase case de bijuterii aflate încă în activitate. Primul capitol prezintă casa de bijuterii Mellerio sau Meller, un nume care a fost franțuzit în secolul al XVII-lea, ce a reușit să traverseze secolele cu un succes răsunător și care a însoțit capetele încoronate ale Europei, totodată continuând să se diversifice.

Următorul capitol vobește despre cea mai veche casă de bijuterii din Place Vendome, numele ei fiind legat pe veci de Napoleon I, și anume Chaumet, urmând ca în următorul capitol să amintească de primul nume care ne vine în minte când evocăm bijutierii de la Curtea Imperială Rusă - Faberge. Lucrarea continuă cu celebra casă Cartier, care în 1997 a celebrat a 150-a aniversare, etalând “Colierul Șarpe", pavat cu diamante, ornamentat cu două smaralde, tăiat în formă de lacrimă si cântărind 206 grame. Urmează istoria casei Boucheron, casa Garrard, al cărei protector a fost fiul cel mare al regelui George al II lea al Angliei, precum și multe alte case de bijuterii celebre.

Cartea poate fi găsită la Sala de lectură, Mediateca, filialele 2 și 5.


Wuhan: jurnal dintr-un oraş în carantină, de Fang Fang

Wuhan: jurnal dintr-un oraş în carantină Fang Fang, născută în 11 mai 1955, este una din cele mai prestigioase scriitoare ale literaturii chineze contemporane. A urmat cursurile de literatură chineză la Universitatea din Wuhan. A început să scrie poezie în 1975, iar în 1982 îi apare primul roman. Romanele, povestirile și eseurile sale au fost traduse în diverse limbi și au primit importante premii naționale. Este considerată o reprezentantă de seamă a curentului neorealist chinez. Ultimul ei roman, Înmormânatea moale, a primit premiul Luyao pentru literatură în 2016, dar a și stârnit numeroase critici interne, fiind considerat subversiv, prin modul în care sunt prezentate dramele umane din timpul reformei agrare înfăptuite în anii 1950 de Partidul Comunist Chinez. În urma atacurilor critice romanul a fost retras din librării.

Asemeni multor centre urbane, Wuhan nu este doar un nod comercial, ci și un centru industrial și sediul unor importante instituții de cercetare și educație. A îndurat vicisitudinile istoriei și a avut parte de vărsări de sânge și de lacrimi. A suferit afrontul de a avea concesiuni străine stabilite aici și a devenit leagănul unor povești legendare de rezistență. A trecut printr-o explozie a sectorului construcțiilor dar și prin ridicola Revolutie Culturală.Toate dotările de care se bucură orice metropolă modernă dar și toate problemele cu care se confruntă marile aglomerări urbane se regăsesc în Wuhan.

Lucrarea de față este de fapt un jurnal al scriitoarei în care expune îngrijorarea ei, a fiicei sale și a întregilor locuitori ai Wuhanului când în timpul Anului Chinezesc, epidemia a explodat, spitalele nu mai făceau față valului de pacienți, întregul sistem fiind adus în prag de colaps. După impunerea carantinei, întregul transport public al orașului a fost suspendat și pentru că majoritatea locuitorilor din Wuhan nu dețin automobile personale, bolnavii au fost nevoiți să meargă pe jos de la un spital la altul pentru a se putea interna. În același timp au aparut în mediul online filmulețe cu oameni care cereau ajutor sau cu medici epuizați. Acest jurnal a devenit singura formă de eliberare psihică a scriitoarei devenind, deocamdată, un nesfârșit “work-in-progress”.

Cartea poate fi găsită la Sala de lectură și Împrumut.


Francmasoni şi patrioţi: francmasoneria, idealul naţional şi realizarea Marii Uniri, de Mircea Alexandru Birţ, Tudor Sălăgean (coordonatori); autori: Mircea Alexandru Birţ, Daniel Hrenciuc, Gelu Neamţu, Tudor Sălăgean, Mircea Vaida-Voevod, Varga Attila.

Francmasoni şi patrioţi Volumul de față reunește lucrările Simpozionului organizat de Societatea “Simion Bărnuțiu” din Cluj Napoca, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la înființare și a sărbătoririi Centenarului Marii Uniri. Simpozionul îi este dedicat lui Simion Bărnuțiu, cunoscut om politic, filozof, pedagog, profesor, luptător neobosit pentru drepturile românilor, inițiat în francmasonerie, născut pe meleaguri sălăjene, care a contribuit la dezvoltarea învățământului universitar din Moldova pâna la moartea sa. Simion Bărnuțiu a fost un autentic tribun al independenței României, un avocat al drepturilor și libertăților poporului român, un precursor al Marii Uniri. Se vorbește de Alexandru Vaida-Voievod care a amintit in biografia sa de anumite sensibilități climatice printre care că nu se știe dacă personalitați precum Ioan Budai-Deleanu și Simion Bărnuțiu au fost francmasoni, dacă depuseseră jurământul frăției, dar este neîndoielnic prin ceea ce au scris și rostit, prin ceea ce au trăit că gândeau în spirit masonic.

În ceea ce privește apartenența la francmasonerie a unor personalitați politice din România și a impactului pe care l-au avut la conferințele de pace și la tratatele semnate, lucrările încearcă să surprindă contribuția masoneriei în mod real. Personalitățile prezentate nu erau masoni în timpul Primului Război Mondial, dar au devenit ulterior, participând sub diferite forme la Marele Război, la realizarea Marii Uniri.

Un lucru este cert, acela că personalitățile prezentate aici au câteva trăsături definitorii: patriotism înflăcărat, un atașamant de neclintit față de valorile umaniste precum și dedicarea vieților lor în progresul societații.

Cartea poate fi găsită la Sala de lectură și Împrumut.


Cele două vieţi ale lui Zidane, de Jean Philippe și Patrick Fort

Cele două vieţi ale lui Zidane Jean Phillipe este un jurnalist premiat al ziarului Nice Matin care i-a urmărit cariera lui Zinedine Zidane, încă de la primele meciuri din liga franceză de fotbal, el fiind omul din spatele documentarului "Une equipe de reve", filmat în 2005 şi 2006, cu aprobarea lui Zidane.

Patrick Fort este unul din cei mai cunoscuţi jurnalişti sportivi din Franţa, fost corespondent al AFP Madrid timp de 5 ani perioadă în care a avut multe discuţii cu marele campion cât timp acesta a jucat pentru la Real Madrid.

Cartea este o biografie a fotbalistului publicată în 2018 la editura Ebury Press. Zinedine Yazid Zidane a fost un fotbalist francez de origine algeriană, considerat unul dintre cei mai talentați jucatori de fotbal din lume. De-a lungul carierei sale s-a remarcat prin câştigarea numeroaselor trofee printre care Cupa UEFA Intertoto cu Bordeaux şi Juventus Torino, Campionatul Italiei de două ori, Super Cupa Europei cu Juventus și Real Madrid, Campionatul Spaniei şi multe altele.

Cunoscut și sub apelativul de Zizou, Zidane a reprezentat Franţa în 108 meciuri marcând peste 30 de goluri. În 1998 a câştigat Cupa Mondială găzduită de Franţa iar cariera sa s-a terminat cu Cupa Mondială 2006 din Germania unde Franţa a pierdut finala jucând cu Italia.

Cartea de faţă este o lectură excelentă pentru orice fan al lui Zidane şi nu numai. Este recomandată pentru orice iubitor de fotbal care vrea să descopere viaţa şi cariera în amănunt a unuia dintre cei mai talentaţi jucători de fotbal ai epocii noastre.

Cartea poate fi găsită la Sala de lectură, Mediateca, filiala 2 și 6 .


Teatrul ca joc și metodă de formare, de Alinei-Maria Moldovan

Teatrul ca joc și metodă de formare Volumul Alinei-Maria Moldovan se încadrează în aria pedagogiei teatrale, autoarea propunându-și să evite discursul subiectiv. Ea a apelat la instrumente proprii cercetării teatrale, pedagogiei, psihologiei și psihosociologiei.

Cartea de față este formată din trei capitole: Teatrul și pedagogia, Obiectul pedagogiei teatrale și Mijloace ale pedagogiei teatrale, la care se adaugă o Introducere, Din experiența personală, Bibliografia și Anexele, oferind lucrării un contur clar, precis.

Autoarea nu s-a rezumat la o simplă parcurgere și aducere la zi a cercetării în domeniu. Obiectivul major l-a reprezentat trecerea la o etapă exploratorie, ceea ce a condus la elaborarea unei veritabile teze utile teatrului și deopotrivă pedagogiei teatrale prin concluziile și rezultatele obținute.

Lucrarea este rezultatul unei intense preocupări cu privire la rolul teatrului în societate, dincolo de teatru ca spectacol, acolo unde procesul de creație întâlnește jocul, analiza și introspecția psihologică. Adresându-se tuturor persoanelor dornice să se informeze și să înțeleagă mecanismele sau să experimenteze tehnici specifice acestui domeniu, lucrarea își propune să identifice angrenajele definitorii, obiectele și mijloacele pedagogiei teatrale și să atragă atenția asupra posibilităților de care dispune teatrul ca joc și metodă de formare.

Cartea poate fi găsită la Împrumut și Sala de lectură.


Masca. Autor: Ioan Paler

Prozator, esest și istoric literar, membru al Uniunii Scriitorilor din România, a debutat în 1977 cu amplul eseu Cioran - scepticul din Montparnasse (devenit ulterior, Introducere în opera lui Emil Cioran. Carte pubicată la editura Paralela 45 în anul 1997).

Este autorul a trei volume de proză: Viață de sertar - roman, 2003, Colecționara de tristeți - roman, 2006 și Povestiri bizare - proză scurtă, 2015. Preocupat deopotrivă de critica și istoria literară, Ioan Paler a scris și publicat volumele Romanul românesc interbelic în 2010 și O istorie a eșecurilor din literatura română în 2010. A mai publicat volumul de versuri Neliniști pasagere în 2019, carte apărută la Libris Editorial. Timp de trei ani de zile a deținut rubrica permanentă de istorie literară din cadrul revistei ASTRA din Brașov. A colaborat și la apariția a numeroase volume colective de critică și istorie literară.

Masca Romanul Masca a apărut în anul 2020 la editura Creator. Este o poveste ce îmbină viețile celor două personaje principale. Sofia, o programatoare care lucrează la o firmă importantă de IT se confuntă cu depresia devenind pacienta lui Sabin Maican, un psihoterapeut care se confruntă cu probleme de sexualitate și încearcă, la rândul lui, să îl scoată din depresie pe partenerul de viață prin expunerea sistemului de valori și raportarea la lumea din jur. El le explică că nu trebuie să rămână cantonați în ideea că dezechilibrul este în capul lor ci în faptul că în sistemul lor de valori nu trebuie să caute lucruri materiale.

Este o carte de actualitate tratând problema homosexualitații precum și problema standardelor actuale, în zilele noastre ești apreciat dacă ești bine situat, ești iubit dacă arăți bine, ești căutat dacă te evidențiezi în profesia ta, ești bine văzut dacă ai relații sus-puse etc. Toate aceste necesități actuale exercită o presiune asupra individului și astfel viața nu mai devine o luptă pentru supraviețuire ci o goană permanentă pentru a îndeplini aceste visuri ale omului postmodern.

Personajul Sabin Maican crede că ar trebui să se facă eforturi în direcția îmbunatățirii unor segmente ale culturii noastre, pe scurt, cultivarea empatiei la nivelul relațiilor interumane și al altruismului. Este un roman captivant care te atrage de la primele pagini și te pune față în față cu problemele societății actuale.

Ioan Paler în colecțiile bibliotecii.

Cartea poate fi găsită la Împrumut și Sala de lectură.


Parteneriat școală – familie. Organizarea activităților de dirigenție și comunicarea cu familiile elevilor, de Maricica Dănuța (Bîtcă) Bunghez

Parteneriat școală – familie Lucrarea scrisă de doamna profesoară Bîtcă Maricica Dănuța ne propune o deplasare de la relația școală-familie la cea de parteneriat, deoarece școala și familia ar trebui sa funcționeze în parteneriat.

Autoarea prezintă într-o manieră sintetică principalele evoluții ale școlii actuale cât și cele ale familiei contemporane, analizând măsura în care acestea afectează educația elevilor, formarea personalității acestora, mai ales în plan social. Primul capitol pune accent pe cei doi piloni ai socializării și învățarii sociale aflați într-o relație de complementaritate și de competiție.

AL doilea capitol pune accent pe specificul orei de dirigenție, pe rolul pe care acesta îl are în optimizarea rezultatelor școlare, precum și în integrarea socială a elevilor, viitori adulți care își profilează personalitatea prin raportare la valori și norme consacrate dintr-o perspectivă națională dar si multiculturală.

Al treilea capitol reprezintă partea practică a lucrării, cercetare efectuată la Școala Gimnazială "Simion Mehedinți" din Soveja. În concluzie, e nevoie de un învățământ de calitate pentru a forma caractere, oameni capabili să răspundă la provocările viitorului.

Cartea poate fi găsită la Împrumut și Sala de lectură.


Regula de 5 secunde, de Mel Robbibs

Regula de 5 secunde Mel Robbins este vlogger, antreprenoare de succes, autoare de bestselleruri, analist juridic pentru CNN, gazda unor emisiuni de radio și TV de mare audiență și redactor colaborator la revista SUCCES. Printre companiile care folosesc Regula de 5 secunde se numără Microsost, Xerox, Johnson&Johnson, Nestle dar și prestigioase instituții de educație, precum Harvard Business School.

Citind această carte veți descoperi că în doar 5 secunde se poate recăpăta încrederea în propriile forțe, se poate scăpa de îndoială și tergiversări, se poate învinge teama și incertitudinea, te poate impulsiona să îți împărtășești ideile cu curaj.

Mel Robbins povestește întâmplari captivante și anecdote încântătoare dar și concepte ale etologiei pentru a demonstra câtă forță poate declanșa o clipă de curaj. De asemenea, se poate folosi regula pentru a te auto-monitoriza și a controla emoțiile. Directorii executivi de la unele dintre cele mai mari branduri din lume, folosesc această regulă pentru a-și ajuta managerii să se schimbe, să impulsioneze vânzările, să stimuleze echipele și să evolueze.

Autoarea a găsit ideea regulii de 5 secunde, în timp ce privea o reclamă TV care arăta o lansare de rachetă în spațiu numărând de la 5 la 0, în practică, asta însemnând că dacă ai un impuls să lucrezi la obiectivul tău, trebuie să acționezi în 5 secunde, altfel creierul nostru va tinde să renunțe la această idee.

„Toate visurile noastre pot deveni realitate, doar să avem curajul să le infăptuim”. Walt Disney

Cartea poate fi găsită la Împrumut și Sala de lectură, filialele 2, 3 și 5


Training creativ: sociodrama şi consolidarea echipei, de Ron Wiener

Training creativ „Această carte a fost scrisă pentru a ajuta profesori, traineri, consultanți, manageri și pentru oricine dorește să influnțeze sau să ajute grupuri sau echipe. Scopul acestei cărți este de a transforma activitatea de training într-o experiență motivatoare și creativă unde învățarea devine relevantă și trainică.” Ron Wiener

Lucrarea lui Wiener analizează cum este important să evolueze trainingurile, ce este de făcut în cazul echipelor care suferă un blocaj și pune într-o lumină nouă folosirea sociodramei ca instrument de trainig.

Bazată pe îndelungata experiență a autorului ca psiholog comunitar, consultant de training și practician al sociodramei, aceasta carte demonstrează cum intervențiile creative în cadrul grupurilor pot produce cele mai bune rezultate de training. Dacă sunteți trainer sau consultant organizațional sau o persoana ce lucrează cu grupuri aveți ocazia, citind această carte, să descoperiți metode practice de creare a spațiului sigur și creativ care să faciliteze invățarea, conștientizarea, cunoașterea și dezvoltarea grupului sau echipei.

În scopul de a fi parcursă cu ușurință, această carte este alcătuită din trei părți separate, fiecare din ele fiind un modul de sine stătător.

Prima parte este scrisă pentru cei care formează în toate domeniile de activitate și precizează aspecte ce țin de pregătirea și implementarea noilor cunoștințe, deprinderi și atitudini.

A doua parte este dedicată echipelor și modului în care se poate face consultanță cu scopul însănătoșirii acestora, consultantul având rolul de "team-doctor".

Partea a treia este dedicată exclusiv sociodramei vazută ca metodă de învățare socială care poate fi aplicată în prelucrarea evenimentelor traumatice la nivel de grup mare, a explorării unor modalități noi de comunicare.

De experiența lui Rob Wiener au beneficiat mai multe persoane din România, în perioada 2009 – 20212 fiind organizate la București cursuri cu specialiști din diverse domenii de activitate: sănătate, social, educațional, sport, teatru, formarea adulților, consultanță organizațională etc.

Cartea poate fi găsită la Împrumut și Sala de lectură, filialele 2 și 5


Noapte la Lisabona, de Erich Maria Remarque

Erich Maria Remarque, născut Erich Paul Remark, este un scriitor german cunoscut în primul rând datorită operelor sale ce tratează în principal subiecte legate de cele două războaie mondiale. Printre cele mai cunoscute creații ale sale se numără: Nimic nou pe frontul de vest, Arcul de triumf, Soroc de viață și soroc de moarte.

Noapte la Lisabona Înca din anii studenției, Erich Maria Remarque s-a înrolat în armata germană, unde luptă în Primul Război Mondial și este rănit de cinci ori. După război, începe să scrie la primul său roman, în același timp încercând să se întrețină, fiind pe rând, profesor, pietrar, jurnalist sportiv. În 1929, publică în Germania, sub titlul “Pe frontul de vest, nimic nou”, cartea ce va deveni, “fără îndoială, cea mai bună poveste despre Primul Război Mondial”.

Aceeași temă se regăsește și în această carte(apărută în 1962), fiind vorba despre o poveste de dragoste din timpul celui de al doua confruntări mondiale, când razboiul cuprinsese deja o mare parte a Europei. Singura speranță a miilor de refugiați este visul de a fugi în America.

În 1942, doi refugiați germani își împărtășesc în Lisabona drumul sinuos care i-a adus acolo, împărțind speranțe dar și multă teamă, experiențe din închisori precum și senzația obsesivă că sunt urmariți. Unul dintre ei mai are o speranță în ultimul vapor care pleacă spre America, celălalt pierzând orice nădejde se scufundă în amintiri propunându-i companionului său ca în schimbul biletelor si a vizei spre visul său, America, să-i asculte povestea de viață pe care a trait-o cu soția sa, adevărate aventuri prin Europa în fuga de Gestapo.

O poveste care te ține cu sufletul la gură, plimbându-te printre iubire, prietenie și o viață trăită la maxim.

Erich Maria Remarque în colecțiile bibliotecii.

Cartea poate fi găsită la Împrumut și Sala de lectură, filialele 2, 3 și 5


Iubindu-l pe Pablo, urându-l pe Escobar: incredibila poveste de dragoste dintre narcotraficantul cel mai căutat din lume şi cea mai mare vedetă din Columbia - Virginia Vallejo

Volumul de față este o impresionantă confesiune despre povestea de dragoste dintre jurnalista Virginia Vallejo și Pablo Escobar „Regele cocainei”, un traficat de droguri, cu dorinte de om politic ce manevra ițele unei lumi de o bogăție inegalabilă. Banii proveniti din traficul de cocaină se îndreptau spre campania electorală a diverșilor candidați la președinție preferați de el sau diferitelor proiecte caritabile pe care acesta le susținea în orasul natal, Medellin din Columbia.

Iubindu-l pe Pablo, urându-l pe Escobar Virginia Vallejo era deja o jurnalistă celebră în țara ei, avea propriul canal de televiziune, împreună cu o colegă de-ale ei, iar în 1981 a fost singurul jurnalist columbian, care a fost trimis la Londra pentru a transmite în direct de la nunta prințesei Diana. Jurnalista era cunoscută ca singura care putea să îl tempereze și să îl oprească pe Pablo de la toate ticăloșiile pe care intenționa să le pună în practică. Ea a ajutat la prinderea lui pentru că era singura care știa cum gândește si cum acționează.

L-a cunoscut pe regele cocainei, la moșia acestuia, celebra Hacienda Napoles, în 1983, fiind invitată cu iubitul de atunci, nepotul fostului președinte și cu câțiva prieteni. Pablo a intrat în viața acesteia, salvând-o de la înec, el fiind singurul care a observat semnele făcute din vâltoare, ceilalți crezând ca îi salută. Tot el s-a ocupat și de divorțul ei de cel de-al doilea soț, convingâdu-l să semneze actele așa cum a știut el mai bine.

Apărut în 2007, la un an de la fuga Virginiei Vallejo în Statele Unite ale Americii cu ajutorul celor de DEA și Departamentul de Justitie, a avut efecte majore în țara natală, justiția din Columbia redeschizând cazurile asediului de la Palatul de Justiție din 1985 și asasinarea candidatului la președenția Columbiei Luis Carlos Galan din 1989.

În carte este descrisă relația amoroasă dintre cei doi, evoluția uneia dintre cele mai sinistre minți criminale ale timpului nostru, capacitatea sa de a semăna teroare și de a genera corupție. Aparitia și dezvoltarea cartelului de la Medellin, legăturile dintre afacerile ilicite ale lui Pablo Escobar și unii șefi de stat, atacul asupra Palatului de Justitie, asasinatele cărora le-au căzut victime candidați la prezidențiale și perioada atacurilor teroriste dintre 1988 -1993, toate sunt trate în volumul de față.

A fost tradusă în 15 limbi și portretizată în filmul Loving Pablo, personajul Virginiei Vallejo fiind intepretat de Penelope Cruz.

Cartea poate fi găsită la Împrumut și Sala de lectură, filialele 2, 3, 5 și 6


Blestemul Svetlanei Blestemul Svetlanei: povestea fiicei lui Stalin de Beata de Robien

“Ce ciudată a fost soarta acestei fetițe care a trăit cele mai negre vremuri și nu și-a dat seama cu adevărat de asta decât atunci când s-a exilat în Statele Unite ale Americii. O viață tristă, melancolică, magistral povestită.” Francois D”Orcival, Revue des deux Mondes

Beata de Robien reconstituie destinul tragic al unei fiice al lui Iosif Visarionovici Stalin, o femeie pentru care viața a însemnat în primul rând perepetua căutare de sine și fuga de umbra tatălui.

Viețile celor trei copii pe care i-a avut Stalin au fost problematice, fiind influențate într-o manieră decisivă si negativă de filiația cu zeul Uniunii Sovietice. De astfel, într-o tiranie atât de sângeroasă și completă care a reușit să reprime zeci de milioane de oameni, și chiar să se extindă, nici nu se putea ca cei trei copii ai lui Stalin să nu fie afectați psihic de statutul dobândit din naștere.

Dinamicul volum al scriitoarei Beata de Robien, dedicat memoriei bunicului său polonez, care a supraviețuit 12 ani Gulagului sovietic, retrasează nefericita viață a fiicei lui Stalin, din primii ani de copilărie la obscurul sfârșit din 2011, care a avut loc, în mod paradoxal, în Statele Unite, într-un azil pentu oameni săraci dintr-un orășel din Wisconsin. Ea a fost căsătorită legal de patru ori, având trei copii cu tați diferiți.

Cartea are la bază o mare varietate de surse: documente recent declasificate ale serviciilor secrete americane, fotografii și documente de arhivă păstrate în Polonia și Rusia, mărturii și scrieri ale Svetlanei, ale rudelor, cunoscuților și ale prietenilor săi, corespondență inedită, bogată istoriografie despre perioada comunistă. Autoarea le valorifică într-o narațiune ce depășește granițile biografiei, fâcănd din proganista ei eroina unui roman complex, psihologic, sagă de familie, istoric, polițist, un roman de dragoste.

Cartea poate fi găsită la Împrumut și Sala de lectură, filialele 2, 3 și 5


Educatia digitala Educaţia digitală, volum coordonat de Ciprian Ceobanu, Constantin Cucoş, Olimpius Istrate, Ion-Ovidiu Pânişoară.

Volumul de față se poziționează în contextul schimbărilor economice și culturale influențate de noile metode ale tehnologiei în majoritatea domeniilor. Ea reprezintă concretizarea unui proiect mai vechi privind impactul si funționaliatea noilor tehnologii asupra parcursurilor de formare dar și un răspuns la o presiune urgentă de a găsi soluții la situația de criză din ultimele luni.

Autorii prezenți sunt atât factori responsabili cât și actori importanți în derularea celor mai bune parcursuri pedagogice care asigură formarea inițială și continuă a viitorilor profesori.

Acest volum reunește contribuțiile mai multor specialiști în științele educației care converg spre ideea că învățarea în societatea de astăzi presupune o nouă perspectivă asupra conținuturilor învățării prin integrarea oportunităților aduse de noile tehnologii de informare și comunicare.

În cele cinci părți ale lucrarii de față, autorii tratează subiecte ca: perspective socioculturale privind utilizarea tehnologiei în educație, ipostaze ale învățării asistate de tehnologie, m-learning și u-learning, platforme de învățare online, tehnologia ca suport educațional și specificitatea procesului didactic în era tehnologică.

În contextul evenimentelor actuale, autorii își doresc să răspundă la întrebări precum: cum și cât de mult se va regăsi educația tradițională în cea de la distanță, cum să elimine sau să atenueze inegalitățile de acces sau întrebuințare a tehnologiei în rândul elevilor, care este încărcarea optimă de natură tehnologică a procesului educațional, cum va arăta ”noua normalitate” educațională și multe altele.

Acest volum oferă un plus de informație pentru identificarea unor soluții alături de alte resurse valoroase puse la dispoziție cadrelor didactice în aceste zile. Evenimentele recente ne-au arătat că ne aflăm în fața unor provocări majore și digitalizarea educației poate să fie o soluție pentru a flexibiliza modalitățile de abordare și de adaptare la acest viitor. Ne aflăm în fața unui mediu nou, care forțează oarecum cunoașterea să se plieze pe alte coordonate epistemice (de pildă pe structuri de idei, pe înțelegere sau operare cognitivă, pe abordări interdisciplinare).

Cartea poate fi găsită la Împrumut și Sala de lectură, filialele 2, 3, 5 și 6


Frica portarului înaintea loviturii de la 11 metri (titlu original în germană: Die Angst des Tormanns beim Elfmeter) - Peter Handke

Născut în decembrie 1942, Peter Hanke este cunoscut și ca novelist, scenarist, traducatori, poet, regizor de film și scenarist. Deși a început studiile de drept la Universitatea din Graz, le-a abandonat după publicarea primului său roman Die hornissen.

Câștigător al premiului Kafka în 2009, în 2019 câștigă premiul Nobel pentru literatură, decizie neîmpărtășită de către unii membrii ai lumii academice ca urmare a adeziunilor și declaraților sale în privința războiuliu din fosta Iugoslavie și suportul acordat lui Slobodan Milosevic.

Peter Handke și-a câștigat reputația de scriitor important cu o serie de romane și piese de teatru vehemente și ostile: Insultarea publicului (Publikumsbeschimpfung), Kaspar, Frica portarului înaintea loviturii de la 11 metri, Scurtă scrisoare pentru o lungă despărțire. Eliptice și totodata atât de directe, aceste creatii au exprimat preocupari cu precadere postmoderne, de pildă obsesia (sau de-a dreptul dezgustul) față de felul în care limbajul însuși definește și constrânge potențialul uman.

Frica portarului înaintea loviturii de la 11 metri Frica portarului inaintea lovitruii de la 11 metri, o nuvelă scurtă scrisă în 1970 și ecranizată în 1972 de celebrul regizor german Wim Wenders, este povestea dramatică și înduioșătoare a înstrăinării, fiiind primul său mare success în literatură. Joseph Bloch, protagonistul romanului, instalator şi fost portar de fotbal, află, într-o dimineaţă, că a fost concediat. Având acum destul timp la dispoziţie, colindă străzile oraşului, doarme în hoteluri, merge la film. Totul îi pare lipsit de sens, iar oamenii, nişte prizonieri ai convenţiilor și cedând unui impuls de moment, rod al unor tensiuni acumulate de-a lungul zilelor trecute, comite o crima. Alienat și monomaniacal, Josef Bloch cutreieră satele de la granița austriacă unde se ascunde după crima comisă care, aparent, nu îi stârnește nici o trăire. Lipsit de capacitatea de a decoda realitatea așa cum o fac ceilalți, el își construiește cu obsesivitate propriul set de semnificații prin care încearcă să își valideze existența și să simuleze normalitatea. Handke nu face o considerație de ordin psihologic asupra personajului său nicăieri de-a lungul romanului, ci îi construiește alienarea uzându-se aproape în totalitate de descrierea a ceea ce observă privirea lui Josef Bloch.

Roman al însingurării, al absurdului, portretizarea și decăderea mintală a ucigasului amintește de romanul Străinul a lui Albert Camus.

"E caraghios să-l vezi pe portar fără minge, dar alergând încoace şi încolo, în aşteptarea mingii" Joseph Bloch

Peter Handke în colecțiile bibliotecii aici.

Cartea poate fi găsită la Împrumut și Sala de lectură, filialele 2, 3 și 5.


Psihoterapia online Psihoterapia online. Teorie şi practică: intervenţii individuale, familiale, de grup şi organizaţionale oferite prin internet, de Haim Weinberg şi Arnon Rolnick

Această lucrare este scrisă de terapeuții Haim Weinberg și Armon Rolnick. Haim Weinberg este psiholog și psihoterapeut de grup, a coordonat o colecție de cărți despre inconștientul social și a scris articole și volume dedicate grupurilor online. Armon Rolnick, este psiholog clinician interesat de utilizarea tehnologiei în psihoterapie. Este supervizor în TCC și biofeedback și conduce o clinică în Tel-Aviv care integrează diferite abordări psihoterapeutice.

Apărută în iunie 2020, este o carte de actualitate în contextul pandemiei actuale în care autorii descriu aspectele teoretice și practice ale psihoterapiei individuale de familie și de grup desfășurate la distanță prin intermediul ședințelor online. Ea oferă practicienilor din domeniul sănătații mentale o prezentare a modului în care pot folosi instrumentele online pentru a ușura intervenția psihologica, punând la dispoziție informații despre procesele specifice care apar în cazul psihoterapiei online. Această carte reprezintă un ghid valoros pentru psihologii, terapeuții si consilierii care sunt interesați să ofere servicii online.

Împărțită în patru secțiuni, volumul de față tratează subiecte ca: terapia de cuplu și familie, dialectica digitalului, terapia de grup, cyber-supervizarea în psihoterapie, psihoterapia senzorimotorie. Una din particularitățiile aceste cărți, ce o face cu siguranță inovatoare și nu este inclusă în mod obișnuit alături de tratamentele psihologice, este secțiunea dedicată consultanței de la distanță. Una din sarcinile lucrarii prezentate este aceea de evidenția dimensiunea interpersonală a muncii online în domeniul organizațional.

Autorii se concentrează, în principal, asupra terapiei online, deși există cateva capitole în care se discută despre terapia bazată pe mesaje scrise pe forumuri sau pe chat, interesul principal se îndreaptă spre tehnologiile mai avansate care aduc ședințele mai aproape de realitate.

"Este mai ușor să te păcălești singur online? Nu e mai ușor, ci mai diferit. Ființele umane sunt, de fapt, viclene. Sunt pricepute la „a se ascunde". Dacă au fost abuzate sau maltratate, trăiesc un conflict profund în această privință. Pe de o parte le e rușine și doresc să se ascundă de problemă, pe de altă parte doresc să fie tratate empatic și recunoscute ca supraviețuitori. Oamenii se pot „ascunde" într-o terapie de grup realizată în persoană – dar a fi online oferă noi dimensiuni acestei „ascunderi"." - Autorii

Cartea poate fi găsită la Împrumut și Sala de lectură.


culorile Culorile: pasiune şi mister, de David Scott Kastan și Stephen Farthing

Un scriitor (David Scott Kastan) și un pictor (Stephen Farthing) și-au propus să analizeze culorile din mai multe perspective: istorice, literare, culturale, antropologice, filosofice, politice și științifice. A rezultat o carte prețioasă care-ți prezintă lucruri nebănuite despre lumea culorilor.

Volumul de față și-a făcut debutul în 2007, într-un restaurant din satul Amagansett, din Long Island, acolo unde un prieten comun i-a pus față în față pe cei doi autori. Cei doi au găsit o vastă tema de interes comun, desi unul era scriitor și celălalt pictor, descoperând astfel că scriitorul era interesat de pictură iar pictorul era interesat de scris. Cei doi s-au hotărat astfel că merită efortul de a scrie o carte, documentându-se temeinic, punând cap la cap informații și experiențe, rezultând această lucrare. Cei doi au pornit la drum din fața unui set de desene întunecate din muzeul Van Gogh.

Structurat pe zece capitole, volumul analizează “felul în care noi modelăm culorile” și felul în care “culorile ne modelează pe noi” în funție de epoci și culori.

Cartea este plină de informații interesante, de conexiuni între fizică și istoria artei, între teoriile unor gânditori precum Johann Wolfgang von Goethe și picturi dumnezeiesc de frumoase precum frescele lui Giotto din Capela Scrovegni, Padova. Toate capitolele, superb ilustrate – ce pot fi citite în ordine aleatorie, de vreme ce nu există o structură cronologică sau tematică -, te ajută să dezlegi o parte din misterul culorilor, să înțelegi extraordinara interdependență dintre noi și culori, dintre culori și obiecte.

Cartea poate fi găsită la Sala de lectură și Mediateca.


Căţărări şi bouldering: tehnici de căţărare şi asigurare pentru începători - Autor: Stefan Winter

Escalada sportivă este cea mai cunoscută formă de escaladă. Este un sport ce poate fi practicat atât de tineri cât și de cei in vârstă. Această publicație reprezintă un ghid de escaladă, prezentând informații pentru începători, avasansați cât și pentru a putea face trecerea de la sala de escaladă la cățărarea în aer liber.

catarari Cartea scrisă de Stefan Winter, membru al Clubului Alpin German și fost antrenor al echipei naționale germane de ski montan, se adresează pasionaților de munte, de cățărări. Escalada și boulderingul sunt de ani de zile incluse în categoria sporturilor de performanță.

În special pentru copii și adolescenți este foarte atractivă ideea de a-și testa propriul corp și de a experimenta efectele gravitației. În timpul escaladei, adulții se pot bucura mai degrabă de performanțe și de frumusețea naturii. Ca și prim pas, acesta recomandă boulderingul unde se pot învăța și exersa toate tehnicile de cațărare fără confruntarea eventualelor pericole. Materialul de față ia în calcul perioada de înflorire a boulderingului. De aceea, acestei teme îi este dedicată un întreg capitol. Boulderingul nu reprezintă numai o faza pregătitoare înaintea cățărarii pe stanci ci și o disciplina care trebuie tratată separat.

Cartea oferă o imagine de ansamblu asupra tuturor aspectelor relevante cu privire la cățărare dar și sfaturi pentru siguranța și precauția cititorilor pasionați de acest sport. Plină de fotografii și ilustratii în acest volum poți regăsi totul: de la echipamentul necesar, legarea în coarda, tipuri de nod, tehnici de cățărare în sala, pe via ferrata, ca cap de coardă sau bouldering până la eventualele pericole și accidente la care sunt supuși practicanții acestui sport. Chiar și un ghid de bune practici pentru protejarea naturii.

Există atât de mulți factori care fac din escaladă un sport atât de atractiv: stăpânirea propriului organism, experimentarea gravitației, experiența trăită în raport cu natura cât timp vă aflați pe stâncă.

Cartea poate fi găsită la Sala de lectură, Mediateca, filialele 2 și 5.


Vaccinurile: ce trebuie să ştie toată lumea, de Kristen A. Feemster.

vaccinuri Scrisă de o autoritate în domeniul bolilor infecțioase și al educației medicale, lucrarea reprezintă o sursă de informare sigură, precisă și imparțială pentru părinți și pentru orice persoană interesată de eficiența și controverselor vaccinurilor.

Kristen Feemster răspunde la cele mai des întâlnite întrebări despre vaccinuri: ce sunt și cum funcționează, cum au apărut și cum se dezvoltă, ce reacții adverse pot avea.

Vaccinurile sunt un instrument de sănătate publică. Decizia de a vaccina sau a nu vaccina are impact asupra fiecărei persoane cât și asupra celor din jur, de aceea este imperativ necesar să fim bine informați înainte de a lua o decizie în privința vaccinării. În acest sens este utilă înțelegerea modului de funcționare a vaccinurilor, bolilor prevenibile prin vaccinare și importanța vaccinurilor pentru individ și societate.

Scopul prezentării acestei lucrari este de a oferi un instrument informativ obiectiv pe tema vaccinurilor și de asemenea a provocărilor legate de implemantarea imunizării la nivelul populației.

Cartea poate fi găsită la Sala de lectură, Împrumut, filialele 1, 3 și 5.

Pentru mai multe despre vaccinuri în colecțiile bibliotecii - click aici.


mediumMedium medical: secretele din spatele bolilor cronice şi misterioase şi cum te poţi vindeca în sfârşit - Autor: Anthony William

Anthony William, un medium medical fără pereche, a ajutat zeci de oameni să se vindece de boli diagnosticate greșit ori ineficient, sau pe care medicii nu au știut să le abordeze. El s-a născut cu capacitatea de a conversa cu un spirit aflat pe un nivel foarte înalt de conștiință, care îi transmite informații uluitor de corecte legate de sănătate ce depășesc cu mult nivelul cunoașterii din epoca noastră.

Această carte dezvăluie multe secrete medicale neprețuite ale Spiritului. Ea reprezintă răspunsul pentru orice om care suferă de o boală cronică sau de una misterioasă, pe care medicii nu știu să o trateze. Cartea nu se adresează numai bolnavilor ci tuturor oamenilor de pe planetă.

Spre deosebire de alte cărți din domeniul sănătății, care prezintă aceleași teorii vechi în ambalaje noi și cu nume diferite, informațiile prezentate în această carte provin direct de la Spirit și sunt revelatoare pentru prima data in istorie.

Cartea oferă ceva pentru toata lumea, indiferent de programul alimentar, dieta sau convingerile nutriționale pe care le avem. Ea se adresează tuturor celor care își doresc accesul la cea mai avansată cunoaștere despre vindecare disponibilă la ora actuală.

Scopul cărtii este de a ne face să devenim mai buni, să ne simțim mai bine, de a ne găsi energia de care avem nevoie pentru a ne reconecta cu universul.

Cartea poate fi găsită la Sala de lectură, filialele 2 și 3.


chomskyCum merge lumea, de Noam Chomsky.

“Dacă ținem seama de forța lui, de capacitatea intelectuală, de noutatea și influența gândirii sale, Noam Chomsky este, indiscutabil, cel mai important intelectual în viață din zilele noastre” - The New York Times -

Noam Chomsky, 91 de ani, este una dintre cele mai cunoscute și citate personalități ale vieții publice internaționale. Considerat cel mai important intelectual în viață, fost profesor la MIT (Massachusetts Institute of Technology), filozof, lingvist, om de stiință, considerat de mulți părintele lingvistiicii moderne, Chomsky este cunoscut și pentru activitata sa politică și socială fiind un frecvent critic al neo-liberalismului, al capitalismului de stat, al mass-mediei, al politicii externe a Statelor Unite ale Americii și nu numai.

Volumul Cum merge lumea este o colecție de gânduri exprimate de celebrul analist în cadrul unor interviuri, din care reiese cu claritate fluența și argumetația solidă de care poate da dovadă renumitul profesor atunci când își expima ideile oral. În aceste condiții, cartea devine mai mult decat o colecție de discuții editate, trecând în categoria literatură.

Alcătuită din discursuri și interviuri redactate sistematic, această carte oferă cu fiecare idee surprinzatoare, ceva ce nu este ușor de găsit: Chomsky în stare pură, în proză clară, accesibilă, ușor de citit. Un sumar al ideilor sale exprimate în celelalate volume publicate (Hegemonie sau supravieţuire: America în căutarea dominaţiei globale, State eşuate: un abuz al puterii şi un atac asupra democraţiei, Cine conduce lumea?) într-un un stil concis, simplu, inteleigibil, în care se face simțită formarea sa ca om de știință.

Teme ca ipocrizia marilor democrații ce încalcă exact principiile pe care le proclamă, diferențele din ce în ce mai mari dintre săraci și bogați, diferența dintre discursul public și cel din notele interne desecretizate, lupta țărilor sărace de a ieși de sub controlul tărilor bogate și multe altele se regăsesc în aceast volum.

Lucrarea de față are la baza volumul intitulat How the World Works, care aduce laolaltă patru cărți de interviuri conduse de David Bersamian și editate de Arthur Naiman care au aparut inițial în SUA de-a lungul ultimei decade a secolului trecut. Având în vedere ca cititorul român nu este familiarizat cu politica americană, textul este însoțit de note explicative care să ajute cititorul în identificarea unui anumit personaj istoric sau în alcătuirea cronologiei unor evenimente.

Cartea poate fi găsită la Împrumut și Sala de lectură.

Mai multe despre Noam Chomsky, în colecțiile bibliotecii aici.


Manual de scriere creativă: scriitorul de ficţiune: fă-te publicat! apucă-te de scris! - Autor: Nina Munteanu

Nina Munteanu este o cunoscută scriitoare canadiană de origine română, a cărei activitate publicistică este cunoscută și publicului roman, consumator de literatură science-fiction.

munteanuAcest ghid este adresat celor care își doresc să scrie și vor să fie publicați. Cartea îi va ajuta să își îmbunătățească scrisul, ea nu prezintă metode de marketing prin care proaspeții autori pot sa își vândă cartea și care să le arate cum să își găsească editurile potrivite sau să își promoveze creația odată ce a fost publicată. Include însă tot ce are legatură cu partea de scriitură din procesul de dinaintea publicării.

Scriitoarea adună anecdote, observați și sfaturi desprinse din experiența personală furnizând celor hotarâți să urmeze o cariera scriitoricească întreg instrumentarul necesar reușitei: exerciții și ponturi, sugestii și pasi de urmat în parcurgerea drumului de la scrierea unui text narativ și până la publicarea lui.

Manualul de scriere ceativă are un stil direct, oral și datorită formatului accesibil se dovedește un adevarat buchet de sfaturi practice extrem de folositoare oricărui viitor scriitor.

Cartea poate fi găsită la Împrumut, Sala de lectură și filiala 2.


Revoluţie şi minciună

Aleksandr Isaievici Soljenițîn, este un scriitor rus, dezident și prizonier politic, născut în Republica Sovietică Federativă Socialistă Rusă, în 1918. Arestat în 1945 din cauza ideilor sale critice la adresa ideologiei și superiorității Uniunii Sovietice, acesta este condamnat la 8 ani în lagăr de muncă. Această perioadă a servit ca inspirație pentru cele mai importante lucrări ale sale – O zi din viața lui Ivan Denisovici, Pavilionul canceroșilor sau Arhipelagul Gulag.

Câștigător al Premiului Nobel pentru literatură în 1970, pentru romanul Pavilionul cancerosilor, acesta a fost exilat în 1974, după apariția în Franța a romanului Arhipelagul Gulag, reîntorcându-se în Rusia abia în 1994, după căderea regimului comunist.

soljenitinCartea de fata, Revoluție si minciună, este de fapt o culegere de articole și publicistică soljențiană, fiind formată din 3 articole: Să nu trăim în minciună, Reflecții asupra Revoluției din Februarie și Particularitățile a două revoluții.

Prima parte a volumului, scrisă chiar după exilarea sa, trateaza problema intelectualilor care “trăiau în minciună”, în URSS-ul socialist, fiind un apel la responsabilitate și deminitate, totul pe un ton vehement în care indignarea își face simțită prezenta.

Pornind de la notițele culese de Aleksandr Isaievici Soljenițîn pentru Roata rosie, celelalte două articole tratează revoluția rusă. Din cauza incompentenței celor ce intră în guvernul provizoiu, de după revoluția rusă de la 1917, Uniunea Sovietică se îndreaptă spre catastrofă, pe fondului unui țar slab, a unei monarhii slăbite ce nu pune nici un fel de problemă revoluției bolșevice și a slăbirii spirituale a întregi societăți. Cele două articole sunt publicate împreună în Rusia abia în 2017.

„... cea mai accesibilă cheie pentru eliberarea noastră: neparticiparea personală la minciună! Minciuna n-are decât să împânzească totul, minuciuna n-are decât să domine totul, dar să ne încăpățânăm măcar asupra acestui lucru: n-are decât să domine, dar nu prin intermediul meu.” Aleksandr Isaievici Soljenițîn - Să nu trăim în minciună! (12 februarie 1974)

Cartea poate fi găsită la Împrumut, Sala de lectură, filialele 3 și 5.

Aleksandr Soljenițîn în colecțiile bibliotecii.


Dopamina: despre cum o singură moleculă din creierul nostru controlează iubirea, sexul şi creativitatea - şi va hotărî soarta omenirii - Autori: LIEBERMAN, Daniel și LONG, Michael, Bucureşti, 2019

dopamina O carte fascinantă scrisă de Daniel Z. Lieberman, doctor în medicină (Universitatea George Washington) și Michael E. Long licențiat în fizică, speaker, scenarist și dramaturg, în care cei doi explica rolul dopaminei în energizarea dorințelor. Dopamina - substanța chimică a dorinței, care cere întotdeauna mai mult – mai multe obiecte, mai multă stimulare și mai multe surprize.

Aici găsim răspunsul la întrebarea de ce suntem obsedați de lucrurile pe care ni le dorim și odată ce intrăm în posesia lor ne plictisim, sau de ce iubirea trece atât de rapid de la pasiune la indiferență.

În șapte capitole autorul trece de la subiecte ce tratează tematici ca iubirea, armonia sau progresul la droguri, dominație și chiar nebunie. Toate având în prim plan "molecula lui mai mult" (The molecule of more - titlu original în engleză)

Acestea fiind spuse, dacă ești curios de ce faci multe din lucrurile pe care le faci, dacă vrei să-ți înțelegi mai bine motivația (uneori insuficientă) și dacă crezi că poți să suporți (sau chiar să savurezi) o carte complexă și doldora de informații, atunci Dopamina este cartea potrivită pentru tine.

Cartea poate fi găsită la Sala de lectură, filialele 2 și 3.


Amintirile unei printese rebele din familia Romanov Amintirile unei prințese rebele din familia Romanov

scrisă de Olga Romanoff, nepoata țarului Nicolae II, ne spune fascinanta poveste a unei printese nevoită să crească printre străini, ca urmare a revoluței ruse de la începutul secolului XX.

Având-o alături ca co-autor pe Coryne Hall, un expert în istoria Romanovilor și a caselor regale europene, această carte prezintă copilaria din Anglia, educația de care are parte tânara prințesă, o educație atipică a unei mame severe și snoabe cu origini scoțiene și scandinave și a unui tată mai relaxat, a cărui principală ocupație era cea de prinț al Rusiei.

Presărată cu anectode dar si cu unele dintre legendele familiei este o lucrare captivantă despre o istorie întunecată și plină de mistere neelucidate. Stiați ca mama ei dorea să o mărite cu prințul Charles?

Cartea poate fi găsită la Împrumut, Sala de lectură, filialele 2, 3 și 5.

Romanovii în colecțiile bibliotecii - aici


MontessoriEducaţia Montessori pentru copii mici: cum să-ţi creşti copilul pentru a deveni o fiinţă deschisă spre lume şi responsabilă: ghid pentru părinţi" - Autor: Simone DAVIES și ilustrații de Hiyoko IMAI.

Metoda Montessori este dezvoltată de Maria Montessori, prima femeie medic din Italia la începutul secolului XX. Și-a folosit pregătirea de medic și om de știință pentru a observa cu atenție copiii și a conceput o scoală menită să se adapteze nevoii acestora. Profesorii din școala Montessori acționează asemeni unor ghizi și consultanți ajutând copiii pe parcursul procesului de învățare, ei nefiind priviți ca persoane autoritare. Scopul unui professor este să îi observe pe copii și să le prezinte materiale educaționale la momentul oportun. Profesorul nu stă în fața clasei ci lângă un copil sau altul interacționând cu ei.

Educația Montessori implica libertate cu limite binecunoscute, ea se concentrează pe educarea holistică a copilului inclusiv educație fizică, spirituală, socială, mentală și emoțională.

Volumul prezentat se încadreaza în domeniul educației și psihologiei fiind în primul rând un ghid pentru părinți. Simone Davies arată cum să transformi copilaria mică (1-3 ani) într-o perioadă plină de experiențe bogate și satisfacții pentru copil și implicit și pentru părinte.

Este un ghid dedicat cunoașterii și învățării, respectului și descoperirii reciproce, în care se găsesc multe idei practice pentru fiecare aspect al vieții, cum ar fi păstrarea cumpătului atunci când copilul reacționează emoțional și stabilirea limitelor între dragoste și respect. Conține capitole dedicate creerii activităților Montessori potrivite pentru un copil între 1 și 3 ani menite să ajute în creșterea unui copil dornic să învețe și să experminteze lumea din jur. Înglobează informații despre comunicarea non-violentă, disciplina pozitivă precum și principii generale de ținut minte.

Cartea poate fi găsită la Împrumut, Sala de lectură, filialele 2 și 5.

Pentru mai multe despre sistemul Montessori în colecțiile bibliotecii - click aici.